animalukr.ru

Східний плямистий скунс - улюбленець фермерів

Зміст статті

Східні плямисті скунси живуть в Північній Америці, зустрічаючись від Мексики до Канади, про Великих рнін до Пенсільванії. Східно-плямисті скунси мають найкрасивіший хутро серед побратимів.

Опис східного плямистого скунса

Довжина тіла східного плямистого скунса коливається від 45 до 60 сантиметрів, при цьому довжина хвоста становить 15-21 сантиметр. Скунси, які живуть в північних частинах ареалу, мають дещо більші розміри, в порівнянні з південними побратимами. Маса тіла самців коливається від 276 до 885 грам, а у самок - від 207 до 475 грам.

Східний плямистий скунс (Spilogale pitorius).
Східний плямистий скунс (Spilogale pitorius).

Вуха у східних плямистих скунсів невеликі, вони знаходяться низько з боків голови. Очі розташовуються один від одного на значній відстані. Кожна лапа закінчується п`ятьма пальцями. У самок є по 10 сосків.

Хутро пухнастий чорного кольору. Хвіст пухнастий і довгий, приблизно такого ж розміру, як у смугастого скунса. Активно розвинена анальна заліза, яка виділяє погано пахне їдку рідину. Цей секрет є ефективною зброєю проти хижаків. У залозі є особливий м`язовий клапан, завдяки якому скунс направляє струмінь прямо в супротивника.

На лобі розташовується одна пляма білого кольору, також по білій плямі є на вухах. На передній частині тіла є 6 білих смужок, а в задній частині тіла смуг всього дві. На стегнах є по білій плямі. Ще пара плям знаходиться біля основи хвоста. Хвіст чорного кольору з білим кінчиком. Основне забарвлення тіла чорний.

Навколишнє середовище східних плямистих скунсів

Ці тварини живуть в лісистій місцевості і на луках з високою травою. Також вони можуть селитися в пустельній і кам`янистій місцевості. Східні плямисті скунси можуть заходити в сільськогосподарські райони.

Основними ворогами скунсів є люди.
Основними ворогами скунсів є люди.

На рівнинах з невисокою травою скунси зустрічаються більш рідко. Товариства людей ці тварини не бояться, тому часто бродять поруч з фермами, часом забираються на горища і в підвали.

Спосіб життя і раціон харчування східних плямистих скунсів




Східні плямисті скунси нерідко живуть по кілька особин, але вони менш соціальні порівняно зі смугастими скунсами. Взимку, під час сплячки в одному лігві може перебувати до 8-ми особин.

Скунсові володіють хорошим нюхом і слухом, але поганим зором.
Скунсові володіють хорошим нюхом і слухом, але поганим зором.

Ці скунси ведуть наземний спосіб життя, проявляючи активність ночами. Східні плямисті скунси люблять лазити по горах і скелях, вони є прекрасними альпіністами. Якщо скунс зустрічається з ворогом, він забирається на дерево.

Відпочивають скунси в притулках, які роблять в порожніх деревах, також можуть рити нори в землі і займати житла інших тварин.

Скунсові, особливо плямисті, є другорядними хутровими тваринами.
Скунсові, особливо плямисті, є другорядними хутровими тваринами.

Забарвлення у східних плямистих скунсів строката, вона є попереджувальним засобом і відмінним методом захисту від хижаків. Хода у скунса повільна перевальцем, що також говорить про його неїстівності. Коли скунс стикається з ворогом, він робить на передніх лапах стійку, високо піднімає хвіст і демонструє анальні залози. Якщо ворог не відступає, скунс вистрілює в нього струменем їдкою рідини.

Скунс може досягти мети на відстані до 4-х метрів.




При попаданні секрету в очі відбувається тимчасова сліпота. Також смердюча рідина провокує нудоту. Щоб відновити зір, необхідно прополоскати очі водою.

Східні плямисті скунси всеїдні, але перевага віддається хижої дієті. Скунси харчуються дрібними ссавцями і пернатими. Раціон змінюється в різні сезони: в зимовий час вони їдять кроликів і кукурудзу, навесні переходять на комах і польових мишей, влітку - на комах, птахів, яйця, мишей і фрукти.

У США смугастих скунсів досить часто тримають як домашніх тварин.
У США смугастих скунсів досить часто тримають як домашніх тварин.

Ворогами східних плямистих скунсів є лисиці, койоти, дикі кішки, сови і собаки. Найнебезпечнішим ворогом молодих особин є велика рогата сова. Але саме значна кількість скунсів гине від рук людини. Багато скунсів гине на дорогах.

Тривалість життя східних плямистих скунсів в природі - кілька років, а в неволі вони можуть дожити до 10-ти років.

Розмноження східних плямистих скунсів

Сезон розмноження спостерігається з березня по квітень, у більш рідкісних випадках може відбуватися друга активність в липні-серпні. Рівень тестостерону у самців максимально підвищується навесні, але якщо є активні самки, то пізнім літом самці також виявляють до них увагу.

Скунсові населяють різноманітні ландшафти.
Скунсові населяють різноманітні ландшафти.

Період залицяння короткий. Після спарювання запліднена яйцеклітина знаходиться в спокійному стані близько 11 місяців, вагітність триває 50-65 днів, а часом до 4-х місяців.

Для пологів самка створює підземне лігво, також нора може робитися серед каменів. Самка утеплює житло для майбутніх малюків сіном і травою.

Найменші в сімействі - плямисті скунси (Spilogale).
Найменші в сімействі - плямисті скунси (Spilogale).

У однієї самки може народитися від 2 до 9 дитинчат, найчастіше - 4-5 малюків. Малюки безпорадні і сліпі, їх вага не перевищує 9 грам.

Статеве дозрівання у східних плямистих скунсів настає в 10-11 місяців.

На тілах новонароджених є шерсть. Відкриття очей відбувається на 30-ий день. У 46-денному віці дитинчата вже здатні випускати запаховий секрет. У 3 місяці молодь вже доростає до розмірів дорослих особин.

Користь і шкода східних плямистих скунсів

Серед всіх скунсів у цих представників найкращий хутро. Східні плямисті скунси є прекрасними щуроловами, тому їх високо цінують фермери. Ці скунси можуть розривати клумби і галявини в пошуках комах, після їх присутності залишаються конусоподібні діри. Скунси можуть бути переносниками сказу.

Скунсові здатні вибризкувати струмінь секрету на відстань 1-6 м.
Скунсові здатні вибризкувати струмінь секрету на відстань 1-6 м.

Підвиди східних плямистих скунсів

Виділяють 3 підвиди східних плямистих скунсів:

  • S. с. Interrupta живуть на Канадської кордоні, в Північній Дакоті, Міннесоті, Колорадо, східному Вайомінгу, Техасі, Оклахомі, північно-східній Мексиці;
  • Spilogale putorius ambarvalis мешкають в півострівний Флоріде-
  • S. с. Putorius живуть на південному сході США: в північній Флориді, Алабамі, Міссісіпі, Південній Кароліні, Джорджії, Пенсільванії і Аппалачских горах.

  • Поділитися в соц мережах:


    Увага, тільки СЬОГОДНІ!
    Схожі
    » » Східний плямистий скунс - улюбленець фермерів