animalukr.ru

Скунси

Слово скунс стало мало не загальним, вже дуже відомі ці тварини своїм неприємним запахом. Але чи багато ми знаємо про їх життя в природі? За оцінками різних зоологів в світі існує 9-10 видів скунсів, всіх їх об`єднують в однойменне сімейство загону Хижих. Їх близькими родичами є борсуки, тхори, куниці.

Смугастий скунс (Mephitis mephitis) - найпоширеніший вид сімейства.

Відео: Скунси в якості домашніх тварин Дай Лапу

Вага найбільших свінорилих скунсів доходить до 9 кг, а найдрібніші плямисті скунси важать не більше 0,5-1 кг. Мордочка у цих хижаків трохи витягнута з широкою плоскою спинкою носа, пристосованої для риття землі. Тіло покрите густим, жорстким хутром, особливо довге волосся на хвості при його розпушування утворюють пишну мітлу. Забарвлення у всіх видів скунсів однотипна: шерсть на тілі, а також мочка носа і шкіра на лапах чорні, на тімені велика біла пляма, що поступово переходить в 1-2 смуги, що тягнуться по спині до самого хвоста. У плямистих скунсів кілька переривчастих смуг утворюють химерний крапчастий малюнок.

Малий скунс (Spilogale gracilis).

Ареал проживання всіх представників сімейства поширюється на обидва американських континенту. На півночі він доходить до кордонів Канади, охоплює практично всі лісисті райони США, на півдні включає Мексику, Гватемалу, Нікарагуа, Коста-Ріку, Беліз, Сальвадор, Болівію, Аргентину, Перу, Чилі та Парагвай. Улюблені місця проживання цих звірків - листяні ліси, чагарникові зарості, галявини по берегах річок, скелясті схили. Зазвичай скунси ховаються в норах, які самі ж і риють, нерідко займають покинуті лігва лисиць, дупла дерев, порожнечі в пнях. Хоча скунси воліють шукати їжу в поодинці, в одній норі можуть ужитися кілька особин (максимально відоме число 7). Проте, самки з потомством завжди займають індивідуальні житла, в які не допускають сусідів.




Взимку скунси не впадають в сплячку, проте в холодний період року рівень їх активності істотно знижується.

У цей час звірки воліють відсиджуватися в норах і майже нічого не їдять, виживаючи за рахунок запасів підшкірного жиру. На полювання вони вважають за краще виходити в темну пору доби, але зрідка їх можна побачити і вдень. Скунси всеїдні, тому в їх раціон входить широкий асортимент дарів природи: це коріння і листя рослин, ягоди, горіхи, гриби, комахи, личинки, дощові черв`яки, жаби, жаби, саламандри, кроти, яйця птахів, дрібні гризуни, ящірки і змії. Свою здобич вони виривають з землі і лісової підстилки, орудуючи сильними лапами і носом. Специфікою пошуку їжі можна пояснити відмінно розвинений нюх і разом з тим сильну короткозорість скунсів. Іноді звірята поїдають падаль, їх часто помічають на околицях міст, які порпаються в сміттєвих контейнерах. До слова, скунси ще й ласуни не гірше ведмедів. Густий і жорсткий хутро надійно захищає їх від укусів бджіл, а пазуристі лапи дозволяють без зусиль зруйнувати вулик. Але «розбійницький» талант це не вроджена, а придбане вміння. Самка, ти губиш вулики, з великою ймовірністю навчить цього і своїх дитинчат.

Наряд «з підтяжками» маленькі скунси носять з народження.




До розмноження скунси приступають в березні. Це полігамні тварини, тому один самець може злучитися з декількома самками. Участі у подальшій долі потомства він не приймає. Вагітність триває 63-66 днів, в травні самка народжує від 3 до 10 дитинчат. Малюки з`являються на світ сліпими, глухими, голими. Їх шкіра нагадує м`який велюр, але вже має характерну для дорослих забарвлення. Через 3 тижні вони прозрівають, а ще через 2 місяці починають харчуватися самостійно. Проте, молоді тварини залишаються з матір`ю щодо довго, аж до досягнення статевої зрілості, яка настає в 1 рік.

Максимальна тривалість життя, зафіксована у цих тварин в неволі, склала 10 років. Однак в природі більшість особин доживає лише до 1-3 років. Основна причина загибелі скунсів - різні захворювання, в тому числі і сказ, а також автостради, де повільні підсліпуваті тварини потрапляють під колеса машин. Крім того, на них нападають лисиці, ведмеді, койоти, пуми, рисі, борсуки, пугачі і канюки. Для захисту скунс застосовує своє знамените зброю - запах. Під хвостом у звірків розташовані парні анальні залози, в яких накопичується смердюча рідина, що містить сірчисті з`єднання етил і бутил-меркаптани. При загрозі скунс скороченням м`язів викидає струмінь секрету в сторону ворога. Сморід цієї речовини ні з чим не зрівняти, його не можуть винести ні тварини, ні люди. Цікаво, що всі латинські родові назви скунсів так чи інакше переводяться як «смердючий», «вонючка» і т.п.

Скунс в позі бойової готовності.

Щоб попередити потенційного агресора про те, що його чекають неприємності, скунс обзавівся яскравим, добре помітним хутром. За лісі він бродить, не криючись, а для більшої надійності частенько піднімає хвіст, щоб його побачили здалеку. Якщо чужинець наближається, скунс нагадує про свою присутність, тупаючи лапками. Цей сигнал можна перевести як «Будь уважний, тут є Я!». Досвідченим хижакам такого натяку досить, щоб покинути територію. Але молодих тварин, вперше в житті бачать скунса, це може не зупинити. Якщо вони намагаються атакувати, звір приймає бойову позу: робить акробатичну стійку на передніх лапах, високо задерши задню частину тулуба, і робить влучний «постріл». На відстані 1-3 м струмінь потрапляє точно в хижака, причому при прямому влученні в очі рідина викликає тимчасову сліпоту. Але навіть у випадку промаху сморід в радіусі 5-10 м просто нестерпно, а взагалі, запах може відчуватися на відстані до 1 км! За свідченнями очевидців, в скунсові струмені можна одночасно вловити нотки паленої гуми, розкладається трупа, тухлого яйця і гнилого лука. Для особливо упертих ворогів скунс може повторити урок, зробивши підряд 5-6 «пострілів». Хімічна зброя цих тварин настільки ефективно, що хижак, який хоч раз зазнав подібної атаки, запам`ятовує неприємний досвід на все життя і більше ніколи не наважується нападати на скунса. Але в світі немає нічого ідеального, тому навіть така зброя має свій недолік. Справа в тому, що скунс потрібно близько 10 днів, щоб заповнити запаси меркаптана в залозі, в цей період він залишається беззахисним.

Справедливості заради, варто відзначити, що силу неприємного запаху скунса нерідко перебільшують. Чутки про те, що від смороду звірка можна втратити свідомість і навіть померти, не відповідають дійсності. Брехливі і твердження, ніби забруднений струменем одяг або машину неможливо очистити і доводитися викидати. Хоча запах меркаптана дуже стійкий і не видаляється звичайними миючими засобами, його можна відіпрати свежеприготовленной сумішшю соди, рідкого мила і 3% перекису водню. Менш ефективні засоби, що дозволяють лише зменшити його силу, це розчини оцту і томатної пасти, а також спеціальні протівоскунсовие спреї. Після їх застосування одяг доведеться ще кілька днів провітрювати.

Південноамериканський скунс (Conepatus chinga).

Відео: Малюки скунси такі няши!

Як не дивно, але сморід скунсів Герасимчука перешкодою на шляху їх господарського використання. У XIX - першій половині XX століття ці звірята були об`єктом хутрового промислу. Трохи жестковатий, але довгий і наряд хутро скунсів йшов на підбиття пальто, його також використовували в пофарбованому вигляді. У свій час попит на таку сировину був настільки великий, що цих ссавців навіть намагалися акліматизувати на інших континентах і успішно розводили на фермах. Скунси виявилися дуже доброзичливими, легкопріручаемимі і поступливими тваринами, але щоб уникнути нещасних випадків анальні залози у невільників все-таки видаляли. Зараз мода на скунсові хутро знову повертається, але використовують його обмежено для пошиття модельного одягу. Ще один продукт, одержуваний від цих тварин, так зване «скунсові масло». Це жирний секрет залоз, розташованих на спині звірка, він майже не має запаху. Індіанці і перші поселенці Америки використовували його як лікувальний бальзаму і зігріває мазі.

Іноді скунсів містять в якості домашніх улюбленців, деякі з них відомі як герої голлівудських фільмів. Правда, останнім часом у багатьох країнах містити скунсів в будинках стало протизаконним. З одного боку це зроблено через загрозу поширення сказу, з іншого боку вступив в силу гуманний заборона на видалення анальних залоз. У природі скунси не уявляють рідкості, тому не входять в число охоронюваних видів.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Скунси