animalukr.ru

Смугастий скунс

Зміст статті

Смугастий скунс - окремий вид сімейства скунсові. Ці тварини живуть в Північній Америці - на всій території США, в Південній Канаді та Північній Мексиці.

Навколишнє середовище смугастих скунсів - ліси, луки та сільськогосподарські угіддя. Живуть представники даного виду на висоті до 4000 метрів над рівнем моря, але найчастіше вони зустрічаються на висоті не більше 1800 метрів.

Смугастий скунс (Mephitis mephitis).
Смугастий скунс (Mephitis mephitis).

Скунс ведуть одиночний спосіб життя. Активність ці звірі виявляють в нічний час. Вони не вміють лазити по деревах, зате відмінно плавають. Серед хижаків у смугастих скунсів практично немає ворогів.

Зовнішній вигляд смугастого скунса

Довжина тіла в середньому становить 32-45 сантиметрів, до цих розмірів варто додати ще довжину пухнастого хвоста - 18-25 сантиметрів.




Самки практично на 10% дрібніше самців. Середня вага самців становить 3,6 кілограма, а самки важать близько 2,7 кілограм. Розміри скунса відповідають розмірам домашньої кішки.

Скунси відомі нам як тварини, що видають неприємні запахи.
Скунси відомі нам як тварини, що видають неприємні запахи.

Лапи у звірків короткі, кігті зліг зігнуті. Кігті на передніх лапах довше, ніж на задніх. Вуха невеликі, їх форма закруглена.

Шкура має густий і грубе хутро. Велика частина хутра чорного кольору. Шкуру прикрашають дві білі смуги, які починаються від потилиці і тягнуться по спині до самого хвоста. Ці смуги широкі. На морді теж є біла смуга, але вона вузька. Розміри смуг у кожної особини індивідуальні. На хвості чергуються змішані чорні і білі смуги.




Під хвостом у скунсів є спеціальні пахучі залози, які виділяють маслянисту рідину, що має дуже неприємний запах. Цей запах надзвичайно стійкий. Під час небезпеки скунс кропить свого ворога. Хижаки настільки боятися цього різкого запаху, що завдяки цьому у смугастих скунсів практично немає ворогів.

Іноді скунси крадуть пташині яйця.
Іноді скунси крадуть пташині яйця.

Поведінка і харчування скунсів

Харчуються скунс рослинною і тваринною їжею: плодами, листям, травою, зернами, горіхами, бруньками дерев, мишами, пташенятами і пташиними яйцями. Також в раціон входять численні комахи і їх личинки. Крім того скунси їдять падло.

Харчуються звірки у вечірні сутінки і на світанку. Живуть скунс в норах, які будують самі, але також вони можуть займати чужі нори. Свої лігва також роблять серед каменів і в ущелинах скелях.

Слухати голосові смугастого скунса


Самці ведуть одиночний спосіб життя, а самки можуть об`єднуватися в невеликі колективи. Восени скунси нагулюють жир, який їм необхідний під час зимової сплячки. Зимова сплячка триває з грудня по березень. Під час зимової відлиги деякі самці вилазять з нір.

Скунси харчуються і рослинною їжею.
Скунси харчуються і рослинною їжею.

Розмноження і тривалість життя

Самці скунсів - полігамні тварини, тобто вони спаровуються з декількома самками. Шлюбний період проходить з кінця вересня до середини квітня. Вагітність триває 2 місяці. Самка народжує в травні - початку червня 4-8 малюків. Мінімум малюків в посліді може бути 2, а максимум - 10. Новонароджені голі й сліпі. На 8-й день, у них з`являються пахучі залози. Через 20 днів після народження у дитинчат розплющуються очі.

Самка годує потомство молоком близько 2-х місяців, після цього молодняк починає полювати спільно з матір`ю. Молодняк, як правило, разом з матерями впадає в зимову сплячку. По виходу з неї потомство стає повністю самостійною.

Молоде покоління скунсів виховують тільки самки.
Молоде покоління скунсів виховують тільки самки.

Самці не приймають ніякої участі у вихованні дитинчат. Тривалість життя скунсів в дикій природі складає 3-4 роки, але деякі представники здатні дожити до 5 років. Дуже висока смертність спостерігається серед молодняка. Першу зиму переживає тільки 10 скунсів з 100.

Відносини з людиною

У США, Італії, Великобританії, Німеччині та Нідерландах цих ссавців тримають як домашніх тварин. У деяких штатах США це заборонено урядом, там одомашнені скунси зустрічаються дуже рідко, через складнощі з законом. Купують смугастих скунсів на великих звірофермах і в притулках для тварин.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Смугастий скунс