animalukr.ru

Зебра: опис, фото і відео тваринного

Зміст статті

Зебра - окремий вид роду коней, що мешкає в Африці. Виділяють три види зебр: пустельні, рівнинні і гірські.

Рівнинні зебри облюбували савани східній і південній частині континенту. Гірські зебри живуть в південно-західній частині континенту, в якій знаходиться величезна кількість високогірних плато. Представники пустельного виду заселяють Кенії і Ефіопії. Варто відзначити, що пустельних зебр залишилося вкрай мало, тому ці тварини занесені до Червоної книги.

Зебра (Hippotigris).
Зебра (Hippotigris).

Різні види зебр не схрещуються між собою, навіть коли їх території збігаються. При штучному схрещуванні представників різних видів відбувається велика кількість викиднів.

Зовнішній вигляд зебри

Зебри - досить великі тварини. Вони можуть важити 350 кілограм. Самки трохи менше самців.




Представники виду досягають у висоту (в плечах) 1,3 метра. Довжина тіла варіюється від 2 до 2,6 метрів. Довжина хвоста становить приблизно 50 сантиметрів.

Забарвлення хутра являє собою чергування смуг чорного і білого кольору. Вважається, що, все-таки, основним є чорний фон, а його розбавляють білі смуги. На шиї, голові і передній частині тіла смуги розташовуються вертикально, на задній частині тулуба вони розміщуються під кутом, а кінцівки прикрашено горизонтальними смугами. Кожна особина має строго індивідуальний візерунок.

Зебра і її малюк.
Зебра і її малюк.

Смугасте забарвлення служить захистом від гедзів і мух. Також він дезорієнтує хижаків, але на Львів він не робить подібного ефекту. Леви успішно полюють на зебр. Бігають зебри не так швидко як коні, але вони відрізняються вражаючою витривалістю. Тому не всі хижаки полюють на них. До того ж зебри мають особливу тактику, вони рятуються від переслідувача зигзагами, кидаючись з боку в бік. Наздогнати зебру досить складно. Якщо зебру загнати в кут, то вона стає дибки, брикатися і кусається. Зебри мають відмінний нюх, у них чудово розвинене зір і слух.

Поведінка і харчування зебри

Зебри - соціальні тварини. Залежно від виду відрізняються і форми спілкування. Рівнинні і гірські зебри живуть сімейними групами, очолює групу завжди жеребець. Подібні групи складаються приблизно з 6 самок і лошат. Молоді самці об`єднуються між собою або ведуть одиночний спосіб життя. По досягненню дорослого віку вони також обзаводяться власними гаремами.

А рівнинний вигляд не дотримується постійних соціальних зв`язків. У групи ці зебри збираються всього на кілька місяців, потім група розпадається і утворюється нова. Нерозлучними залишаються тільки самки зі своїми малюками.

Зебри на водопої.
Зебри на водопої.

Сплять зебри стоячи. Ночують вони завжди в групах, таким чином, вони захищають себе від хижаків. Спілкуються представники виду між собою за допомогою гавкоту і іржання. Настрій зебри показують за допомогою вух: в спокійному стані вуха знаходяться прямо, в стані агресії вуха йдуть назад, а під час переляку - вперед. Коли зебри сердяться, вони голосно фиркають. При появі хижаків вони видають гучні гавкаючі звуки.

Слухати голосові зебри


Раціон харчування зебр складається з рослинної їжі: листя, чагарників, гілок, різноманітних трав і кори дерев.

Розмноження і тривалість життя

Зебра - об`єкт полювання великих хижаків.
Зебра - об`єкт полювання великих хижаків.

У зебр немає певного періоду розмноження. Пік народжуваності спостерігається спочатку сезону дощів, що триває з грудня по березень. Термін вагітності складає 350-390 днів. Самки найчастіше народжують 1-го лоша, але в рідкісних випадках може бути і двійня. Вага новонародженого становить приблизно 30 кілограм. Малюк практично відразу стає на ноги і не піде за своєю матір`ю.

Зебри рятуються втечею.
Зебри рятуються втечею.

Серед малюків спостерігається дуже висока смертність. Загибель найчастіше настає від хижаків. До 1 року доживає лише 50% лошат. Мати годує малюка молоком протягом 16-ти місяців. Самки приносять потомство 1 раз в 3 роки. Статева зрілість у цих тварин настає в 1,5 року. Перший раз самка народжує у віці 3-х років. Здатність народжувати у них зберігається до 18 років. Тривалість життя зебр в дикій природі складає 25-30 років, а в неволі цей термін збільшується до 40 років.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Зебра: опис, фото і відео тваринного