animalukr.ru

Зебра (hippotigris)

Відео: Zebra

Колись зебрам належала вся африканська савана. Мільйонні табуни цих тварин степів з антилопами, жирафами, буйволами. Золотий вік зебр скінчився з появою в Африці білої людини. Те, що не змогли зробити їх природні вороги - леви і леопарди, виявилося цілком під силу «людині з рушницею», ледь не знищив всю популяцію смугастих коней. Нині ці останні «дикуни» з вільного кінського племені знайшли притулок в заповідниках Африки.

Великі табуни зебр можна зустріти тільки на Африканському континенті. Тут, в національних парках Кенії, ПАР і Танзанії, в пошуках кращих пасовищ і водопоїв мігрують десятки тисяч цих тварин. Звичайно, такі великі табуни діляться на цілком самостійні, всередині мало пов`язані один з одним сім`ї, що складаються з дорослого жеребця, декількох кобил і лошат. Часто дорослі жеребці утворюють групу, очолювану ватажком. Все своє життя зебри проводять в родині, яка зберігається до кінця життя її членів, хоча часом зустрічаються і жеребці-одинаки.

Відео: Beach House - Zebra [OFFICIAL VIDEO]

Як і у більшості тварин, в сімейної групі зебр завжди простежується ієрархія, яку легко спостерігати під час ходи тварин на водопій. Першою слід стара досвідчена кобила, за нею лошата і інші кобили, а останнім йде жеребець. Лошата тримаються біля матері. Члени сім`ї прекрасно знають один одного і легко відрізняють «своїх» від «чужих», оскільки смугастий наряд кожної зебри індивідуальний, немов відбитки пальців у людини. Вночі ж зебри безпомилково розпізнають «родичів» по голосу.






Ледве народившись, зебрята дуже швидко стають цілком самостійними. Через чверть години новонароджений встає на ноги, а після ще 20 хвилин лоша вже здатний пробігти пару кілометрів, не поступаючись в швидкості матері. Молоді недовго живуть в материнській групі - жеребці хоча і затримуються часом до чотирирічного віку, але частіше все ж залишають сім`ю, ледь досягнувши року, а кобили - двох років.




Найменші зебри - гірські. гірська зебра (Equus (Hippotigris) zebra) прекрасне тварина, колись широко поширене на півдні Африки, нині перебуває на межі зникнення. Смугасті конячки, зростанням трохи більше метра, мають на шкірі самий хитромудрий малюнок. Смужки у цих зебр Не такі широкі, як у саванних, але крупніше, ніж у зебри Греві - пустельна зебра (Equus (Hippotigris) grevyi). Вони немов повторюють контури ребер, утворюючи на спині тонкий «ремінець», а на крупі зверху - своєрідну решітку. Обидва підвиду - власне гірська зебра і зебра Хартмана - вельми нечисленні і знаходяться під охороною. Гірські зебри не дуже-то люблять суспільство інших тварин і вважають за краще триматися особняком.





Зебри перебувають у родинних стосунках як з кіньми, так і з ослами. Безсумнівно, вони своїм зовнішнім виглядом виявляють набагато більше спільного з кіньми, та й скакуни з них теж непогані. І все ж осляче спорідненість не приховати - пустельна зебра Греві, що живе в Ефіопії, Північній Кенії і Сомалі, виглядом дуже скидається на своїх не дуже благородних одноплемінників. Зебри Греві вважаються найбільшими, їх шкури покриті вузькими, частими смужками. Велику голову вінчають витягнуті відстовбурчені вуха, зовсім як у осла. У цих зебр ослячі хвости, і кричать вони по-ослячому.

Відео: The Singing Zebra



рівнинна зебра, (Equus burchelli)


Наіболee поширеними є саванні (бурчелловая) зебри, або рівнинна зебра, (Equus burchelli) - саме їх ми зазвичай бачимо в наших зоопарках. Район проживання цих зебр - Південна і Східна Африка. Саванні зебри поступаються в зростанні зебрам Греві - висота в холці цих тварин зазвичай не перевищує 1,2 метра. Різноманітність захисного забарвлення дозволило вченим виділити чотири підвиди саванних зебр. На жаль, один з них - власне зебра бурчеллова, перестав існувати. Зебру Чапмана легко відрізнити від усіх інших - її «тільняшка», спускаючись по ногах, не доходить до копит. Ці зебри поширені від півдня Анголи до Помаранчевої річки. Два інших підвиду, що живуть на південному сході Чорного континенту, - селоусская зебра і зебра Гранта - обзавелися смужками по всьому тілу, але у самого північного підвиду - зебри Гранта, на шиї не так багато темних «пов`язок».

Відео: Little Zebra lost his Stripes! | Animal Songs | by Little Angel





Зебри нерідко влаштовують бійки. Правда, найчастіше це лише ігри. Тільки під час гону жеребці сходяться в більш серйозних поєдинках. Своєрідного кодексу сутичок, як багато інших тварин, зебри не дотримуватися - кусаються і б`ють копитами, не шкодуючи суперника. При цьому, однак, все закінчується благополучно - зебри ніколи не вбивають один одного. У фіналі боротьби програв здається, а переможець кладе йому голову на круп. Взагалі, зебри не так вже беззахисні, як прийнято думати. Звичайно, найчастіше вони воліють рятуватися від небезпеки втечею, але цілком здатні і до активної оборони. Зазвичай зебри вирішуються дати відсіч хижакам, захищаючи лошат.





наукова класифікація
царство: Тварини
Тип: Хордові
підтип: Хребетні
клас: Ссавці
Інфраклас: Плацентарні
загін: Непарнокопитні
сімейство: Кінські
рід: Коні
підрід: Зебри
Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Зебра (hippotigris)