animalukr.ru

Зебри

Зебри - нечисленна група тварин із загону непарнокопитних. Найближчими родичами зебр є дикі осли і коні, а більш далекими - носороги і тапіри. Зараз збереглося три види зебр, четвертий вид - квагга - повністю винищений людиною.

Зебри в савані.

Будучи найбільш примітивними представниками родини конячих, зебри поєднують в собі ознаки осла і коня. Розміром зебри з невеликого коня: висота в холці становить 1,2-1,4 м, вага 350 кг. Але ноги у них не такі високі і стрункі як у скакунів, голова відносно велика і важка (особливо у зебри Греве), вуха по-ослячому великі і такий же ослиний хвіст з пензликом. Голос зебр також більше схожий на короткий крик осла. Грива у зебр стояча. Забарвлення контрастна з білих і чорних поперечних смуг, що покривають все тіло. Зебри різних видів мають відмінності в забарвленні. Наприклад, у зебри Греве смуги тонкі і часті, не доходять до живота, а на спині створюють чорний ремінь.

Відео: Непоседа Зу. 10 серія. Кращий друг зебри

Зебри Греве (Equus grevyi).

Відео: Гарячі Тварини Зебри 2015

У бурчелловая зебри смуги широкі і рідкісні на череві зливаються в чорний ремінь. Ще у одного її підвиди - зебри Чапмана - посередині білих смуг проходять тонкі додаткові смуги коричневого кольору.

Зебри Чапмана (Equus burchelli antiquorum).

Незважаючи на такий простий геометричний малюнок, розташування смуг на тілі кожної тварини строго індивідуально і ніколи не повторюється.

Хоч обидві зебри і належать до одного виду, але індивідуальні відмінності в забарвленні дуже помітні.

Зрідка в природі зустрічаються мутації зебр з майже одноколірним забарвленням.

Природна мутація зебри.




Всі види зебр мешкають в Африці, з них зебра бурчеллова - найбільш масовий вид і зустрічається повсюдно в трав`янистих і чагарникових саванах. Гірська зебра і зебра Греве мешкають тільки на півдні Африки, причому гірська зебра населяє гірські плато, а зебра Греве воліє пустельні райони з мізерною рослинністю. Зебри - стадні тварини, чисельність особин в стаді може коливатися від 10 до кількох сотень. Зебри не мають постійних ділянок проживання і кочують в залежності від місцезнаходження свіжої трави. Особливо масштабні кочівлі роблять бурчелловая зебри, які часто мігрують разом з антилопами гну. Іноді зебри утворюють змішані стада з антилопами гну і страусами.

Зебри і гну разом перетинають річку під час міграції.

Харчуються зебри тільки трав`янистою рослинністю. Пасуться вони цілодобово так як не мають вираженої добової активності. Ці тварини також мають потребу у великій кількості води і регулярно ходять на водопій.

Зебри на водопої.

У стаді зебр панують спокійні і мирні відносини. Водить стадо самець, який проявляє підвищену пильність і постійно стежить за обстановкою навколо. Інші члени стада поперемінно піднімають голову під час випасання, не випускаючи з уваги околиці. Для вираження дружніх почуттів у зебр існує мова жестів: вони підходять один до одного і кладуть голови на плечі або круп побратима, також вони злегка покусувати шиї один одному щоб висловити ніжність. Однак під час переслідування зебри не захищають побратимів, тому тварина, віддаляючи від стада, ризикує бути з`їденим.

Відео: Азбука безпеки - Зебри в місті!

Хоч зебри і розмножуються цілий рік, але масова поява потомства зазвичай збігається з сезоном дощів. Під час гону самці, що ведуть стада, захищають свої табуни від зазіхань одиноких жеребців.




Під час бою самці піднімаються на диби і б`ють один одного передніми копитами.

Шлюбні бої носять скоріше ритуальний характер і рідко закінчуються важкими травмами.

Ще один улюблений прийом - опустившись на коліна, вкусити суперника за ноги

У гаремі кожного самця буває не більше 10-15 самок. Вагітність триває 13 місяців.

Вагітна зебра.

Зебри народжують тільки одного, але дуже великого і розвиненого дитинчати.

Новонароджене дитинча зебри намагається встати на ноги.

Вже через 10 хвилин після народження лоша встає на ноги, через 20 - здатний йти, через 40 -пригает навколо матері.

Зебра Беме, або зебра Гранта (Equus burchelli bohme) - один з підвидів бурчелловая зебри - годує лоша.

Незважаючи на таку рухливість він не здатний підтримувати швидкість галопу дорослих тварин (а скачуть зебри зі швидкістю до 50 км / ч). Тому масове жеребленіе самок привертає велику кількість хижаків, які не проти скуштувати легкої здобичі.

Взагалі, зебри поряд з антилопами гну становлять наймасовішу видобуток левів, гієн, гіеновідних собак. Рідше на них полюють леопарди і гепарди. На водопоях і під час міграцій зебри часто стають здобиччю крокодилів. Протиставити хижакам зебри можуть лише швидкість і удари задніми ногами, якими вони іноді намагаються відбитися від переслідувача. У разі якщо хижак діє один це іноді спрацьовує, але при груповій атаці зебри приречені.

Зебра ударами копит відбивається від левиці.

Люди також завжди полювали на зебр. Але, якщо місцеві племена одиничними вилазками не могли підірвати чисельність незліченних стад, то європейські колоністи за допомогою вогнепальної зброї влаштували справжнє побоїще. Яскравим доказом служить доля одного з видів зебр - кваги, - яка була повністю знищена (первісна чисельність виду оцінювалася в кілька мільйонів голів!).

Квагга (Equus quagga) була смугастою лише наполовину.

До сих пір на критичному рівні знаходиться популяція гірської зебри. У неволі зебри прекрасно приручаються і навіть дають гібриди з кіньми і ослами.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Зебри