animalukr.ru

Зебра греве - зебра, схожа з ослом

Зміст статті

Зебра Греві - тварина, яке має схожість з ослом, за рахунок видаються звуків, відмінних від голосів інших зебр. Це ссавець також називають пустельній зеброю, вона зустрічається лише на невеликій території в Африці.

Місцями проживання пустельних зебр є савани, що знаходяться в Північній Кенії на північ від річки Тана та тягнуться до Річки Омо, яка протікає в Східній Ефіопії. Зебри Греві занесені в Міжнародну Червону книгу.

Опис зебри Греві

Пустельна зебра відрізняється від інших видів своїми великими розмірами. Висота в холці у пустельній зебри досягає 140-160 сантиметрів, довжина тіла доходить до 250 сантиметрів, плюс хвіст приблизно 50 сантиметрів.

Маса тіла становить 250 кілограм. Голова велика подовжена, нагадує ослячу голову, на ній розташовуються великі вуха.

Грива у пустельних зебр жорстка і густа, вона повністю покриває шию. Смуги на шиї переходять і на гриву. Тіло прикрашено великим кількість вертикальних смуг темно-коричневого або чорного кольору. На крупі і кінцівках смуги горизонтальні. Ноги стрункі, смуги на них доходять до самих копит. На кінчику хвоста є пензлик, але вона коротша, ніж у інших видів зебр.

Зебра Греві (Equus grevyi).
Зебра Греві (Equus grevyi).

Спосіб життя пустельних зебр




Пустельні зебри живуть на рівнинах і відкритих плоскогір`ях з рідкісними лісами та чагарниками. Протягом усього дня ці тварини пасуться, повільно пересуваючись по плато і гірських схилах. Харчуються вони переважно травою. Крім того, в раціон входять листя, гілки та кора чагарників. При наявності водопою зебри ходять до нього щодня, за 2 хвилини одна зебра випиває близько 20-ти літрів води. Але пустельні зебри, на відміну від саванних зебр не так сильно потребують води.

Кобили і молоді жеребці живуть в стадах, а самці воліють вести одиночну життя. Соціальна поведінка зебр Греві трохи відрізняється від соціальної структури інших зебр. Раніше пустельні зебри жили великими стадами, але тепер жеребці займають окремі кормові ділянки, площа яких варіюється від 2 до 10 кілометрів. Межі цих ділянок жеребці постійно мітять і активно охороняють від вторгнення чужинців.

У сезон дощів, коли савани рясніють кормом, зебри можуть об`єднаються в великі стада. Зебри Греві часом формують загальні стада з саванних зебрами, деякими антилопами і навіть страусами.

Здалеку може здатися, що це одне стадо, але якщо придивитися, можна помітити, що вони пасуться окремими групками, а між ними є певна дистанція.




Сусідство пустельних зебр з антилопами або страусами вигідно для обох сторін, так як зебри мають дуже тонкий нюх, а страуси - відмінний зір. Це стає відмінним захистом від раптових атак хижаків.

Коли з`являється ворог, все особини змішаного стада кидаються в різні боки.
Коли з`являється ворог, все особини змішаного стада кидаються в різні боки.

Розмноження зебр Греві

Статеве дозрівання у цих зебр настає в рік життя, але самці починають розмножуватися не раніше 5-ти років, а самки приносять потомство в 2-3 роки. Шлюбний період у них проходить в травні-серпні. Період вагітності становить 390 днів, після чого народжується 1 дитина.

Про готовність до спаровування самки заявляють, широко розставляючи ноги і відводячи в бік хвости. Так як вагітність триває майже рік, то час спарювання і появи на світ малюків збігаються. Всього через 7-10 днів після народження дитинчати самка знову може завагітніти.

Плодючість пустельних зебр безпосередньо пов`язана з кількістю корму. Зростання новонародженого лошати становить 80 сантиметрів, а вага - 30 кілограм.

Через годину наворожених малюк піднімається на ноги, а через кілька тижнів уже пробує харчуватися травою. Але мати продовжує вигодовувати лоша молоком протягом 12 місяців.

Зебра отримала свою назву на честь французького президента Жюля Греві, якому в 1880-х був подарований один екземпляр цієї тварини урядом Абіссінії.
Зебра отримала свою назву на честь французького президента Жюля Греві, якому в 1880-х був подарований один екземпляр цієї тварини урядом Абіссінії.

Як правило, кобили жереб`ят живуть в окремих групах. Малюки, що відбилися від стада - легка здобич для хижих звірів, тому до 3-х років вони намагаються триматися групою. На них нападають гієни і леви. Тривалість життя зебри Греві доходить до 20 років.

Цікаві факти про зебр Греві

• Ікла зебр схожі з іклами хижаків. Самці використовують їх як зброю, коли борються з іншими жеребцамі-
• Зебри Греві мітять територію за допомогою калу, з часом з них утворюються купи висотою близько 40 сантіметров-
• Пустельний зебра здатна бігти зі швидкістю 55 кілометрів на годину. Ці зебри, взагалі, найчастіше пересуваються бегом-
• У пустельних зебр нерозвинений стадний інстинкт. Рідко можна побачити особин, які доглядають за шерстю один одного, а для інших видів зебр така поведінка є стандартним-
• Зебри Греві були відомі з давніх часів, вважається, що саме вони брали участь на давньоримських аренах, а називали їх «тигровими кіньми».

У лошат зебри Греві до хвоста доходить сама грива, але з часом скорочується.
У лошат зебри Греві до хвоста доходить сама грива, але з часом скорочується.

Споріднені види пустельній зебри

Родинними видами є гірська зебра і савана. Смугастий малюнок вовни у пустельних зебр такий же, як у гірських зебр і саван. А за формою подовженою голови, вух і видаються звуків вони взагалі нагадують ослів. Також родинним видом можна назвати зеброїда - помісь зебри з ослом.

Збереження зебр Греві

У минулому на пустельних зебр вівся масовий промисел, в зв`язку з тим, що вони володіють прекрасними шкурами. Через це зебри Греві виявилися на межі зникнення. Сьогодні на волі живе кілька окремих популяцій цього виду зебр.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Зебра греве - зебра, схожа з ослом