animalukr.ru

Тюлені

У широкому сенсі слова тюленями можна вважати всіх представників загону Ластоногих, але зазвичай під цією назвою розуміють тварин з сімейства справжніх тюленів. Вони складаються в близькій спорідненості з представниками сімейства вухатих тюленів (морськими котиками і морськими левами) і моржами. Далекими родичами тюленів є з одного боку наземні хижаки, а з іншого - китоподібні, що перейшли цілком до водного способу життя. Різноманітність тюленів порівняно невелика, всього налічується близько 20 видів.

Звичайний тюлень (Phoca vitulina).

Зовнішній вигляд тюленів чітко вказує на їх водний спосіб життя. У той же час вони не втратили повністю зв`язку із сушею як китоподібні. Всі види тюленів досить великі тварини масою від 40 кг (у нерпи) до 2,5 т (у морського слона). Втім навіть тварини одного виду сильно відрізняються за вагою в різні пори року оскільки накопичують сезонні запаси жиру. Тіло тюленів витягнуте і вальковатое одночасно, контури тулуба обтічні, шия коротка і товста, голова порівняно невелика з уплощенной черепною коробкою. Кінцівки тюленів перетворилися в плоскі ласти, причому кисті і ступні отримали найбільший розвиток, а плечовий і стегновий пояс укоротилися.

Звичайний тюлень на суші.

Зазвичай при пересуванні по суші тюлені спираються на передні кінцівки і живіт, в той час як задні волочаться по землі. У воді передні ласти діють як кермо глибини і майже не використовуються для веслування. Це істотно відрізняється від способу пересування вухатих тюленів, які активно використовують всі кінцівки для пересування як по суші, так і під водою. У справжніх тюленів немає вушних раковин, а слуховий прохід під час пірнання закривається спеціальною м`язом. Незважаючи на це тюлені мають хороший слух. А ось очі у цих тварин, навпаки, великі, але короткозорі. Така будова органів зору властиво водним ссавцем. З усіх органів чуття у тюленів найкраще розвинений нюх. Ці тварини прекрасно вловлюють запахи на відстані 200-500 м! Є у них також і відчутні вібриси (в побуті звані вусами), які допомагають орієнтуватися серед підводних перешкод. Крім цього деякі види тюленів здатні до ехолокації, за допомогою якої вони визначають місцезнаходження видобутку під водою. Правда ехолоцірующіе здатності у них розвинені набагато слабше ніж у дельфінів і китів.

«Усміхнена» морда морського леопарда (Hydrurga leptonyx).

Як у більшості водних тварин у тюленів немає зовнішніх статевих органів, точніше вони заховані в складках тіла і зовні зовсім не видно. Крім того у тюленів не виражений статевий диморфізм - самці і самки виглядають однаково (виняток тюлень-хохлач і морський слон, самці яких мають спеціальні «прикраси» на морді). Тіло тюленів покрито жорсткою, короткою шерстю, яка не утруднює їх пересування в товщі води. У той же час хутро тюленів дуже густий і високо цінується в хутряному промислі. Від холоду тіло тюленів захищає також товстий шар підшкірного жиру, який бере на себе основну терморегулірующую функцію. Забарвлення тіла у більшості видів темна - сіра, бура, деякі види можуть мати крапчастий візерунок або контрастну забарвлення.

Відео: Дика природа. Тюлені. Фільм National Geographic




Морський леопард на березі.

Поширені тюлені дуже широко, в сумі ареали різних видів охоплюють всю земну кулю. Найбільшого розмаїття тюлені досягли в холодних широтах Арктики і Антарктики, але тюлень-чернець, наприклад, мешкає в Середземномор`ї. Всі види тюленів тісно пов`язані з водою і мешкають або на узбережжях морів і океанів, або на великих просторах пакових (багаторічних) льодів.

Тюлень-крабоед (Lobodon carcinophagus) дрімає на дрейфуючій уламку айсберга.

Кілька видів тюленів (байкальська, каспійська нерпи) живуть окремо у внутрішніх озерах материків (о. Байкал і Каспійському морі відповідно). Справжні тюлені кочують на невеликі відстані, їм не властиві тривалі міграції як у морських котиків, наприклад. Найчастіше тюлені утворюють групові скупчення - лежбища - на березі або крижині. На відміну від інших видів ластоногих (морських котиків, морських левів, моржів) справжні тюлені не утворюють щільних і численних стад. Також у них набагато слабше виражений стадний інстинкт: наприклад, тюлені годуються і відпочивають незалежно один від одного і лише стежать за поведінкою побратимів в разі небезпеки. Між собою ці тварини не сваряться (за винятком шлюбного періоду), помічені випадки, коли під час линьки нерпи по-дружньому чесали один одному спини, допомагаючи позбутися від старої вовни.




Нерпи гріються на прибережній скелі.

Тюлені на березі незграбні і безпорадні: зазвичай вони лежать недалеко від води, час від часу пірнаючи в ополонку за здобиччю. У разі небезпеки вони поспішають пірнути, при цьому рухаються з видимим зусиллям, але потрапивши в воду плавають швидко і легко. Тюлені здатні пірнати на велику глибину і знаходиться під водою тривалий час. Рекордсменом в цьому є тюлень Уедделла, який може знаходиться під водою 16 хвилин, занурюючись при цьому на глибину до 500 м!

Харчуються тюлені різноманітними водними тваринами - рибою, молюсками, великими ракоподібними. Різні види воліють полювати на різну здобич, наприклад, морський леопард - на пінгвінів, тюлень-крабоед - на ракоподібних і т.д.

Морський леопард зловив пінгвіна.

Всі види тюленів розмножуються раз на рік. Під час гону між самцями виникають сутички. Самці тюленя-Хохлача мають на носі виріст, який надувається при збудженні тварини. Надуваючи носи і голосно ревучи хохлач борються за увагу самок. У морських слонів ніс м`ясистий і схожий на короткий хобот, розлючені самці під час зіткнень не тільки ревуть і надувають носи, але і кусають одне одного, завдаючи при цьому серйозні рани. Вагітність самок триває майже рік. Тюлені народжують завжди тільки одного, але великого і розвиненого дитинчати.

У багатьох тюленів дитинчата покриті дитячим білим хутром, абсолютно не схожим з забарвленням дорослих, тому їх називають дитинчат тюленів.

Хоч бельки навіть уявити собі не можуть супроводжувати матір у воді, але вони добре пристосовані до низьких температур і перший час постійно проводять на льоду. Малюки швидко ростуть завдяки надзвичайно жирного молока, багатого білком.

прослухати голосу белька і дорослого звичайного тюленя.

Відео: Гра Тюлені на арені НОВА гра Для дітей про Шоу морських котиків Граємо разом з друзяками

У різних видів тюленів дитинчата проводять з матір`ю тривалий час (іноді майже до року).

Оскільки на суші тюлені неповороткі мати абсолютно не здатна захистити своє дитя, в разі небезпеки вона намагається лише сховатися разом з дитинчам в ополонці, а якщо той ще занадто малий, рятується одна. З цієї причини серед бельков дуже висока смертність. Головними ворогами тюленів на землі є білі ведмеді і ... люди. Якщо ведмеді полюють на тюленів різного віку (їм цілком під силу вбити і дорослого), то люди промишляють виключно дитинчат тюленів. Адже саме їх дитячий хутро володіє найбільшою густотою і якістю. Промисел тюленів огидно простий - дитинчат просто б`ють палицями на очах у безпорадною матері. Причому «сировину» заготовляють в такій кількості, яка в сучасний час просто невиправдано. Південні види тюленів через пустельності антарктичних земель не мають ворогів на суші. Але небезпека чекає їх у воді, де тюленів можуть вбивати косатки. Деякі види тюленів знаходяться на межі вимирання через знищення природних середовищ існування. Наприклад, тюлень-чернець позбавлений своїх лежбищ, оскільки узбережжя Середземного моря практично на 100% зайняті людський інфраструктурою.

Відео: Тюлені. Цирк на Вернадського. Жовтень 2010 рік


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Тюлені