animalukr.ru

Тюлень росса

Зміст статті

Тюлень Росса відноситься до сімейства справжніх тюленів і є єдиним представником роду.

Тварина веде самотній, потайний спосіб життя, мешкаючи в холодних просторах Антарктики і оточуючих островах. Зазвичай, ці тварини вибирають далекі відокремлені місця, до яких людям складно дістатися. Уже багато сотень і навіть тисячі років цей вид живе на важкодоступних крижаних берегах і не дивлячись на чисельність виду в 150 тис. Тварин, про них фахівці знають дуже мало. Назва виду було дано на честь британського полярного дослідника Джеймса Росса.

Тюлень Росса (Ommatophoca rossii).
Тюлень Росса (Ommatophoca rossii).

Зовнішній вигляд тюленя Росса

Серед представників сімейства справжніх тюленів, даний вид відрізняється своїми невеликими розмірами.




Довжина тіла представника чоловічої статі приблизно 2 метри, середня вага досягає позначки в 220 кг. Самки більші за самців.

Самка може володіти вагою до 300 кг, довжина її при цьому становить 2,5 метра.

Дуже примітні очі тварини - вони злегка опуклі, великого розміру. Зуби дуже гострі і маленькі. У представників виду є дуже товстий шар підшкірного жиру. Велике його кількість розташована навколо потужної і короткої шиї. Шия повністю складається з товстих складок жиру, а з них виступає невелика голова з гострою витягнутої мордочкою.

Цей вид тюленів не дуже великий за розмірами.
Цей вид тюленів не дуже великий за розмірами.



Тюлень вміє втягувати голову в товщу жиру і стає, таким чином, схожим на бочонок. Спина і голова тварини має темно-сірий або темно-коричневий відтінок. Боки і нижня частина тіла значно світліші. Зустрічаються особини, які мають однакову забарвлення всього тіла. З настанням осені, багато ссавців даного виду змінюють темну шубку на світло-коричневу. Підшерстя немає, а шерсть коротка і жорстка на дотик.

Линька у тварин проходить у другій половині літа. Це час вони проводять лежачи на льоду і навіть не харчуючись.

Тюлень на березі.
Тюлень на березі.

Поведінка і харчування тюленя

Ці незграбні товстуни ніколи не утворюють численних лежбищ. Вони, як правило, живуть невеликою групою. У воді тюлені дуже рухливі. Завдяки довгим і сильним передніх кінцівках, вони можуть швидко плавати і відмінно пірнати. У товщі морської води тварини здатні обходитися без повітря близько 40 хвилин, хоча, невідомо, на яку максимальну глибину вони занурюються.

Раціон тюленів складається з риби, головоногих молюсків і ракоподібних. У холодну пору року вони не мігрують, вважаючи за краще проводити зиму під водою. В цей час, тюлень показується на поверхні води тільки для того, щоб вдихнути свіжого повітря. Ще одна цікава особливість даного виду - тварини видають досить мелодійні гучні звуки, ніж оживляє безмовність крижаної пустелі.

Тюлень Росса з видобутком.
Тюлень Росса з видобутком.

Розмноження і тривалість життя

В самому кінці осені самки тюленів народжують дитинчат прямо на крижинах. Це відбувається в кінці жовтня і в листопаді. Малюк з`являється на світ довжиною 1 метр, а важить 18-20 кг. Протягом наступного місяця відбувається молочне вигодовування. Підріс дитинча відправляється освоювати крижані глибини океану, а дорослі особини знову займаються продовженням роду. Це відбувається в воді. Точний термін вагітності у самок тюленя Росса вченим не відомий.

Ареал проживання тюленів Росса.
Ареал проживання тюленів Росса.

Статева зрілість молодих самок настає у віці 3-х років. У самців це відбувається пізніше - в 5-6 років. Тривалість життя в природному середовищі становить, за орієнтовними даними, 20 років.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Тюлень росса