animalukr.ru

Білоспинний скунс - красивий, але смердючий звір

Зміст статті

Білоспинний скунс або свіноносий скунс отримав свої назви за характерний зовнішній вигляд. Ці скунси живуть в Колорадо, Арізоні, Техасі, Нью-Мексико, Сальвадорі, Мексиці, Нікарагуа, Гондурасі і Гватемалі.

Опис Короткохвостий скунса

Довжина тіла самців досягає 57 сантиметрів, а самок - 54 сантиметри. Вага білоспинний скунсів варіюється від 1,1 до 2,7 кілограма, в рідкісних випадках доходить до 4,5 кілограм.

Білоспинний скунс (Conepatus mesoleucus).
Білоспинний скунс (Conepatus mesoleucus).

Хвіст пухнастий і довгий. Морда витягнута з носової подушечкою без волосся, її ширина становить близько 20 міліметрів.

Ніздрі відкриваються донизу. Вуха дрібні. Кожна лапа закінчується п`ятьма пальцями і сильними кігтями.

Кігті міцні, тому чудово підходять для риття. На передніх лапах кігті набагато більше, ніж на задніх.

Хутро досить грубий і довгий, підшерсток товстий. Забарвлення у молодих особин, а також дорослих самок і самців однаковий. Від початку голови до хвоста тягнеться широка біла смуга. Хвіст білого кольору з деякою кількістю чорного волосся внизу. Решта забарвлення тіла чорний або темно-коричневий.

Білоспинний скунси, як правило, живуть в скелястій місцевості, поросла чагарниками.
Білоспинний скунси, як правило, живуть в скелястій місцевості, поросла чагарниками.

Навколишнє середовище свіноносих скунсів




Білоспинний скунси живуть в передгір`ях і частково населяють чагарникові і деревні зарості. Густих лісів і жарких безплідних районів вони уникають. Найбільша чисельність білоспинний скунсів спостерігається в скелястих областях, наприклад, в лісах Гуадалупе і плато Едуардс.

Спосіб життя білоспинний скунсів

Це здебільшого нічні тварини, але вони можуть проявляти активність і в світлий час доби.

Секретом своїх анальних залоз білоспинний скунс відлякує хижаків.
Секретом своїх анальних залоз білоспинний скунс відлякує хижаків.

На відміну від своїх побратимів - смугастих скунсів - білоспинний скунси ведуть відокремлений спосіб життя, створюючи пари лише на час шлюбного періоду.

Білоспинний скунси - нелякливі тварини. Якщо скунс загрожує небезпека, він захищає себе мускусним секретом з сильним неприємним запахом.




Крім дуже противного і стійкого запаху секрет Короткохвостий скунса сильно дратує очі, пече і призводить до миттєвої втрати зору.

Свіноносие скунси зимують в своїх норах, які роблять в скелястих пустотах. У лігві скунси вигодовують потомство. Про те, що поруч живе скунс, можна зрозуміти по характерною «поораної» землі, розкиданим шматках деревини і перекинутого камінню, тобто тих місць, в яких скунси шукали їжу.

На сході Техасу цей вид скунсів вважається вимерлим.
На сході Техасу цей вид скунсів вважається вимерлим.

Раціон харчування свіноносих скунсів досить різноманітний, вони поїдають комах, рослини, равликів, гризунів і рептилій. Після дослідження шлунків білоспинний скунсів, що живуть в Техасі, стало відомо, що велика частина дієти складається з комах - близько 52-82%, на павуків доводиться 4-12%, близько 2-6% - це рептилії, 3% - рослинність, 5 % - равлики і 3-9% - невеликі ссавці.

Природні вороги білоспинний скунсів невідомі.

Розмноження білоспинний скунсів

Сезон розмноження припадає на період з лютого по березень. Вагітність триває 2 місяці. У кожної самки народжується по 2-4 цуценя. Малюки можуть пересуватися по гнізду ще до відкриття вічко.

Білоспинний скунс відрізняється від інших наявністю великої білої смуги на спинної частини, хвіст теж білий.
Білоспинний скунс відрізняється від інших наявністю великої білої смуги на спинної частини, хвіст теж білий.

У такому невеликому віці вони вже здатні захищатися за допомогою виприсківанія секрету з мускусних залоз. У серпні велика частина молодих скунсів перестає харчуватися молоком матері і приступає до самостійного життя. Статеве дозрівання у білоспинний скунсів відбувається в 10-12 місяців.

Користь і шкода свіноносих скунсів для людей

Білоспинний скунси - корисні тварини, так як вони знищують шкідливих комах. Але скунси і самі частково завдають шкоди сільськогосподарським полях. А іноді вони крадуть пташенят і їх яйця.

Скунси, як їх близькі родичі - лисиці і єноти - є переносниками сказу, а ця хвороба дуже небезпечна для людей.

Популяція білоспинний скунсів

Білоспинний скунси - дуже рідкісний вид, якому необхідно надати захист. Причини різкого скорочення чисельності популяції до кінця не з`ясовані.

Виділяють 11 підвидів свіноносих скунсів:
• Conepatus m. Filipensis живуть в Південній Мексіке-
• Conepatus mesoleucus figginsi мешкають в Колорадо-
• Conepatus m. Nicaraguae поширені в Нікарагуа-
• Conepatus m. Venaticus зустрічаються в Арізоне-
• Conepatus m. Fremonti мешкають в Колорадо-
• Conepatus m. Nelsoni, їх місця проживання - Центральна і західна Мексіка-
• Conepatus m. Mearnsi поширені в центральному Техасе-
• Conepatus m. Sonoriensis живу в північно-західній Мексіке-
• Conepatus m. Fremonti живуть на півдні Колорадо-
• Conepatus m. Pediculus мешкають в північній Мексіке-
• Conepatus m. Telmalestes живу в південно-східному Техасі.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Білоспинний скунс - красивий, але смердючий звір