animalukr.ru

Східно-мексиканський скунс - володар найжорсткішого хутра серед побратимів

Зміст статті

Східно-мексиканські скунси живуть в Техасі - в східній частині Мексики. Це скунс з самим грубим хутром серед інших побратимів.

Це найбільший представник північноамериканських скунсів.

Опис східно-мексиканського скунса

Довжина тіла східно-мексиканського скунса коливається від 44 до 93 сантиметрів, середні розміри складають близько 63 сантиметрів. При цьому на тіло доводиться 40-46 сантиметрів, а довжина хвоста складає - 30-41 сантиметр.

Самки трохи менше самців, їх середня довжина становить 59 сантиметрів проти 63 сантиметрів самців. Маса тіла коливається від 2 до 4,5 кілограм, в середньому вага становить 3,25 кілограм.

Морда конічної витягнутої форми. Вуха короткі, округлі, вони розташовуються низько з боків голови.

Ніс широкий, без волосся, що нагадує п`ятачок свині. Самки мають по 3 пари сосків. Пахучі залози розвинені добре. Лапи закінчуються сильними викривленими кігтями, службовцями для риття нір.




За зовнішніми даними східно-мексиканський скунс має багато спільного з смугастим скунсом, але у нього немає на голові смуги білого кольору. Крім того, у східно-мексиканського скунса є суцільна біла смуга, що проходить по спині уздовж всього тіла, іноді смуг може бути дві.

Восточномексіканскій скунс (Conepatus leuconotus).
Восточномексіканскій скунс (Conepatus leuconotus).

Нижня частина тіла, кінцівки і лапи у східно-мексиканського скунса чорного кольору, на спині є біла смуга. У цього виду хвіст трохи коротше, в порівнянні з іншими побратимами. Зовні східно-мексиканський скунс схожий на звичайного свінорилого скунса, але перший вид на 25% більшими. Зворотний бік хвоста чорного кольору, кінчик хвоста білий, а у звичайного скунса виворіт біла.

Деякі особини восточномексіканского скунса можуть мати дві білі смуги уздовж спини.
Деякі особини восточномексіканского скунса можуть мати дві білі смуги уздовж спини.

Навколишнє середовище східно-мексиканського скунса

Східно-мексиканські скунси вибирають найрізноманітніші місця проживання. Вони живуть в лісах, в гірських місцевостях, трав`янистих рівнинах, джунглях, в низинах, пустелях і на сільськогосподарських полях. Східно-американські скунси піднімаються в гори на висоту до 4100 метрів.

Спосіб життя східно-мексиканських скунсів

Ці скунси ведуть одиночний спосіб життя, живуть вони на невеликих індивідуальних ділянках розміром до 2,5 кілометрів. Якщо їжі недостатньо, то східно-мексиканські скунси відшукують нові місця проживання.

Білоносі скунс воліє підніматися в гори.
Білоносі скунс воліє підніматися в гори.

Поведінка східно-мексиканських скунсів вивчено не дуже добре. Активність вони проявляють по ночах, але взимку можуть бути активними в денні години. Ці скунси мають сильні кігті і міцні кінцівки, тому з легкістю відкопують комах і личинок з грунту.




Як і інші види скунсів, східно-мексиканські можуть проводити запахові атаки. Якщо ворог підходить надто близько, скунс обдає його секретом з анальних залоз зі стійким і дуже неприємним запахом.

Строката забарвлення скунса є попереджувальним сигналом для хижаків. Але якщо є можливість, скунси воліють тікати з місця атаки. Коли скунс наляканий несподіваним зіткненням з хижаком, він піднімається на задні лапи робить на ворога кілька кроків, після опускається на карачки і починає свистіти. Якщо ворог не лякається, то скунс оскалівает свої зуби і нападає, або піднімає хвіст і вистрілює смердючим секретом.

Східно-мексиканські скунси є м`ясоїдними тваринами. У їхніх шлунках виявляли здебільшого комах, але якщо комах мало, то скунси переходять на дрібних ссавців і навіть можуть поїдати фрукти.

Строката забарвлення скунса є попереджувальним сигналом для хижаків.
Строката забарвлення скунса є попереджувальним сигналом для хижаків.

Ворогами східно-мексиканських скунсів є хижі птахи, великі змії і великі хижаки. Тривалості життя в неволі становить близько 8-ми років, а в природі вони живуть набагато менше.

Розмноження східно-мексиканських скунсів

Сезон розмноження відбувається з лютого по березень. Як лігва використовуються порожнечі в печерах, порожнисті стовбури дерев тощо. Вагітність триває 2 місяці. У самки народжується 2-4 дитини, найчастіше - 3 дитинчати.

Як тільки малюки почнуть повзати, вони можуть випускати з анальних залоз смердючу рідину. Мати годує маленьких скунсів молоком приблизно 2 місяці, потім малюки переходять на жорстку їжу.

Поки молоді особини живуть з матір`ю, вона весь цей час забезпечує їх харчуванням. Статеве дозрівання у східно-мексиканських скунсів настає в 10-12 місяців.

Користь і шкода білоносі скунсів

Це корисні тварини, оскільки вони знищують велику кількість комах, які є шкідниками сільського господарства.

Харчується переважно комахами, особливо личинками.
Харчується переважно комахами, особливо личинками.

Небезпека скунсів полягає в тому, що вони можуть переносити смертельне для людей захворювання - сказ. Якщо скунс оббризкала людини своїм секретом, то від неприємного запаху останньому не вдасться позбутися протягом довгого часу.

Популяція східно-мексиканських скунсів

У природі ці скунси зустрічаються зовсім нечасто, хоча вони мають досить великий ареал проживання. Аналіз популяції східно-мексиканських скунсів показав, що з 1800-х по 1990 роки чисельність їх різко скорочується. А з 1996 року східно-мексиканські скунси не зустрічаються в природі.

Виділяють 2 підвиду східно-мексиканських скунсів:
• Conepatus leuconotus texensis живуть в Техасе-
• Conepatus leuconotus leuconotus мешкають в Мексиці.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Східно-мексиканський скунс - володар найжорсткішого хутра серед побратимів