animalukr.ru

Пума

Пума - найбільший представник сімейства котячих в Новому Світі. Раніше її відносили до того ж роду, до якого належать звичайні кішки і рисі. Але, оскільки зовні пума не схожу ні з тими, ні з іншими, її виділили в окремий рід, який включає єдиний вид.

Пума (Puma concolor).

Відео: Пума Документальний Фільм

Тіло пуми довший, ніж у інших котячих, лапи сильні, голова відносно невелика. Характерно, що у пуми дуже довгий і потужний хвіст, який виконує роль балансира при стрибках.

Лапи у пуми широкі і сильні.

Відео: Dogs attack puma

Шерсть у неї густа, але дуже коротка. Пума одна з небагатьох кішок, які не мають яскраво вираженого малюнка. Загальний тон шерсті у неї пісочний, за що цього звіра іноді називають гірським левом, але на відміну від лева мочка носа у пуми рожева. Тваринам цього виду властиво різноманітність відтінків шкіри: північні популяції мають світло-жовту і навіть сірого забарвлення, південні - буру або яскраво-руду. На череві шерсть має білястий відтінок, а на вухах, навпаки, чорна. Розмір тварин також сильно варіює: їх довжина може коливатися від 1 до 2 м, а вага - від 50 до 100 кг. Зазвичай північні пуми крупніше південних.

Пума валяється в снігу.




Ареал пуми тягнеться від Скелястих гір Північної Америки до Патагонії у Південній. На всьому протязі ареалу цей хижак заселяє різноманітні ландшафти: його можна зустріти в горах, рівнинних лісах, тропічних джунглях і навіть болотах. Тільки сильно відкритих місць уникає цей звір. Як все кішки, пума веде одиночний спосіб життя. Вона потайлива і рідко видає свою присутність голосом. Пуми дуже гнучкі і спритні кішки: вони прекрасно лазять по деревах, здатні здійснювати величезні стрибки в довжину і висоту.

Відео: #PumaDeo - Griezmann Hotline

Пума легко робить багатометрові стрибки.

Полюють пуми на різноманітних тварин: від білок і кроликів до пекарі (диких свиней) і лосів. Але зазвичай вони нападають на тварин середніх розмірів - оленів, гірських баранів. Пума крадькома вистежує видобуток, а потім кидається на неї ззаду і ламає шийні хребці (рідше душить). Характерно, що пума нападає на звірів, які значно перевищують її розміром. Взагалі пуми не консервативною і охоче пробують на зуб все, що рухається. І лише одна тварина їй не під силу - скунс. Молоді пуми часто атакують (навіть зі смертельним результатом) скунсів, але зазвичай ті встигають застосувати своє смердюче зброю і хижаки швидко навчаються ігнорувати смердючий «обід». Пуми ненажерливі і ніколи не кидають недоїдену видобуток, вони повертаються до неї або ховають шматки видобутку про запас.




Шлюбний період у пум, що живуть на півночі, буває взимку, у тварин тропічних широт яскраво вираженого періоду парування немає. В цей час зазвичай мовчазні пуми оголошують околиці гучними криками (прослухати). Вагітність у самок триває 3 місяці, після чого на світ з`являються 2-4 кошеня. Лігво для малюків самка облаштовує в печері або під буреломом.

Пума переносить кошеня в лігво.

Цікаво, що кошенята у одноколірних пум народжуються плямистими, схожими на леопарда. Тільки до однорічного віку їх забарвлення стає як у дорослих. Малюки швидко ростуть і вже з 1,5 місяців пробують їсти м`ясо. Молодняк залишається з самкою до 1,5-2 років. Повної зрілості пуми досягають до 2-3 років, а живуть 15-20 років.

Кошенята пуми.

Відео: WHF - A Puma Singing

У найбільшою кішки Америки немає природних ворогів, але в деяких частинах ареалу пуми відчувають сильну конкуренцію з боку вовків, ягуарів і ведмедів. Молоді тварини, необачно вступили в сутичку, часто гинуть. Пума віддає перевагу усамітнення і уникає людних місць. З цієї причини шкоди, що завдається пумамі фермерам, невеликий. Однак відомо чимало випадків нападу на людей. Зазвичай такі ситуації виникають коли люди вторгаються на територію пуми (але не навпаки), і спровоковані необережним поводженням людей.

Дряпаючи кору дерева пума мітить межі своєї території.

Пума не має промислового значення, але деякі її підвиди знаходяться на межі зникнення через порушення природних середовищ існування. Наприклад, популяція флоридской пуми досягла критичної позначки 20-50 особин і не здатна до природного відновлення.

Почитати про тварин, згаданих у цій статті: рисях, диких лісових котів, леопарда, левах, вовків, ведмедів, скунс, білках, кроликах, лосів, оленях, гірських баранів.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі