animalukr.ru

Гірські барани

Гірські барани - група парнокопитних тварин, систематично дуже близька до гірських козлів. Іншими родичами гірських баранів є тари і вівцебики. Гірські барани відносяться до сімейства парнокопитних, вчені не дійшли повної згоди з приводу числа видів баранів, більшість систематиків налічує 7 видів цих тварин. Термін «гірський баран» застосовується як до всієї групи, так і до одного з видів - архара.

Відео: Бій за звання чемпіона ... Гірські ... барани

Уріа (Ovis orientalis).

Гірські барани - тварини середнього і великого розміру. Найдрібнішим представником є муфлон, який досягає висоти в холці 65-85 см, самки у цього виду важать 25-35 кг, самці 40-50 кг. Найбільший вид - архар досягає висоти в холці 90-125 см, самки архара важать 80-100 кг, самці 120-220 кг! На відміну від домашніх овець гірські барани виглядають більш високоногими і стрункими, але все ж їх кінцівки коротше, ніж у гірських козлів. У порівнянні з останніми гірські барани виглядають важче, відгодував. Головний же відмітна ознака це роги. У гірських баранів вони масивні, округлі в поперечному перерізі, спрямовані в сторони і закручуються в спіраль. Поверхня рогів має дрібну поперечну смугастість, але яскраво виражених валиків як у цапів у них немає. Також у гірських баранів рідко буває підвіс на шиї і не буває бороди. У той же час грівістий і блакитний барани можуть розглядатися як перехідні види між гірськими козлами і справжніми баранами.

У блакитного барана (Pseudois nayaur) роги направлені в сторони і трохи назад, до того ж вони трохи сплощені як у козлів.

Статевий диморфізм у цих тварин зводиться до різниці в розмірах тіла (самки завжди в 1,5-2 рази дрібніше самців) і рогів (у самок вони короткі і слабо вигнуті, їх довжина звичайно дорівнює 15-25 см, у самців довжина рогів може перевищувати 1 м). А ось забарвлення у особин різної статі завжди однакова. У більшості видів тіло забарвлене в заступницькі бурі, сірувато-руді відтінки, при цьому черево, круп і нижня частина ніг білі. Ряд видів пофарбовані однотонно: грівістий баран - жовтувато-рудий, тонкорогій - білий або світло-сірий.

Відео: Гірські барани - боротьба

Самка муфлона (Ovis musimon).




Гірські барани зустрічаються виключно в Північній півкулі і широко населяють майже всі альпійські області. Центром видової різноманітності можна вважати Азію, тут барани населяють гори Кавказу, Паміру, Алтаю, Тянь-Шаню, Тибету, Гімалаїв, Забайкалля, Сибіру, Камчатки. У Північній Америці вони зустрічаються тільки по тихоокеанському узбережжю - від Аляски до Мексики, в Європі живе тільки муфлон, він зустрічається в Криму, Греції, Італії, Іспанії, Туреччини, на численних островах Середземного моря, а ось в Альпах живуть тільки акліматизовані муфлони. Гривистий баран населяє Атлаські гори Північної Африки (Марокко, Туніс). Барани воліють триматися в субальпійському поясі гір, тобто в середньому на більш низьких висотах ніж гірські козли, толсторог навіть зустрічаються в пустелях, прилеглих до гір (наприклад, в національному парку Зайон).

Толсторог (Ovis canadensis).

Гірські барани ведуть осілий спосіб життя, але роблять вертикальні сезонні кочівлі (взимку спускаються до підніжжя, влітку піднімаються до вершин). Влітку їх стада налічують 10-30 голів, до зими вони укрупнюються до 100 і навіть 1000 голів (ще одна відмінність від гірських козлів, у них таких великих скупчень не буває). Стада гірських баранів бувають двох типів: самки з дитинчатами і окремі холостяцькі групи самців, великі самці можуть триматися поодинці. Члени стада ставляться один до одного спокійно, вони не надають допомоги родичам, але відстежують поведінку один одного - тривожний сигнал однієї тварини служить знаком для всього стада. Голос барана - бекання, за тональністю більш низьке і грубе ніж у гірських козлів ( «бе-е-е», а не «ме-е-е»). На відміну від домашніх овець, що славляться своєю тупістю, дикі барани обережні і кмітливі тварини. Вони уважно стежать за обстановкою і в разі небезпеки йдуть шляхом, найменш доступним їх ворогові. Барани в скелелазінні трохи поступаються гірським козлам, вони не пересуваються по настільки стрімких поверхнях, але тим не менш жваво стрибають по скелях: у висоту на 2 м, в довжину - на 3-5 м.




Стадо тонкорогіх баранів (Ovis dalli).

Харчуються гірські барани трав`янистою рослинністю, віддаючи перевагу злакам. Але вони невибагливі і при нагоді можуть є лишайники, гілки дерев і чагарників (дуба, клена фісташки, карагани, граба). Регулярно ходять на водопої (особливо в пустельних областях), люблять лизати сіль на солонцях. До зими вони накопичують запаси підшкірного жиру.

Активні гірські барани тільки в світлий час доби, влітку опівдні відпочивають, а пасуться вранці і ввечері.

Сезон розмноження у баранів буває раз на рік - в жовтні-грудні (частіше в листопаді). У цей період самці приєднуються до черід самок і вступають в ритуальні бої з суперниками. Двоє баранів стають один проти одного і, зробивши невеликий розбіг, стикаються лобами. Сила удару величезна, але у баранів дуже товста лобова кістка, яка захищає їх мозок від струсу. Крім того гірські барани зачаровують самок, висовуючи мову і розмовляючи ім. Вагітність триває 155-170 діб, у різних районах ягнята народжуються в березні-червні. Самка приносить зазвичай одного, рідше двох дитинчат. У період окоту вона йде з стада і повертається з ягням через тиждень. Уже в місячному віці ягнята пробують траву, але мати годує їх молоком до півроку. Восени молодняк переходить до самостійного живлення. У маленькому віці ягнята дуже уразливі, хоча відрізняються жвавістю і особливої стрибучістю, яку демонструють в іграх.

Шлюбний поєдинок толсторогов.

У природі ворогами гірських баранів є вовки, снігові барси, пуми, орли, беркути, в деяких частинах ареалу на них можуть нападати леопарди, гепарди, койоти. Нерідко хижаки щоб уникнути травми не хапають барана, а просто збивають його з ніг, щоб він зірвався в прірву. Люди теж завжди полювали на цих тварин. Диких баранів добували заради м`яса, жиру, шкур, голови і роги великих самців вважалися почесним трофеєм. Значення баранів в житті древніх людей було величезним, недарма ці тварини були одомашнені і поширилися по всьому світу. В античній культурі баран був увічнений в назві сузір`я (Овен). Через полювання і витіснення з природних середовищ існування домашньою худобою гірські барани стали рідкісними в багатьох місцях. У неволі всі види гірських баранів прекрасно приручаються, розмножуються і можуть давати гібриди з домашніми вівцями.

Архар, або гірський баран (Ovis ammon).

Подивитися на шлюбні бої баранів-толсторогов.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Гірські барани