animalukr.ru

Архар

Архар Зовнішній вигляд

Архар красиве струнка тварина і є найбільшим представником роду баранів. Довжина тіла 120 - 180см, висота в холці до 120 см, вага 60 - 200кг. Самки помітно поступаються в розмірах і вазі самцям. Відмітна особливість, це його роги, які закручені в спіраль. Вони можуть виростати в довжину до 180см, і важити близько 30 кг. Таке велике багатство належить самцям, у самок роги значно менше, вони тонкі і слабоізогнутие.

Голова витягнута, очі овальні, темні, ніс широкий з великими ніздрями, вуха маленькі. Зір відмінне, слух чуйний. Тіло покрите густою шерстю, що складається з товстих волосся, підшерсток короткий. Забарвлення тварини різноманітний: світло-бежевий, коричневий, сірий і бурий. З боків тіла темна смуга, яка розділяє колірну гамму верху від завжди світлого низу. У самців, на відміну від самок, на шиї біла смуга. Взимку шерсть барана густіше і довше, ніж влітку. Линяють два рази в рік. Забарвлення непогано маскує тварину на тлі гір. Вони швидко і жваво бігають, добре стрибають.

Місце проживання

Живуть на півдні Сибіру, в Середній і Центральній Азії (Саяни, Тибет, Гімалаї, Памір). Вони вважають за краще кам`янисті височини, степові схили гір, скелясті ущелини з чагарниками і альпійські луки. Роблять невеликі міграції, взимку спускаються на пасовища, а на літо піднімаються вище до гір, де більше соковитої трави. У них більше осілий спосіб життя, вибравши собі місце проживання, вони дотримуються його все своє життя.

Відео: Архар - повнопривідний мотоцикл для важких умов півночі

Спосіб життя. живлення


Відео: архара мотовсюдихід

Живуть невеликими групами, збираючись на зиму в стада побільше. Самки з дитинчатами тримаються окремо. Активно пасуться вранці і ввечері, вдень і вночі відпочивають, утворюючи лежбища. Ховаються серед скель або гір, перешкоджаючи тим самим проникненню хижаків. Взимку змушені годуватися весь день, розкопуючи під снігом траву - нелегке заняття, та й енергії витрачається багато. Харчуються винятковою рослинною їжею, в основному це конюшина, шипшина, смородина.

вороги


Відео: Архар вдарив казахського мисливця рогами по жопе




Ворогів у них багато: вовки, росомаха, рись, хижі птахи (беркут, бородань) атакують маленьких ягнят. Людина теж «постарався», без міри полюючи на красивого барана заради трофею - чудесних незвичайних рогів, м`яса, вовни і просто так, для забави. Багато гине архарів, коли сходять снігові лавини з гір. Володар потужних рогів, на жаль, не може ними захищатися і нападати. Кінці притуплені і закручені, тому ворога ними вдарити ніяк не можна. Він може тільки використовувати підставу рогів над чолом для самооборони. Рятуються швидким бігом тільки сильні і здорові тварини.

розмноження


Шлюбний період починається в жовтні і триває до кінця листопада. Звичайно ж самці б`ються за самок, і самі зрілі і міцні отримують можливість стати батьками. Вагітність триває 150 - 160 днів. У травні народжуються ягнята, зазвичай один або два. Майбутня мати йде в затишне місце, де пробуде в самоті зі своїми новонародженими кілька днів, потім приєднатися до стада. У малюків м`яка і хвиляста сіра шерстка. Молоком матері ягнята будуть харчуватися 3 - 4 місяці, траву почнуть щипати в місячному віці. За чотири місяці турботи, охорони і ласки мами вони підростають і стають самостійними. Самець у вихованні молодого покоління участі не приймає.





Архари занесені в Міжнародну Червону книгу. В дикій природі архар живе 10 - 13 років.


Відео: Архар в Казахстані

Клас - Ссавці

Загін - Парнокопитні

Сімейство - парнокопитних

Рід - Барани

Вид - Архар


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Архар