animalukr.ru

Тварина північний олень: опис, відео та фото

Зміст статті

Північний олень - парнокопитна ссавці, що відносяться до сімейства оленевих, що живе в Північній Америці і північній частині Євразії.

Ці звірі зустрічаються в Карелії, Західної Чукотці, на заході Кольського півострова і Камчатці. Водяться північні олені і на Сахаліні. У великій кількості тварини поширені на островах морів Північного Льодовитого океану. Крім того вони є жителями Канади і Аляски. Найбільша популяція спостерігається на півострові Таймир.

Північний олень (Rangifer tarandus).
Північний олень (Rangifer tarandus).

Природним місцем існування північних оленів є лісотундра, тундра і північна тайга, в цих суворих кліматичних зонах тварини відчувають себе комфортно протягом багатьох тисяч років. Крім того північні олені добре адаптувалися до рівнин і гірських місцевостей.

Виділяють диких і домашніх північних оленів. На сьогоднішній день домашніх оленів набагато більше, ніж диких.

Зовнішній вигляд оленя північного

У довжину ці тварини досягають 2-2,2 метра. Важать вони в середньому 120-210 кілограм. Висота в холці становить 1,4 метра.

Але часто зустрічаються і більш низькорослі представники виду, висотою не більше 1,2 метра. Парнокопитні, що живуть на островах Північного Льодовитого океану і в тундрі, по розмірах менше своїх південних побратимів, які живуть в тайгових районах.




Північні олені мають приосадкувате, витягнутий тулуб. На шиї є грива, але її довжина невелика, поетом у деяких особин її взагалі непомітно. Шерсть коротка, але при цьому дуже тепла, оскільки є густий підшерсток. Влітку довжина волосків не перевищує 1 сантиметра, а взимку вони виростають до 2,5 сантиметрів. Волоски порожнисті, тому вони створюють відмінну теплоізоляцію. Шерсть північних оленів надійно захищає їх від суворих морозів.

Молодий північний олень.
Молодий північний олень.

Забарвлення коливається від білуватого до темного. У північних районах живуть північні олені зі світлим забарвленням. Найчастіше хутро не однотонний з темними і світлими кольорами. У літню пору шкура має сіро-бурий колір упереміш з кавовими відтінками, а взимку на світлому хутрі з`являються темним плями.

Рогу прикрашають голови не тільки самців, але і самок. Самці скидають свої роги спочатку зими, а самки на початку літа - після народження потомства. Взимку у самців немає рогів, а у самок, навпаки, вони є. За допомогою рогів самки добувають собі прожиток з пол товстого шару снігу, до того ж вони використовують роги, щоб відганяти голодних самців. Північні олені мають широкі копита з нижньою частиною загнутої всередину, така будова копит полегшує процес розкопування снігу і добування корму.

Поведінка і харчування північного оленя




Представники виду, що живуть в полярній тундрі, проводять літо на арктичному узбережжі, де північний прохолодний вітер відганяє мошок-паразитів, які постійно докучають оленям. У зимовий час північні олені мігрують в північні райони тайги. Чи не мігрують лише олені, які живуть на арктичних островах.

Рогами природа нагородила і самок, і самців цих тварин.
Рогами природа нагородила і самок, і самців цих тварин.

Збираються олені біля схилів пагорбів, оскільки там менше снігу, а значить, простіше добувати їжу. Міграція відбувається завжди по одному шляху протягом десятків років. Північні олені перебираються через водні перешкоди в одних і тих же місцях. Ці тварини добре плавають, вони можуть вільно переплисти річку в кілька кілометрів.

Під час міграції північні олені долають 500 і більше кілометрів. Починається процес міграції у вересні, а в травні олені знову повертаються в тундру. Північні олені, які живуть в тайзі, влітку піднімаються вище в гори, а взимку повертаються на болотисті рівнини і рідколісся.

Харчуються північні олені в основному рослинною їжею: оленячих мохом і ягелем. Прожиток олені видобувають під снігом, розкопуючи його своїми коптами. Також ці тварини харчуються ягодами, лишайниками і травою. Дієта складається з грибів, пташиних яєць і гризунів. Північний олень може з`їсти і дорослу птицю, якщо у нього з`являється така можливість.

Взимку олені втамовують спрагу, поїдаючи сніг. Крім того вони п`ють у великих кількостях морську воду, з її допомогою тварини підтримують в організмі сольовий баланс. З цією ж метою олені гризуть скинуті роги. Іноді вони відгризають роги один у одного, відбувається це при нестачі в раціоні харчування мінеральних солей.

Північний олень не тільки травоїдна, але і м`ясоїдна тварина.
Північний олень не тільки травоїдна, але і м`ясоїдна тварина.

Розмноження і тривалість життя

Шлюбний період у північних оленів починається у другій половині жовтня і триває до початку листопада. У цей час самці влаштовують між собою бої за розташування самок.

Вагітність у самок триває майже 8 місяців. У самки народжується 1 дитинча, двійні бувають в дуже рідкісних випадках. Вже на наступний день після народження оленятко невідступно слідує за матір`ю. Молочне годування триває до початку зими. На 3-й тижні після народження у дитинчат пробиваються ріжки. Статеве дозрівання у північних оленів настає на 2-му році життя. Здатність приносити потомство у самок зберігається до 18 років. Середня тривалість життя північних оленів складає 25 років.

Вороги північного оленя

Сім`я північних оленів.
Сім`я північних оленів.

У північних оленів багато м`яса і жиру, саме тому вони є бажаною здобиччю для хижаків. Головними ворогами північних оленів є росомахи і вовки. Сприятливим часом для цих хижаків є період міграції оленів, коли слабкі і старі особини, вибившись із сил, відстають від стада. Саме на слабких тварин і нападають вовки і росомахи.

Люди нещадно полюють на північних оленів. Для людини цінними є роги, м`ясо і шкура. На сьогоднішній день на півночі Європейської частини мешкає близько 600 тисяч північних оленів. У полярних регіонах Росії популяція становить приблизно 800 тисяч особин Домашніх північних оленів набагато більше, їх загальна кількість становить близько 3-х мільйонів особин.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Тварина північний олень: опис, відео та фото