animalukr.ru

Росомаха - повноправна господиня тайги

Росомаха - одне з великих хижих тварин, в сімействі куньих, і вона друга за величиною. Росомаха з латинської перекладається, як «ненаситна».

Росомаха (Gulo gulo)
Росомаха (Gulo gulo)

З росомахою схожі куниці, видри, калани, борсуки, скунси, тхори, і все ж вона не схожа на них. Росомаха - це свій певний вид.

У довжину росомаха 70-105 см, при цьому тільки довжина хвоста близько 18-23 см. Вага - від 9 до 19 кг. Зовнішнім виглядом вона схожа на волохату собаку і на високого борсука одночасно. Голова у росомахи не великих розмірів, така ж, як і у всіх представників куньих: вуха маленькі і закруглені, з малою кількістю шерсті. Зуби у росомахи великі і дуже гострі. Лапи схожі на ведмежі: вони такі ж широкі і з довгими кігтями. Ходить росомаха, спираючись на всю ступню, також як і ведмідь відмінно лазить по деревах. Шерсть дуже густа і довга хоч і трохи грубувата, але гладка на дотик. Найцікавіше, що у цього хижака шерсть взимку не мерзне. Забарвлення у росомахи темно-бура, на голові і з боків проходять білі смуги.

Колір смуг можна бути від білого до сіруватого і жовтуватого. Іноді колір може змінюватися, тому росомахи можуть виглядати суцільно темними або взагалі сивими. Між самкою і самцем диморфізм не виражений ніяк, і вони - на одне «обличчя».

Росомаха - відмінний ходок, широкі ступні дозволяють їй не провалюватися в глибокий сніг
Росомаха - відмінний ходок, широкі ступні дозволяють їй не провалюватися в глибокий сніг



Живуть росомахи в холодних областях Європи, Азії та Північної Америки. На півночі селища росомах охоплюють південну частину тундри, а на півдні доходить аж до широколистяних лісів. Росомахи не живуть великими селищами і тому їх можна зустріти не частіше, ніж одна особина на 2000 км, за якими вони постійно кочують. У нестаток кормів вони можуть легко залишати звичні місця проживання і тоді зустріти їх можна далеко за межами ареалу. По суті, ці тварини одинаки. Збиратися по 2-3 особини вони можуть тільки біля великої здобичі.

Характер у росомахи дуже обережний і зухвалий. Місця, які заселені людьми, вони категорично уникають. Полюють ці тварини в нічний час. Росомахи найсміливіші тварини і поводяться гідно, навіть коли перед ним звір в 2 рази більше. Вони трохи похмурі і не особливо товариські, при рівному співвідношенні сил харчових конкурентів вони лякають оскалом або хрипким риком. Між собою росомахи перегукуються грубуватим гавкотом, схожим на тявканье лисиці.

Росомаха відмінно лазить по деревах
Росомаха відмінно лазить по деревах



Росомаха - це хижак, але не проти скуштувати падаль. У неї дуже розвинений нюх, зір і слух, вона переслідують свою жертву по кривавому сліду добиває і з`їдає. Вона легко може напасти на оленя, козулю, лося, гірського барана. Буває і нападає на дрібних хижаків (куниць, лисиць, ласок), але зазвичай ловить їжу по-простіше (білок, дуже великих їжачків), збирає яйця птахів, харчується комахами, ягодами і коріння. Нападає частіше на молодих, ослаблених або хворих від голоду звірів. Видобуток переслідує бігом: росомахи бігають дуже швидко, але вони дуже витривалі і беруть свою жертву «вимотування». Росомаха може з`їсти дуже велика кількість м`яса за один присід, але більшу частину вона сховає на запас, закопає під сніг або підстилку.

Росомаха і лисиця: якщо буде бій, то росомаха його виграє.
Росомаха і лисиця: якщо буде бій, то росомаха його виграє.

Обзаводяться потомством росомахи один раз на рік. Шлюбний період дуже розтягнутий - з квітня до червня, але і буває, що проходить до грудня. Дитинчата у росомах народжуються в один і той же час і не важливо коли вони були зачаті. Секрет цього незвичайного феномена простий з 8-10 місяців вагітності розвиток їх дитинчат триває терміном тільки 1-1.5 місяці, весь інший час яйцеклітина знаходиться в законсервованому стані. Це унікальний період називають латентним - характерним для всіх куньіх. Самки у росомах народжують поодинці, так як пари у них зберігаються тільки 1-2 тижні. Зазвичай народжується 2-4 дитинчати. З`являються ці горді тварини сліпими безпорадними, і прозрівають тільки через місяць. Мама годує молоком тільки до 2.5 місяці. Невеликий час самка годує дитинчат напівперевареним м`ясом, потім вже вчить полювати. Дитинчата дотримуються матері до 2 років. У природі росомахи живуть близько 10 років, а в неволі приблизно 15-17 років.

Ці тварини не позбавлені цікавості при всій своїй обережності
Ці тварини не позбавлені цікавості при всій своїй обережності

У росомах ворогів практично немає, дуже рідко на них можуть напасти вовки, рисі або ведмеді. Від усіх цих хижаків росомаху рятує її генетична обережність. Найнебезпечніший ворог росомах - це голод, від цього страшного ворога нерідко гинуть молоді особини.

Люди завжди (особливо в давні часи) недолюблювали цих тварин. Вони ненажерливі, розумні, хитрі. Все це випливало в знищенні живності і шкоду для мисливців. Тому люди намагалися знищити росомах, геть забуваючи, що це відмінний санітар лісу.

Як не дивно, ці тварини, при всій своїй агресивності, дуже швидко звикають до людини. Але, вони не люблять занадто гучних місць і велике скупчення людей. Тому їх практично не містять в зоопарках і цирках.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Росомаха - повноправна господиня тайги