animalukr.ru

Єноти

Відео: єнотів-ПОДБОРКА ПРИКОЛІВ CUTE RACCOONS VIDEOS

Єноти - хижі ссавці, що належать до однойменного сімейства. Найближчими родичами цих тварин є носухи, какоміцлі і кинкажу. Більш далеке спорідненість пов`язує їх з єнотовидні собаки і пандами. У природі існує 4 види єнотів, з яких найбільш відомий єнот-полоскун.

Єнот-полоскун (Procyon lotor).

Довжина тіла у єнотів становить 45-60 см, вага у різних видів варіює від 2-5 до 8-12 кг. Самці більші за самок. Тіло єнота складанням нагадує невелику собаку або лисицю, однак лапи у цих тварин мають більш витягнуті подушечки, трохи нагадують людські долоні. Така будова лап вказує на хороші хапальні здібності. Дійсно, єноти добре лазять по деревах і вміють маніпулювати дрібними предметами. Хвіст у цих звірів довгий, а мордочка, навпаки, злегка вкорочена. Хутро у різних видів сильно різниться за якістю. Найбільш короткий він у єнота-ракоед, у єнота-полоскуна, косумельского і Гваделупської єнотів він довший і густий. Всі види єнотів пофарбовані досить схоже в сірувато-бурий колір. Хвіст у них покреслений поперечними чорно-білими смугами різного ступеня вираженості.

Для єнотів характерна світліша мордочка з темною поперечною смугою. Завдяки цій «масці бандита» ці звірі легко впізнавані.

Відео: Єноти. нові Європейці

Всі види цих звірів - уродженці Північної і Центральної Америки, причому косумельскій і Гваделупської єноти є вузькими ендеміками, оскільки живуть на дуже обмежених територіях. Єнот-ракоед частіше зустрічається на півдні континенту, а далі всіх на північ просунувся єнот-полоскун, якого можна зустріти навіть в Канаді. Єнота-полоскуна також акклиматизировали в деяких країнах Європи і на Кавказі. Населяють ці тварини лісу, особливо люблять селитися недалеко від води. Єноти легко звикають до нової обстановки, тому часто навідуються на околиці населених пунктів, деякі їх популяції навіть стали постійними жителями міських парків.

Єноти обшукують нічні вулиці Сан-Франциско в пошуках чогось їстівного.

Єноти оседли і ведуть одиночний спосіб життя. Єноти-полоскун, що мешкають на півночі ареалу, можуть впадати в зимову сплячку тривалістю до 4-5 місяців. Нерідко кілька особин залягають в сплячку спільно в одному дуплі. В інші пори року єноти використовують дупла тільки для ночівлі. Активні вони переважно вночі. У темряві ці звірі орієнтуються не гірше кішок, але покладаються в основному не на зір, а на нюх і дотик.




Цей єнот-полоскун відчуває себе в безпеці, тому заснув прямо на дереві.

Єноти всеїдні: вони харчуються ягодами, горіхами, жолудями, фруктами, яйцями птахів, ловлять жаб, жаб, комах, дрібну рибу, равликів, слимаків, раків і крабів. Зрідка можуть нападати на невеликих змій, ящірок і дрібних гризунів. Корм ці звірі шукають на землі і деревах, вони також люблять бродити по берегах водойм і вишукувати в мулі і піску різну живність (за це один з видів навіть назвали ракоед). Іноді в пошуках здобичі вони обстежують міські смітники, забираються в сади і приватні будинки.

Єноти ранньою весною вийшли на лід у пошуках корму. За час зимової сплячки ці тварини витратили всі запаси накопиченого жиру.




Зазвичай полює єнот просто обходить територію і без особливого поспіху ловить дрібну живність, заглядаючи в дупла і гнізда і пораючись лапами навколо. Єнот-полоскун видобуток, спійману на березі, несе до води і там відмиває від частинок піску. Ця незвичайна особливість знайшла відображення у назві єнотів. Англійське (а раніше індіанське) слово raccoon в буквальному перекладі означає «скребуть руками». Існує упередження, що єнот-полоскун миє всяку їжу і без цього ритуалу не приступали до трапези. Насправді дикі єноти надходять так, тільки перебуваючи поблизу від води, а ось в неволі полоскательний рефлекс різко посилюється і звірята справді миють все підряд. На жаль, але ця кумедна звичка - всього лише прояв неврозу, викликаного занепокоєнням з боку відвідувачів зоопарків. Відомий випадок, коли самка єнота в неволі на смерть заполоскала своїх новонароджених дитинчат.

Єнот-полоскун миє видобуток в річці.

Розмножуються єноти раз на рік. Шлюбний період у різних місцевостях доводиться на кінець зими-початок літа (чим південніше, тим раніше він настає). Особливих шлюбних ритуалів у цих звірів не спостерігається, самець просто знаходить самку за запахом і злучається з нею. Через 2 місяці (найчастіше в квітні-травні) на світ з`являються дитинчата. Самка народжує в дуплі, зрідка в покинутій норі іншої тварини. У посліді буває від 3 до 8 малюків. Народжуються вони сліпими і безпорадними, але вже до 4-5 місяців здатні самостійно добувати корм. Статевої зрілості вони досягають до року життя, а живуть до 10-15 років.

послухати, як звучать голоси дитинчат єнота.

Дитинчата єнота з побоюванням дивляться на невідомий їм новий світ.

У природі у єнотів чимало ворогів: великих хижаків приваблює порівняно великий розмір цих тварин і їх відносна беззахисність. На них полюють бурі і чорні ведмеді, вовки, рисі, койоти, росомахи, пуми, крокодили. Єноти за відсутності спеціальних засобів захисту (гострих кігтів, зубів, рогів) протиставляють своїм ворогам надзвичайну фізичну витривалість, сміливий характер і хитрість. Побачивши переслідувача здалеку, єнот намагається втекти, а якщо відстань між ним і хижаком стрімко скорочується, він падає на землю і прикидається мертвим. Якщо цей прийом не спрацював, то спійманий єнот чинить активний опір, а будучи пораненим довго не слабшає і швидко одужує.

Молоді єноти-полоскун вчаться лазити по деревах.

Полювання на єнотів-полоскунів заради хутра практикували ще індіанці. Від них ці вміння запозичили американські колоністи, які добували цих звірів різними способами. Найчастіше використовували тропление (вистежування слідами), а також полювання з собаками. Для отримання цінного хутра єнотів-полоскунів розводять на звірофермах, а в місцях з м`яким кліматом акклиматизируют. Завдяки високій плодючості промисел цих тваринах не завдає істотної шкоди їх популяції. А ось самі єноти можуть завдавати шкоди, руйнуючи гнізда птахів, роблячи набіги на ферми, поля і сади. Правда, це стосується в основному великих єнотів-полоскунів, чого не можна сказати про косумельском і Гваделупської єнота. Ці види в результаті витіснення з природних середовищ існування (які і так невеликі) виявилися на межі вимирання.

Завдяки імпозантній зовнішності, легкої пріручаемості і кмітливості єнотів-полоскунів часто містять в зоопарках.

Єнот-ракоед (Procyon cancrivorus).


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Єноти