animalukr.ru

Жаба-повитуха - історія незвичайного імені

Зміст статті

Жаба-повитуха отримала настільки цікаву назву завдяки особливому поведінці самця. Після спарювання батько обмотує навколо своїх стегон слизькі шнури з яйцями і носить їх до тих пір, поки не з`являться личинки.

Опис жаби-повитухи

Доросла особина в довжину досягає 4-5 сантиметрів, а вага складає 9-10 грам. Самці трохи менше, ніж самки. Очі великі, зіниця вертикальної форми. Барабанні перетинки добре помітні. Привушні залози мають невеликі розміри.

Тіло вкрите бородавками. Самі виражені бородавки червонуватого кольору тягнуться від попереку до тимпана. Також комплекси бородавок є в області щиколоток і пахв. Забарвлення бородавок може варіюватися від коричневих або чорних плям до оливково-зелених плям. Ці бородавки є залозами, що виділяють токсичні речовини.

Нижня частина тіла у жаби-повитухи брудно-біла, а груди і шия нерідко бувають сірими.

Житла жаб-повитух

Ці жаби поширені в Середній Європі, в таких країнах, як Франція, Іспанія, Португалія, Люксембург, Бельгія, Швейцарія та Нідерланди. Також вони живуть в східній частині Піренейського півострова.

Жаба-повитуха (Аlytes obstetricans).
Жаба-повитуха (Аlytes obstetricans).

Спосіб життя жаб-повитух

Повитухи тримаються поодинці або групами. Живуть вони виключно в гористій і горбистій місцевості, віддаючи перевагу крейдяним грунтам, в зв`язку, з чим їх можна зустріти на занедбаних каменоломнях. Також вони охоче живуть в місцях з піщаним сухим ґрунтом.

Вдень ці жаби ховаються в укриттях під камінням, в норах гризунів або в стовбурах дерев.




Вночі вони виходять зі своїх сховищ і починають полювати. Холодна пора року вони перечікують в норах і ямках. У Середній Європі жаби-повитухи впадають в сплячку.

Харчуються жаби-повитухи дрібними комахами, яких вони можуть проковтнути: цвіркунами, клопами, жуками, гусеницями, багатоніжками і мухами. Жаба ловить здобич за допомогою липкого кінчика язика.

Чисельність самців і самок жаб-повитух в природі неоднакова.
Чисельність самців і самок жаб-повитух в природі неоднакова.

Раціон пуголовків складається з рослинної їжі. У них в роті є дрібні рогові зуби, якими вони обгризають водорості. Але вони можуть також харчуватися і тваринною їжею. Поступово жабенята починають переходити на комах і харчуватися, як дорослі особини. Тривалість життя жаб-повитух перевищує 5 років.

Самооборона жаб-повитух

Спина жаби покрита дрібними бородавками, з яких виділяється отруйна рідина, якщо жаба знаходиться в стані роздратування або її атакує хижак. Ця рідина має сильний запах.

Мешкає в лісах, чагарниках, в річках, озерах з чистою водою, на міських територіях.
Мешкає в лісах, чагарниках, в річках, озерах з чистою водою, на міських територіях.

Даний засіб захисту дуже ефективно, воно моментально змушує ворога кинути свою жертву. Завдяки цієї отрути у жаб-повитух практично немає природних ворогів.

Яд ефективний не тільки проти хижаків, провідних наземний спосіб життя, а й проти риб. А у пуголовків отруйні залози нерозвинені, тому вони не можуть так ефективно захищатися, як дорослі особини.

Розмноження жаб-повитух

Статеве дозрівання у жаб цього виду настає в 12-18 місяців. Шлюбний період починається в березні місяці. У сезон розмноження самці жаб-повитух люто борються за самок.

Самки викидають шнури з яйцями, а самці їх запліднюють.
Самки викидають шнури з яйцями, а самці їх запліднюють.

Турботу про потомство, як зазначалося, бере на себе самець. Він носить на собі яйця, поки вони не розвинуться. У кожному шнурі знаходиться до 54 яєць. Шнури намотані навколо задніх ніг самців. Турбота про ікру триває протягом декількох тижнів. Якщо самець запліднити ікру відразу декількох самок, то він буде піклуватися про всі ікринки.

Ембріони, що розвиваються в яйцях, харчуються запасами жовтка. Самець піклується про те, щоб оболонки яєць залишалися вологими. Коли повинні з`явитися пуголовки, самець, слідуючи інстинкту, відшукує водойму і опускає ноги в воду. Пуголовки починають виходити з яєць.

Пуголовки мають хвости, а подих здійснюється за допомогою зябер. Розвиваються пуголовки до липня-жовтня. Але іноді розвиток може тривати кілька років, в цьому випадку пуголовок зимує, а в жабу він перетворюється по весні.

Загроза для виду жаб-повитух на сьогоднішній день незначна.
Загроза для виду жаб-повитух на сьогоднішній день незначна.

Споріднені види

Велика частина жаб відноситься до сімейства справжніх жаб, але жаба-повитуха не є їх родичкою.

У Північній Америці, в Західній Європі і на Майорці мешкає 4 види жаб-повитух. Помітити цих нічних полохливих земноводних непросто, але про їхню присутність можна здогадатися по дзвінкому співу. Видавані ними звуки нагадують дзвін дзвіночка.

Цікаві відомості про жаб-повитух

• Жаби-повитухи живуть в деяких районах Франції в дюнах, де вони ділять одну територію з очеретяними жабамі-
• У більшості земноводних мови тонкі й довгі, а в жаб повитух вони товсті і не викидаються наружу-
• У тілі цієї жаби міститься стільки отрути, що якщо її з`їсть вже, його смерть настати через кілька годин-
• Жаб-повитух 2 рази ненавмисно ввозили в Англію разом з завозяться рослинами, завдяки цьому повитухи живуть в графствах Йоркшир і Бедфордшір-
• Жаби-повитухи в Піренейських горах живуть на висоті 1,5-2 тисячі метрів.

Єдиним джерелом води в місцях проживання жаб-повитух є дощові калюжі, які утворюються в заглибинах скель. У цих калюжах і відбувається розмноження.
Єдиним джерелом води в місцях проживання жаб-повитух є дощові калюжі, які утворюються в заглибинах скель. У цих калюжах і відбувається розмноження.

Чисельність жаб-повитух

Ці жаби живуть у дуже посушливому кліматі. Вони облюбували глибокі печери з північного боку острова Майорка. Жаба-повитуха має уплощенную форму тіла, завдяки чому з легкістю проникає між камінням і будь-якими вузькими щілинами.

Жабам-повитухам загрожує вимирання, так як вони живуть на обмеженій невеликій території, в самій посушливій і сухий частини острова. Небезпека вимирання пов`язана з осушенням і забрудненням водойм, де у жаб відбувається розмноження.

У деяких районах цих жаб штучно розводять в неволі і в подальшому відпускають в природу, щоб зберегти їх чисельність.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Поділитися в соц мережах:
Схожі
» » Жаба-повитуха - історія незвичайного імені