animalukr.ru

Єнот полоскун. Чому полоскун?

Зміст статті

Сьогодні на нашому сайті - єнот-полоскун. Чому полоскун - ви дізнаєтеся з цієї статті.

Назва цього хижого ссавця в перекладі означає - він дряпає своїми руками - саме так перекладається назва цього виду - єнот.

Єнот-полоскун (Procyon lotor)
Єнот-полоскун (Procyon lotor)

Ареал проживання єнота

Батьківщиною єнота є Центральна і Північна Америка. На сьогоднішній день його можна зустріти в багатьох країнах Європи, Азії і навіть на Далекому Сході Росії. І все це завдяки чарівності цього звірка, перед яким не змогли встояти НЕ переселенці, ні туристи, які в буквальному сенсі слова розвезли його по всьому світу.

Єноти дуже знатні пристосуванці і можуть мешкати навіть у містах і селах. Але все ж улюблені місця - це ліси поблизу річок і водойм, з м`яким кліматом.

Для єнотів характерна світліша мордочка з темною поперечною смугою. завдяки цій
Для єнотів характерна світліша мордочка з темною поперечною смугою. Завдяки цій «масці бандита» ці звірі легко впізнавані

Зовнішній вигляд єнота

За своїм зовнішнім виглядом єнот дуже нагадує єнотовидного собаку. У нього кремезне тулуб, з короткими лапами, на яких розташовані довгі і міцні пальці, з тонкими і довгими кігтями, які мають властивість не висуватися.

Підошви лап звірка не покриті хутром. Так само примітним є той факт, що при ходьбі він спирається на всю поверхню лапи, а коли варто - тільки на пальці.

Єноти обшукують нічні вулиці Сан-Франциско в пошуках чогось їстівного
Єноти обшукують нічні вулиці Сан-Франциско в пошуках чогось їстівного

Широка голова і коротка гостра морда, в роті якій розташовано до 42 зубів.
Але найбільше єнот славитися своїм хутром - густий, довгий і дуже теплий - саме з цієї причини це ссавець часто ставати об`єктом незаконного промислу.

Цей єнот-полоскун відчуває себе в безпеці, тому заснув прямо на дереві
Цей єнот-полоскун відчуває себе в безпеці, тому заснув прямо на дереві



Забарвлення шерсті - це суміш сірого, чорного і жовтого кольорів, який часом, після линьки, має відтінок срібла.

Ну і звичайно, знаменитий єнотовий хвіст, який має від 5 до 7 поперечних кілець більш темного кольору.

Послухати голос єнота-полоскуна

Вага дорослої особини може досягати 15-16 кг, хоча в середньому становить 6-7 кг, причому самці завжди важче самок.

Що стосується розмірів, то довжина єнота приблизно 65см, довжина хвоста - 25 см, висота в холці - до 35см.

Єноти ранньою весною вийшли на лід у пошуках корму. За час зимової сплячки ці тварини витратили всі запаси накопиченого жиру
Єноти ранньою весною вийшли на лід у пошуках корму. За час зимової сплячки ці тварини витратили всі запаси накопиченого жиру

Спосіб життя і харчування єнота




Єнот веде переважно нічний спосіб життя. Вдень він спить на гілках низьких дерев, в дуплах або покинутих норах. З настанням сутінків виходить на полювання.

У єнотів дуже хороший зір, що дозволяє їм бачити в темряві і відмінний слух. При цьому вони прекрасні альпіністи і спритно лазять по деревах. Причому їх міцні лапи і чіпкі пальці дозволяють їм робити це в будь-якому напрямку - вгору, вниз, вниз головою і навіть верх ногами, повиснувши при цьому як лінивці.

Єнот-полоскун миє видобуток в річці.
Єнот-полоскун миє видобуток в річці.

За землі єноти пересуваються не поспішаючи, але в разі небезпеки можуть і бігати, розвиваючи швидкість до 30 км / год.

Всі види єнотів добре плавають, але роблять це тільки в разі потреби.

Дитинчата єнота з побоюванням дивляться на невідомий їм новий світ
Дитинчата єнота з побоюванням дивляться на невідомий їм новий світ

Що стосується раціону, то хоч єнота і вважають хижаком, він все ж всеїдний. З однаковим задоволенням він вживає і рослинну їжу і тваринну, при цьому, не гребуючи розоренням гнізд, а живучи поблизу людини, може робити набіги на сміттєві звалища.

Протягом усього літа єнот активно харчується, накопичуючи необхідний для зимового сну підшкірний жир, товщина якого часом може досягати 3 см.

Молоді єноти-полоскун вчаться лазити по деревах
Молоді єноти-полоскун вчаться лазити по деревах

розмноження єнотів

Протягом всього шлюбного періоду єнот-самець активно розширює свою територію, в пошуках потенційних наречених.

Самка єнота приносить дитинчат один раз на рік і в середньому це 4 дитинчати. При цьому вони народжуються сліпими і безпорадними.

70 днів годування материнським молоком вистачає, що б поставити маленького Енотики на лапи. Але навіть ставши підросли, він довгий час продовжує жити і полювати по сусідству зі своєю матір`ю, поки не досягне статевої зрілості, яка у самок наступає до року, а у самців до двох.

Тривалість життя єнота в дикій природі може досягати 20-21 років, але в середньому вони живуть не більше 5-6 років. У неволі єнот живе близько 16 років.

Єнот-ракоед (Procyon cancrivorus)
Єнот-ракоед (Procyon cancrivorus)

Чому єнот-полоскун так називається?

Вся справа в маніакальному бажанні відмити в воді свою здобич. При цьому єнот може «полоскати» свій обід цілу годину. Деякі молоді самочки іноді «полоскати» в воді нещасних дитинчат. І ті гинуть, просто захлинувшись ...


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Єнот полоскун. Чому полоскун?