animalukr.ru

Полярний песець (полярна лисиця)

Зміст статті

Якщо ви побачите зображення білої лисиці, можете не сумніватися - це і є лисиця, тільки це - полярна лисиця, або полярний песець. І правильніше її назва - песець звичайний.

Песець, або полярна лисиця
Песець, або полярна лисиця

Песець полярна лисиця

Як і лисиця, песець відноситься до сімейства собачих. Хижа тварина невеликого розміру дійсно неспеціалісту на перший погляд відрізнити від лисиці важко. Всі обриси тіла схожі, довжина тіла коливається від 50 до 75 см, хвіст наполовину коротше. Маса самця і самки приблизно однакова - до 3 кг. Лисиці ж крупніше песців.

Відрізняються вони й будова мордочки. У полярного песця вона більш вкорочена, вушка маленькі, округлі і заховані в зимовій шерсті. Так вони захищені від обмороження.

Полярний песець білої форми в зимовому хутрі. Бела шерсть - ідеальне маскування на тлі снігу.
Полярний песець білої форми в зимовому хутрі. Бела шерсть - ідеальне маскування на тлі снігу.

Але головна відмінність - це забарвлення. У лисиць, як і у всіх собачих, не відбувається сезонного зміни кольору шерсті.
Наші тварини влітку носять шуби брудного бурого кольору, а восени колір змінюється. У білих полярних песців він стає чистого білого кольору. У блакитних - всі відтінки коричневого кольору з сріблястим або блакитним відливом. Звідси і пішла їх назва.

Вони дуже добре чують, як і добре у них розвинений нюх. Як і лисиці, вони видають звуки у вигляді гавкати гавкоту.

Песець блакитний форми підбирає залишки туші кита
Песець блакитний форми підбирає залишки туші кита

Де живуть полярні песці




Основне місце проживання - це зона лісотундри і тундри з ділянками горбистій місцевості. Під час міграцій восени в пошуках їжі заходять далеко на південь в зону лісів і тайги.

Живуть в земляних норах. Нору риють самі в м`яких піщаних грунтах недалеко від водойм. Добираються до вічної мерзлоти, на інший рік знову підкопують. Нори є лабіринт з безліччю виходів. Селяться в одну і ту ж роками, нова пара може займати чужу вільну. Таким чином старі житла полярні песці використовують протягом не тільки десятків, а й сотень років. Часто пагорби в тундрі бувають суцільно вкриті мережею песцевих нір.

Взимку іноді сплять, просто зарившись в сніг.

Песець грає з тушкою спійманого лемінга
Песець грає з тушкою спійманого лемінга

Пару звірі створюють на все життя. Навесні, в шлюбний період, самці люто б`ються. Через 2 місяці у самки народжується 6-12 дитинчат. Це самі плодовиті з хижаків.




У норі живе ціла сім`я: самець, самка, дитинчата минулого року і новонароджені. Батьки обидва доглядають за потомством. Через півроку молодь наздоганяє в розмірах дорослих, але розмножуватися вони зможуть тільки на наступний рік.

Дикі песці з цікавістю розглядають фотографують їх натуралістів
Дикі песці з цікавістю розглядають фотографують їх натуралістів

В основному вся життя їх знаходиться в пересуванні з місця на місце в пошуках їжі.

Чим харчується песець

Хоч полярний песець відноситься до хижих тварин, але він всеїдний. Встановлено, що крім 125 видів поїдаємих їм тварин, він вважає за краще ще і 25 видів рослин.

Песець несе в зубах вкрадене яйце
Песець несе в зубах вкрадене яйце

З тварин основний корм - це маленькі гризуни типу лемінгів. Нападає на зазевавшихся птахів. Може добувати рибу сам або з`їдати викинуту на берег. Не гребує будь падлом. Часто песці йдуть слідами білих ведмедів і під`їдають залишки їх бенкету - здобутих тюленів. Надлишки їжі можуть складати в нори. З рослин багато їдять морської капусти, інші водорості, різні трави. Ближче до осені в тундрі ласують дозрілими ягодами - морошкою, лохиною, чорницею.

Песець ловить лемінга
Песець ловить лемінга

Полярний песець - досить поширене тварину. Головними їх ворогами є родичі-лисиці, вовки, росомахи, з хижих птахів нападають білі сови і орлани.

Песці б`ються через самки
Песці б`ються через самки

Живуть в природі 6-10 років, але багато їх гине від зараження глистовими инвазиями і під час кочівель. В голодні роки, коли в тундрі мало лемінгів, песця доводиться проходити великі відстані. Ось тут вони стають здобиччю великих хижаків і людини.

У разі небезпеки песець швидко бігає - лапи-снігоступи не дозволяють йому провалюватися в снігу
У разі небезпеки песець швидко бігає - лапи-снігоступи не дозволяють йому провалюватися в снігу

Люди полюють на них через їх розкішного цінного хутра. У багатьох місцевостях Америки, Азії та Європи їх розведенням займаються спеціально.

Підросли цуценята песця оглядають фотографа зі скелі
Підросли цуценята песця оглядають фотографа зі скелі

Деякі підвиди мають зараз малу чисельність. Наприклад, всього 100 представників Медновского полярного песця живе в заповіднику на Командорських островах. Підвид занесений до Червоної книги як зникаючий.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Полярний песець (полярна лисиця)