animalukr.ru

Канадський журавель

Зміст статті

Канадський журавель - найпоширеніший вид сімейства журавлів.

Популяція канадських журавлів складається приблизно з 600 тисяч особин, причому дана цифра залишається стабільною протягом довгого часу.

Канадський журавель (Grus canadensis).
Канадський журавель (Grus canadensis).

Гніздяться канадські журавлі в північно-східній Азії - в Анадирі, а також в північній частині Північної Америки і в арктичних широтах. На зиму ці пернаті перелітають в Техас, Каліфорнію, Північну Мексику і Неваду.

Азіатські представники летять уздовж узбережжя Тихого океану до Каліфорнії, а жителі Америки, переселяються на південь материка. Окрема популяція канадських журавлів веде осілий спосіб життя в західній частині Куби і на острові Пінос. Навколишнє середовище канадських журавлів - тундра, болота, береги річок і озер.

Вид канадських журавлів складається з 6 підвидів, представники яких відрізняються між собою за розміром і вагою.

Канадські журавлі живуть не тільки в Канаді.
Канадські журавлі живуть не тільки в Канаді.

Зовнішній вигляд канадського журавля

Максимальне зростання канадських журавлів - 1,5 метра, найменші представники виду досягають у висоту 80 сантиметрів.




Крила в розмаху становлять 1,7 - 2,1 метра. Оперення сірого кольору. Верхня частина голови не покрита пір`ям, гола шкіра має червоний колір. Шия і решта голови світло-сірі. Під очима пір`я білого кольору.

Статевий диморфізм між самками і самцями відсутня. Молоді представники сімейства мають світло-коричневе оперення.

Цих птахів відрізняє своєрідний забарвлення.
Цих птахів відрізняє своєрідний забарвлення.

Поведінка і харчування канадського журавля

Ці пернаті виживають в найважчих кліматичних умовах. В період насиджування яєць птиці виявляють активність цілодобово, чому сприяють тривалі полярні дні. Під час відпочинку канадські журавлі піднімають одну ногу і схиляють голову на крило.




Канадські журавлі збираються в невеликі зграї. Взимку ці пернаті проявляють активність в денні години. Ніч проводять на островах або мілководді. Вранці відправляються на луки або болота, де добувають собі їжу.

Журавлі - граціозні птахи.
Журавлі - граціозні птахи.

Велику частину раціону складає рослинна їжа - болотна трава, зерна, різноманітні ягоди. Взимку птиці в основному харчуються насіннєвими культурами - кукурудзою, пшеницею і ячменем. Зерно птиці підбирають на прибраних полях. В якості додаткового корму канадські журавлі вживають продукти рослинного походження: рибу, гризунів, жаб, молюсків. Також в раціон входять всі плазують і літаючі комахи. А ще ці пернаті розоряють гнізда інших птахів і поїдають їх кладку.

розмноження

Статеве дозрівання у канадських журавлів настає у віці 3-4 років. Журавлі утворюють пари на все життя.

У місця гніздування пернаті прилітають тоді, коли в тундрі ще місцями лежить сніг. Розселяються птиці в місцях гніздування розрідженими колоніями. Між гніздами відстань складає близько 0,5-3 кілометрів.

Доросла особина канадського журавля і маленький пташеня.
Доросла особина канадського журавля і маленький пташеня.

Канадський журавель будує гніздо серед чагарників, вибираючи сухе місце. Для цього птах робить у землі невелике заглиблення або згрібає в купу суху траву, формуючи горбок. Діаметр такого гнізда становить 30 сантиметрів. На наступний рік канадські журавлі будують нове гніздо.

Самка відкладає яйця в коні травня - початку червня. Найчастіше канадські журавлі висиджують 2 яйця, при цьому в процесі беруть участь обидва батьки. Період висиджування кладки триває протягом місяця.

Канадські журавлі - птиці перелітні.
Канадські журавлі - птиці перелітні.

Пташенята, що вилупилися важать близько 100 грам. Серед пташенят гине не більше 30%. Приблизно через 2,5 місяця після народження молодняк починає літати.

Вороги канадського журавля

Природним ворогом канадських журавлів є руда лисиця, песець і поморник, але ці тварини полюють не на дорослих птахів, а на пташенят, а також поїдають яйця. Молодняк часто гине від переохолодження.

Журавлі - всеїдні птиці, але і на них теж ведеться полювання.
Журавлі - всеїдні птиці, але і на них теж ведеться полювання.

Також цих птахів винищують мисливці, оскільки під час весняної та осінньої міграції канадських журавлів, відкритий сезон на водоплавну дичину.

Але, не дивлячись на такі негативні фактори, чисельність популяції як і раніше залишається стабільною. Варто сподіватися, що з часом популяція канадських журавлів не зменшиться, а, навпаки, стане ще більше.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Канадський журавель