animalukr.ru

Індійський журавель - птах в червоній шапочці

Зміст статті

Індійський журавель - найбільша птах в роду журавлів. Мешкає в Пакистані, на півночі Індії, в Камбоджі, В`єтнамі, М`янмі, Лаосі, болотистій місцевості Непалу.

Велика популяція цих птахів проживає в північних районах Австралії. Ці пернаті воліють жити на заболочених територіях. Мирно і доброзичливо сусідять з людьми. У індійських журавлів виділяють 3 підвиди, але вони не дуже відрізняються одна від одної.

Індійський журавель (Grus antigone).
Індійський журавель (Grus antigone).

Зовнішній вигляд індійського журавля

Висота птиці становить близько 1,8 метра. Важить доросла особина від 6,8 до 7,8 кг. Найбільший зафіксований вага - 8,4 кг.




Розмах крил коливається від 2,2 до 2,5 метрів. Найбільших представників виду можна зустріти в Непалі, найдрібніших - в Австралії. Їх оперення має сіро-блакитне забарвлення. Шия і велика частина голови оперення не мають, там гола шкіра червоного кольору. Шкіра на передній частині голови з блідо-зеленим відтінком, який контрастує з основним червоним забарвленням. Збоку на голові є невеликі сірі плями.

Індійські журавлі ніби носять червону шапку на голові.
Індійські журавлі ніби носять червону шапку на голові.

Ці пернаті мають довгий світло-зелений дзьоб і рожеві ноги. Самки дрібніші за самців. Зовні ніяких відмінностей між статями немає. На ділянках тіла, де у дорослих особин гола шкіра, молодняк має рудувате оперення.

Харчування індійського журавля




У раціон харчування входить як рослинна, так і тваринна їжа. Рослинну частина раціону складають горіхи, молоді пагони, кореневища і зерна злакових культур, тваринна складова представлена молюсками, ящірками, гризунами, зміями, жабами, яйцями і пташенятами інших птахів. У невеликих кількостях вживають рибу.

Індійські журавлі створюють пару на все життя.
Індійські журавлі створюють пару на все життя.

розмноження

Статевозрілими стають у віці 3-х років. Ці птахи моногамні, пари створюють на все життя. До міграцій не схильні, живуть осіло. Гніздо пернаті будують серед болотних рослин. Птахи збирають докупи гілки і листя і зверху роблять виїмку для кладки, яка зазвичай складається з 2 яєць. Висиджування яєць займає місяць. Роблю це і самка, і самець.

З`явилися на світ пташенята починають боротися між собою за корм. У цій боротьбі зазвичай виживає один пташеня, сильніший. Літати молоді особини починають у віці 2-х місяців. Шлюбний період у індійських журавлів починається після сезону мусонних дощів.

чисельність

Індійські журавлі занесені в Червону книгу.
Індійські журавлі занесені в Червону книгу.

У 2000 році ці пернаті були занесені в Червону книгу. З того ж часу вони отримали статус вразливих. Загальна чисельність цих птахів - близько 20 тисяч особин, це сумарна кількість трьох популяцій. Це мешканці південного сходу Азії, півночі Індії і півночі Австралії. На території Лаосу, Камбоджі і Китаю мешкає близько 1 тисячі птахів.

Трохи менше живе в М`янмі - приблизно 800 пернатих. Непал, Індію і Пакистан населяють приблизно 10000 журавлів. На півночі Австралії влаштувалися 5000 особин. За підрахунками фахівців кількість дорослих особин становить 13-15 тисяч птахів, а в сукупності з молодими чисельність складе 19-22 тисячі пернатих. Існує тенденція скорочення кількості індійських журавлів.

Індійські журавлі - всеїдні птиці.
Індійські журавлі - всеїдні птиці.

Негативно позначається на чисельності популяції цих птахів проведення дренажних робіт і розширення посівних площ під такі культури, як соя, цукрова тростина, рис. Це все призводить до скорочення заболочених територій, де проживають ці птахи. Частина територій йде під пасовища. Також в процесі обробітку землі гнізда цих птахів руйнують сільськогосподарською технікою. Це все шкодить як журавлів, так і всієї природі.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Індійський журавель - птах в червоній шапочці