animalukr.ru

Японський журавель

Зміст статті

Японський журавель - окремий вид роду журавлів. Ці великі пернаті живуть в східних районах Азії.

Є 3 окремі популяції. Одна популяція японських журавлів мешкає на острові Хоккайдо і в південній частині Курильських островів. Головною особливістю цієї популяції є те, що вона не мігрує взимку, а залишається в насиджених місцях.

Японський журавель (Grus japonensis).
Японський журавель (Grus japonensis).

Друга популяція японських журавлів живе на Далекому Сході. Представники цієї популяції зустрічаються в басейні річки Амур на території нашої країни і Китаю.




Третя популяція цих птахів знайшла свій будинок в китайській провінції Ляонін, що межує з Кореєю. У цій місцевості розташовується заповідник Шуантай Хекоу. На його території і живуть японські журавлі. Пернаті, що гніздяться на материку, на зиму перелітають в південнокорейську провінцію Чхорвон в басейн однойменної річки. Деяка кількість журавлів облаштовується в східній частині Китаю.

Ситуація з чисельністю популяції вкрай сумна. Сьогодні японських журавлів налічують не більше 2-х тисяч особин.

Зовнішній вигляд японського журавля

Японські журавлі важать 7-10,5 кілограм. Їх зростання варіюється в межах 150-158 сантиметрів. Розмах крил досягає 2,2-2,5 метрів.

Танець журавлів.
Танець журавлів.



Основне забарвлення оперення білий. Верхня частина голови не має пір`я, а шкіра на цій ділянці червоного кольору. Велика частина голови біла, а шия чорна. Ноги темні, практично чорні. Нижні махові пера також чорні. Самці трохи крупніше самок. Молодняк має біло-руде оперення, а голова у них повністю покрита пір`ям.

Поведінка і харчування журавля

Харчуються японські журавлі рослинною їжею: дрібними птахами, гризунами, пташенятами, пташиними яйцями, рибою, молюсками, хробаками, гусеницями, жуками і жабами. Крім того пернаті споживають ягоди, нирки, коріння, пагони і злакові культури.

Під час харчування японський журавель повільно ходить з опущеною головою, вишукуючи здобич. Пернаті підлягає стоять на одному місці, а потім блискавично хапають підвернувся жертву. Перш ніж з`їсти їжу, птах її полоще у воді. Активність пернаті проявляють днем. Взимку японські журавлі об`єднуються в зграї. Селяться вони в цей період на рисових полях і в долинах невеликих річок. Сплять журавлі, стоячи у воді.

Журавель в пошуках їжі.
Журавель в пошуках їжі.

розмноження

Японські журавлі будують пари на все життя, тобто вони дотримуються моногамних відносин. Гніздяться ці пернаті на болотистих ділянках з високою рослинністю. Селяться птиці вбраними колоніями. Гнізда будуються на землі, недалеко від води. Самки найчастіше відкладають 2 яйця. У молодих пар, які гніздяться перший раз, в кладці є 1 яйце.

Журавлі живуть групами.
Журавлі живуть групами.

Протягом місяця самка і самець разом висиджують кладку. Пташенята не виявляють один до одного ніякої агресії, в зв`язку з чим виживають обидва малюка, що не властиво іншим журавлів. На 3-му місяці пташенята починають літати. Статеве дозрівання наступає в 3-4 роки.

збереження виду

IMG_3364IBCОхота журавля.
Полювання журавля.

Японські журавлі занесені в Червону книгу. Їх заборонено відстрілювати і торгувати ними. У неволі ці пернаті розмножуються добре. Тому пташенят розводять, після чого відпускають в дику природу. Таким чином, людині вдається успішно поповнювати чисельність дикої популяції. Очікується, що така практика з часом принесе позитивні плоди, і чисельність цих унікальних пернатих зросте.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Японський журавель