animalukr.ru

Чорний лебідь: все про австралійському «аборигенів»

Зміст статті

Лебеді - такі витончені і витончені птиці. Наша природа створила дивовижне розмаїття цих пернатих, чорний лебідь - один з них.

Ці птахи живуть на Австралійському континенті, сьогодні популяція чорних лебедів становить близько 500 тисяч особин, і загроза зникнення чорному лебедю не загрожує. Вперше європейці зустрілися з цими красивими птахами в 1697 році. Як же виглядає чорний лебідь, чим відрізняється він від інших видів лебедів?

Чорний лебідь (Cygnus atratus).
Чорний лебідь (Cygnus atratus).

Зовнішній вигляд птиці чорний лебідь

Чорний лебідь досягає в довжину 1,1-1,42 метра, а вага коливається в межах 3,7-9 кілограм. Крила в розмаху становлять 1,6-2 метра. Представники цього виду мають найдовшу шию, вигнуту у формі літери S.

Оперення чорне з білими маховими перами на крилах. Дзьоб червоного кольору з білою окантовкою. Райдужна оболонка очей буває помаранчевої або коричневою.




Самки за розміром дрібніше самців. У пернатих, які не досягли статевої зрілості, оперення світло-сірого кольору, дзьоб темний без окантовки, а краї крил світлі. Чорні лебеді видають музичні звуки в воді і в повітрі.

Чорні лебеді - шедевр творіння природи.
Чорні лебеді - шедевр творіння природи.

Житла чорних лебедів на планеті

Чорний лебідь сімейства качиних є корінним жителем Австралії і прилеглих до неї островів. Проживають чорні лебеді практично на всьому материку, за винятком північних і центральних районів. Найбільша чисельність цих пернатих сконцентрована в південно-західній і східній частині континенту, оскільки ці місця рясніють водно-болотистими угіддями.

Харчування і спосіб життя чорного лебедя

Чорні лебеді заселяють берега озер і річок з багатою рослинністю. Вони можуть плавати у відкритому морі, перебуваючи в сотнях метрах від берега.

Пару лебеді утворюють один раз і на все життя.
Пару лебеді утворюють один раз і на все життя.



Ці пернаті не здійснюють великих міграцій, але при цьому вони з легкістю міняють місце існування, переміщаючись на десятки кілометрів. Причиною таких перельотів стає посуха, або, навпаки, підвищена вологість.

У період линьки чорний лебідь втрачає все оперення і не може літати протягом цілого місяця. На час линьки пернаті не покидають водної гладі, тим самим захищаючи себе від хижаків.

В основному, чорні лебеді харчуються рослинною їжею: водоростями і дрібними водоростями. Крім того в раціон входять злакові культури. Також чорні лебеді щипають траву і поїдають листя.

Птахи, плаваючи на поверхні води, опускають шиї глибоко в воду і дістають з дна рослинність. Під час таких занурень тіло залишається в горизонтальному положенні.

Водна прогулянка з потомством.
Водна прогулянка з потомством.

виведення потомства

Чорні лебеді утворюють пари на все життя, але 6% з них розпадається. Час гніздування триває кілька місяців в період з лютого по вересень. Птахи гніздяться великими колоніями.

Пари будують гнізда на мілководді. Гніздо з трави і гілок досягає в діаметрі 1,5 метра, а у висоту - 1 метр. Гнізда пари використовують щорічно, ремонтуючи та оновлюючи їх.

Граціозності чорного лебедя позаздрить будь-яка балерина.
Граціозності чорного лебедя позаздрить будь-яка балерина.

Кладка складається з 4-8 яєць. Насиджування триває 35-40 днів, при цьому в процесі беруть участь обидва батьки. За пташенятами чорні лебеді доглядають 9 місяців, поки молодняк не стане на крило. Малюки часто залазают на спину батьків і так пересуваються. Ці пернаті повністю формуються до 3-х років життя.

Охорона чорних лебедів

Законодавство Австралії з 1974 року захищає цих пернатих, причому заборона на винищення поширюється не тільки на національні парки, а й на дику природу. Це значно сприяє збереженню популяції, і сьогодні зникнення чорним лебедям не загрожує.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Чорний лебідь: все про австралійському «аборигенів»