animalukr.ru

Лебеді

Лебеді заслужили популярність своєю красою і особливим ставним величчю. Це невелика група птахів включає 7 видів, іноді до лебедям зараховують коскоробу - водоплавну птицю, схожу на лебедя з укороченою шиєю. Лебеді належать до сімейства качиних, їх найближчими родичами є гуси та казарки.

Коскороба (Coscoroba coscoroba).

Лебеді - найбільші з водоплавних птахів. Довжина тіла варіює від 1,2 до 1,8 м, розмах крил 2-2,4 м, вага від 5-6 до 8-12 кг. Статура у цих птахів щільне, крила широкі. Для лебедів характерна дуже довга шия, що несе дрібну голову. Кожному виду притаманний особливий постав шиї: деякі тримають її прямо вертикально, інші згинають у вигляді букви S. Дзьоб у них широкий і сплощений. Лапи у лебедів короткі, з плавальними перетинками, через це хода лебедя виглядає незграбною. Як і у всіх водоплавних птахів лапи лебедя віднесені далеко назад, що полегшує пересування у воді. Хвіст короткий, над хвостом розташована куприкова залоза. Ця залоза виділяє жир, яким птах змащує оперення. Така мастило робить оперення лебедя водонепроникним, що дозволяє птахові тривалий час знаходиться у воді не намокая, а також покращує терморегуляцію. Оперення лебедів густе і пишне за рахунок добре розвиненого пухової шару, самі пір`я дуже м`які. Забарвлення всіх лебедів однотонна біла за винятком чорного лебедя. У цього виду птахів на загальному чорному фоні виділяються білі махові пера крила, також у чорношиї лебедя на білому тлі виділяється темна шия. Лапи у лебедів чорні, дзьоб чорний, жовтий або червоний, у багатьох видів біля основи дзьоба є шишкуватими потовщення.

Лебідь-шипун (Cygnus olor).

Поширені лебеді в Євразії, Північній і Південній Америці та Австралії. Живуть ці птахи по берегах водойм, причому можуть селитися як на відносно невеликих річках і озерцях, так і на берегах великих водойм - в морських лагунах і лиманах. Всі види лебедів умовно можна розділити на 2 групи: північні види воліють жити в помірному поясі і найчастіше зустрічаються в тундрі і північних лісах, південні живуть на озерах і болотах тропічної зони. Південні види оседли, а північні - перелітні. Євразійські види лебедів зимують в Середній і Південній Азії (Індія, Каспійське море) і в Середземномор`ї, американські лебеді проводять зиму на Каліфорнійському узбережжі і у Флориді.

Малі, або тундрові лебеді (Cygnus bewickii) у весняній тундрі.

Лебеді живуть сімейними парами. Кожна пара займає певну ділянку і захищає його від вторгнення сусідів та інших птахів, але там, де лебеді гніздяться масово межі їхніх ділянок стираються, в цьому випадку птахи можуть розташовувати свої гнізда недалеко один від одного і до сусідів відносяться терпиміше. Вдача у лебедів спокійний і неметушливий. Зазвичай ці птахи неспішно плавають не подаючи голосу. Кричать лебеді рідко, але голос у них дуже дзвінкий. Це знайшло відображення в назвах деяких видів (лебідь-кликун, лебідь-трубач). А ось найвідоміший вид - лебідь-шіпун- практично безголосий, кричати ці лебеді не вміють, тільки шиплять в разі загрози. Лебеді - птахи не боязкого десятка, в разі небезпеки вони намагаються відлякати ворога витягаючи шию, ляскаючи крилами і кусаючи дзьобом. Не варто недооцінювати такі «мирні» способи боротьби - лебідь велика і сильна птах і ударом крила здатний зламати руку підлітку.

Відео: Золота колекція казок - Гуси-лебеді

Лебідь порахував, що гусеня вторгся на його територію і схопив пташеня. Батьківської парі сірих гусей вдалося відбити своє чадо.

Політ лебедів легкий і вільний, під час перельотів лебеді створюють клин, на чолі якого летить найсильніша птах. Решта членів зграї використовують аеродинамічні потоки, створювані ватажком, і витрачають менше енергії. Коли ватажок втомиться, його змінює інший птах. Через великої маси тіла зліт дається лебедям важко, вони довго махають крилами і перебирають лапами набираючи висоту. З цієї ж причини лебеді ніколи не сідають на землю, а тільки на воду, під час посадки вони незграбно гальмують лапами про воду.




Летючі лебеді.

Харчуються лебеді насінням, нирками і кореневищами водних рослин, дрібними водними безхребетними і травою. Корм вони добувають у воді, перекидаючись і погрожує шию глибоко в воду, або пасуться на березі. Пірнати вони не вміють.

Шлюбний сезон наступає у північних видів рано - через 1-2 тижні після прильоту на місця гніздування (у березні-квітні), розмноження тропічних видів приурочено до сезону дощів. У лебедів не буває шлюбних боїв, але свою територію і вподобану подругу вони захищають завзято: якщо лебідь бачить потенційного суперника він пливе йому напереріз і голосно ляскаючи крилами переслідує 10-20 м.

Лебідь-трубач (Cygnus buccinator) проганяє суперника.

Відео: Дикі лебеді (за мотивами казки Г. Х. Андерсена)

Саме токування проходить мирно - лебеді плавають зі злегка піднятими крилами, роблять кивки головою.




Пара лебедів-шипунів в демонстраційних позах.

Лебеді - моногамні птахи, вони утворюють постійні пари і зберігають вірність своєму супутнику все життя. Існує повір`я, що овдовіла птах кінчає життя самогубством, падаючи з висоти на землю. Звичайно, наукової правди в цьому твердженні немає. Хоч лебеді і вірні одне одному, але в разі загибелі партнера не надто стара птиця може створити нову пару. Гнізда лебедів величезного розміру, з стебел очерету і трави вони споруджують купу діаметром 2-3 м і висотою 0,6-0,8 м.

Чорний лебідь (Cygnus atratus) на гнізді.

У кладці 3-7 яєць, насиджує самка, а самець перебуває на сторожі гнізда. Інкубація триває 33-40 днів.

Яйця у лебедів зеленувато-сірого або світло-коричневого кольору.

Відео: Найкращі граціозні птахи: чорні лебеді дали в Сочі потомство

Цікаво. що у всіх видів лебедів (і білої, і чорної забарвлення) пташенята вилуплюються покриті сірим пухом.

Пташенята лебедя.

Пташенята добре розвинені і з перших днів життя супроводжують батьків і шукають корм нарівні з дорослими.

Час від часу пташенята обсихають, використовуючи для відпочинку ... спину матері.

Після линьки пташенята покриваються пір`ям і починають літати (у самого скоростиглого малого лебедя через 40 днів).

Цей пташеня чорношиї лебедя (Cygnus melanocoryphus) вже великий, але за дитячою звичкою все ще катається на спині матері.

Хоч лебеді і можуть протистояти атакам дрібних хижаків (єнотів, лисиць і навіть койотів), але є у них і чимало ворогів. Вищеназвані тварини можуть розорити залишену без нагляду кладку або вбити пташеня, в воді пташенятам можуть загрожувати видри, а крокодили здатні з`їсти і дорослу птицю. Чимала небезпека таїться і в повітрі: на лебедів полюють орли, шуліки і інші хижі птахи.

Люди з одного боку завжди захоплювалися красою лебедів, з іншого - вели на них полювання. В середні віки лебідь вважався дичиною аристократів, тому їх масово добували для подачі до столу знаті. В результаті майже всі види лебедів стали рідкісними. Найпоширеніший в Європі лебідь-шипун на початку ХХ століття зник на більшій частині ареалу. На щастя лебеді добре приручаються і прекрасно уживаються в неволі. Завдяки розмноженню птахів в розплідниках вдалося реаккліматізірован лебеді-шипуни в багатьох частинах ареалу. Лебеді-шипуни і чорні лебеді одні з найпоширеніших декоративних птахів, їх часто можна побачити на ставках міських парків.

Відео: Танці птахів. лебеді

Чорний лебідь.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Лебеді