animalukr.ru

Клинтух - євразійський голуб

Зміст статті

Клинтух - птах роду голуби, що мешкає в лісових районах Азії та Європи.

Клинтух зустрічається практично по всій Європі, за винятком середньої смуги Уралу, Середньої і передньої Азії, Західному Сибіру, Західного Китаю і Скандинавії.

Клинтух (Columba oenas).
Клинтух (Columba oenas).

Також ці пернаті живуть в Північно-Західної Африки поруч зі середземноморським узбережжям. На заході ареалу клинтух веде осілий спосіб життя, а в східних районах - перелітний. З Сибіру і Східної Європи голуби мігрують на південь Франції, в Іспанії і на південь чорноморського узбережжя. У місцях гніздування клинтух з`являється з середини березня. У теплі краї птахи відлітають у кінці серпня.

До складу цього виду входить 2 підвиду - одні його представники мешкають на сході ареалу, а інші - на заході. Східна популяція має більш світле оперення.

Як виглядає птах клинтух




Цей вид голубів не відрізняється великими розмірами, довжина тіла не перевищує 32-34 сантиметри. Важать пернаті від 290 до 370 грам.

Клинтух - родич міських голубів.
Клинтух - родич міських голубів.

Розмах крил становить приблизно 70 сантиметрів. ці голуби мають оперення голубувато-сизого кольору, при цьому шия відливає зеленим тоном. На спині, шиї і крилах немає ні плям, ні смуг.

Забарвлення, по суті, є монотонним. Верхня і нижня частина тіла за кольором практично ідентичні. Восковица біла, дзьоб біля основи червоного кольору, а в кінці жовтого. Кінцівки червоні.




Самки і самці зовні не мають відмінностей, але у самок оперення більш тьмяне. У молодняка оперення має бурий відтінок.

Спосіб життя і раціон харчування клинтуха

Живуть клинтух в світлих лісах, віддаючи перевагу тим лісам, де по близькості є степи, луки і поля. Для цих голубів важлива наявність в лісі великих дерев з дуплами.

Клинтух - переважно, растительноядная птаха.
Клинтух - переважно, растительноядная птаха.

Відшукавши придатні дерева, ці пернаті навіть можуть заселитися в міському парку. До людей цей вид голубів відноситься з побоюванням. Клинтух можна зустріти на міській площі, між поспішають перехожими. Цей вид віддає перевагу дикій природі. Вони можуть проживати на висоті до 2000 метрів над рівнем моря.

Харчуються клинтух, здебільшого, рослинною їжею - різноманітними насінням, травами, ягодами, квітами, жолудями і горіхами. Навесні голуба-синяка також їдять комах. Харчуються голуби на землі. Поза шлюбного сезону ці пернаті об`єднуються в зграї.
Чисельність клинтух тримається на стабільному рівні, і зникнення популяції не загрожує.

Розмноження і тривалість життя

Цей голуб - житель дикої середовища.
Цей голуб - житель дикої середовища.

Період розмноження у голуба-синяка триває з весни по осінь. У сезон самки висиджують, як правило, 2 кладки, в кожній з яких є по 2 яйця. У рідкісних випадках буває 1 яйце.

Ці голуби роблять гнізда в дуплах дерев, серед коренів або в поглибленнях на крутих річкових берегах. Гнізда виходять недбалими, голуби просто звалюють в купу гілля та суху траву, і роблять в них поглиблення. У деяких випадках клинтух взагалі не будують гніздо, а відкладають яйця прямо на дно дупла.

Життя клинтуха в природі дуже коротка.
Життя клинтуха в природі дуже коротка.

Період висиджування яєць займає 2,5 тижні. Висиджують потомство і самка і самець. Пташенята вилуплюються сліпими і повністю безпорадними. Спочатку батьки годують потомство поживною сумішшю, яку виробляють у себе в зобу, а згодом молодняк починає споживати рослинну їжу.

Літати пташенята починають на 3-4 тижні життя. У дикій природі ці голуби живуть в середньому, 3 роки, але пернаті можуть дожити і до 13 років, правда така тривалість життя спостерігається лише в умовах неволі.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Клинтух - євразійський голуб