animalukr.ru

Припутень - різновид голубів

Зміст статті

Припутень - окремий вид роду голубів. Ці пернаті мають досить великий ареал проживання, що поширюється на більшу частину Європи, західні області Сибіру, Гімалайські гори і північно-західну частину Африки.

Вяхирь, що живуть в північних і східних районах, взимку мігрують, а представники виду, що мешкають в Західній і Південній Європі, Північній Африці і Гімалаях, ведуть осіле життя. Птахи живуть в лісах, при цьому вони проявляють крайню обережність і намагаються не потрапляти людям на очі.

Припутень (Columba palumbus).
Припутень (Columba palumbus).

Зовнішній вигляд вяхиря

Вяхирь - досить великі голуби у порівнянні зі своїми побратимами. Довжина їх тіла досягає 38-44 сантиметри, важать вони в середньому 300-630 грам.




Довжина хвоста становить 13,8-15 сантиметрів. Розмах крил варіюється від 68 до 80 сантиметрів. Дзьоб має величину 1,9-2,2 сантиметра. Довжина лап досягає 2,5-2,8 сантиметрів.

Вяхирь живуть зграями.
Вяхирь живуть зграями.

Забарвлення оперення сірий, але він має блакитний відтінок. Груди віддає рожевим відтінком, а шия має зелений відлив. Головною відмінною рисою представників виду є 2 плями білого кольору, що розташовуються з обох сторін шиї. Коли вяхирь летить, то на крилах добре видно білі смуги. На хвості внизу розташовується біла смуга. Дзьоб має блідо-жовтий окрас.

У молодняку білих плям немає. Невеликі цятки з`являються тільки на 6-му місяці життя, вони поступово зростають і на 8-му місяці досягають стандартного розміру. Оперення у молодих особин сірого кольору, при цьому воно значно світліше, ніж у дорослих птахів.

Припутень - великий голуб.
Припутень - великий голуб.

Поведінка і харчування вяхиря




Літають представники виду швидко, виконуючи різкі нечасті руху крилами. Під час польоту вони голосно свистять. Вяхирь ведуть соціальне життя. Поза періодом розмноження вони живуть великими зграями. У шлюбний період пари поводяться приховано й обережно. При наближенні людини або тварини, вони ховаються в кронах дерев і не видано ні єдиного звуку. Під час перельоту відпочивають на висоті, недоступній для хижаків.

Харчуються вяхирь рослинною і тваринною їжею. Раціон харчування складається з м`ясистих листків, саджанців, зерен, пагонів, ягід, фруктів і кедрових горіхів. Восени птахи харчуються інжиром і жолудями, а взимку - нирками. Крім цього дієта складається з черв`яків, мурах і личинок.

Люди відносять Вяхірєв до сільськогосподарських шкідників, в зв`язку з чим, цих птахів відстрілювали в країнах Європи. Тому ці птахи з побоюванням ставляться до людей. Але в тих районах, де Вяхірєв не переслідують, вони швидко приручаються і не цураються людей.

Вяхирь живуть в кронах дерев.
Вяхирь живуть в кронах дерев.

розмноження

Вяхирь будують гнізда в лісистій місцевості. Самці в цей час агресивно налаштовані один до одного. Вони стрибають і голосно ляскають крилами, показуючи своє невдоволення. Оперення в цей період темніє, особливо помітно темніє голова.

Птахи будують гнізда на деревах з невеликих гілок, збираючи їх в купу. Гнізда недбалі і неміцні. Самка відкладає 2 яйця білого кольору. Час насиджування становить 17-19 днів.

Припутень ласує ягодами з чагарника.
Припутень ласує ягодами з чагарника.

Тіло новонароджених пташенят покрито жовтуватим негустим пухом. Перший час батьки відригують їм в рот їжу. Ця їжа називається «пташиним молоком», вона містить велику кількість білка. При такому годуванні малюки швидко ростуть. На 33-34-й день після народження пташенята стають на крило. У сезон кожна самка робить 1 кладку.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Припутень - різновид голубів