animalukr.ru

Жайворонок польовий

Зміст статті

Жайворонок польовий - вид пернатих, що відноситься до сімейства Жаворонкова. Живуть ці птахи на відкритих просторах: на лісових галявинах, луках і галявинах. Лісистих зон жайворонки польові уникають.

Ареал проживання включає в себе лісостепу і степу Азії і Європи. Ці пернаті були завезені в Північну Америку, Нову Зеландію та Австралію.

Польовий жайворонок (Alauda arvensis).
Польовий жайворонок (Alauda arvensis).

Зовнішній вигляд жайворонка

Птах має невеликі розміри. Самки менше самців, інших відмінностей між статями немає.

Самці досягають в довжину 16-20 сантиметрів, а довжина тіла самок становить 14-19 сантиметрів. Важать представники виду в середньому 40 грам.

Розмах крил у самок 30 сантиметрів, а у самців 35 сантиметрів. Довжина крил при цьому становить 10-12 сантиметрів. А довжина хвоста досягає 6-7 сантиметрів.




Оперення у жайворонків польових блякле, з його допомогою пернаті добре маскуються в траві. Спина у пернатих темно-сіра або блідо-коричнева з невеликою жовтизною. На основному тлі чітко видно темні вкраплення. Живіт у жайворонків білий, а груди коричнева з плямами. Голову прикрашає строкатий чубчик. Хвіст обрамляє тонка облямівка білого кольору. Над очима є білі смуги, що тягнуться до самого потилиці. Ноги темно-коричневі. У зимовий час оперення у цих птахів яскравіше літнього вбрання.

Жайворонки харчуються і рослинної, і тваринної їжею.
Жайворонки харчуються і рослинної, і тваринної їжею.

Поведінка і харчування жайворонка

Їдять жайворонки польові рослинну їжу, а також комах. Харчуються вони на землі або на висоті росту об`їдають рослинність. Ці пернаті віддають перевагу злакових культур, тому вони постійно прилітають на поля з вівсом і пшеницею. Для поліпшення процесу перетравлення, птиці ковтають невеликі камінчики. З комах жайворонки харчуються сараною, жуками, листоїдами, жужелиці, мурахами й гусеницями. Тобто, ці пташки корисні для сільського господарства.

Послухати спів жайворонка


Відмінною особливістю цих пернатих є їх спів. Причому співають тільки самці. Найкрасивіші пісні можна почути спочатку шлюбного періоду. У цей час самці співають цілими днями, зупиняючись лише на час сну. Їх спів неймовірно красиве. Трелі переливаються різноманітними звуковими відтінками. Пернаті часто літають настільки високо, що з землі їх практично не видно. А ось спів чути на кілометри. У кожного самця індивідуальний голос, який залежить від віку, досвіду і будови організму.

Гніздо польового жайворонка.
Гніздо польового жайворонка.

Розмноження і тривалість життя




Перед настанням холодів птахи вирушають у південні тепліші регіони. Але від місць гніздування при цьому пернаті не дуже віддаляються. Мешканці вирію, як правило, ведуть осілий спосіб життя. Ця проблема може виникнути у польових жайворонків, що мешкають в південних районах Європи і в степах Криму.

У місця гніздування птахи повертаються рано, іноді ще лежить сніг. Першими прилітають самці, а самки добираються через кілька днів. Птахи утворюють пари і починають будувати гнізда. Гнізда конструюються завжди на землі, при цьому тільки в трав`янистої місцевості. Птахи роблять в землі ямку або знаходять готове поглиблення. Це поглиблення обкладається гілочками, листям, травою, пухом і пір`ям. Гніздо непомітно серед рослинності, воно практично повністю зливається з нею.

Жайворонки - перелітні птахи.
Жайворонки - перелітні птахи.

Найчастіше кладка складається з 4-5 яєць, але їх може бути і 3. Інкубаційний період починається в середині грудня і триває 2 тижні.

У новонароджених пташенят відсутня зір. Їх тіло вкрите негустим пухом світло-коричневого кольору. Пташенята ростуть дуже швидко, через 10 днів вони вже вилазять з гнізда. Малюки бігають, намагаючись злетіти протягом ще 10-ти днів, а потім вони стають на крило. Через місяць після народження молодняк відмінно літає і самостійно видобуває корм.

У червні місяці самка робить 2-ю кладку, а до кінця червня і в другому поколінні стає самостійним. Молоді особини збираються в окремі зграї і літають над луками і полями.

Починають відлітати у вирій жайворонок в першій декаді вересня, а в середині місяця вони вже масово мігрують. Останні птахи залишають місця гніздування спочатку жовтня. В середині жовтня всі жайворонки відлітають. У дикій природі тривалість життя цих пернатих становить 4-5 років, а в неволі цей показник збільшується до 10-11 років.

Політ жайворонка.
Політ жайворонка.

вороги

Оскільки жайворонки польові мають невеликі розміри, у них величезна кількість ворогів. Гнізда розоряють різні наземні ссавці, при цьому вони поїдають не тільки яйця, але і пташенят. Змії також знищують кладки.

Дорослим особинам загрожують пернаті хижаки. Для соколів і яструбів жайворонки є основою раціону. Головним природним ворогом для цих птахів є чеглок, він спритно ловить цих невеликих пташок прямо в повітрі. Жайворонок польовий може врятуватися від нього тільки єдиним чином, різко падаючи на землю.

На сьогоднішній день чисельність популяції знаходиться на стабільному рівні, про вимирання цих голосистих птахів говорити не доводиться.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Жайворонок польовий