animalukr.ru

Деркач: про що тріщить птах на лузі?

Зміст статті

Деркач - птах сімейства пастушкові. Ареал проживання цих пернатих поширюється від Ірландії і Великобританії до Центрального Сибіру.

Гнізда деркач облаштовує в заростях поблизу с водоймами, а також на схилах гір і луках. Рослинність біля гнізда не густа, але при цьому висока.

Деркач (Crex crex).
Деркач (Crex crex).

На зиму птахи відлітають в Конго і в Центральну Танзанію, які розташовуються на африканському континенті. Зиму вони проводять в саванах і луках, крім того, живуть в очеретяних заростях. Також деркач може влаштовуватися по краях посівних полів. В Африці ці пернаті не зустрічаються на висоті вище 1500 метрів над рівнем моря. Деркач - єдиний представник виду, тобто підвидів немає.

Пташеня деркачі.
Пташеня деркачі.

Як виглядає деркач

Деркач має невеликі розміри - тіло в довжину досягає 25-30 сантиметрів. Самці важать в середньому 165 грам, а самки - 145 грам.

Крила в розмаху складають 45-55 сантиметрів. Шия витягнута, голова кругла, дзьоб невеликий. Забарвлення тіла рудий з плямами чорного кольору. Передня частина шиї має світло-сірий колір, задня частина трохи темніше.

У цього птаха кумедний голос.
У цього птаха кумедний голос.

Бока світло-рудого кольору з поперечними смугами. Подхвостье і черево білі. Голова і махові пера на крилах мають каштановий колір. Ноги темно-коричневі хвіст каштановий, дзьоб темно-червоний.




Самці і самки зовні практично не відрізняються. Головна відмінність - зоб, який у самця має сіре забарвлення, а у самки - рудий. Поза шлюбного періоду оперення у птахів більш темне.

Пташенята покриті чорним пухом. Час линьки починається в кінці серпня - початку вересня, після гніздування. Пір`я линяють на хвості, голові і нижній частині тіла. Молодняк линяє через 5 тижнів після народження.

Поведінка і харчування птиці деркачі

Деркачі - всеїдні птиці.
Деркачі - всеїдні птиці.

Деркачі - всеїдні птиці. Головною складовою раціону є безхребетні: дощові черв`яки, равлики, жуки, слимаки, коники, павуки і бабки. Також харчуються пернаті невеликими жабами.

Рослинна їжа теж йде в хід, деркачі їдять насіння зернових культур і трави. Взимку птахи харчуються термітами, тарганами, гнойовими жуками, корінцями і пагонами. Щоб їжа перетиралася в шлунку, птиці ковтають дрібні камінці.




Харчуються деркачі на землі, перепурхуючи з одного місця на інше. Кричать ці птахи тільки вночі під час розмноження.

Деркач - перелітний птах.
Деркач - перелітний птах.

Деркачі мігрують поодинці, але молодняк об`єднується в невеликі зграї. Переліт здійснюється в нічний час, вдень птиці відпочивають. На відпочинок в одному місці може збиратися сотня пернатих.

Молоді деркачі перелітають на південь самостійно, без керівництва дорослих особин. Навіть коли пташенята виростають в неволі, вони знають, коли їм отруюватися на південь, і як туди добиратися.

Розмноження і тривалість життя

У 90-х роках вважалося, що деркачі утворюють моногамні пари, але зараз стало відомо, що самці спаровуються з 2-ма і великою кількістю самок. Самець живе на території, яка може досягати 50 гектар, самка володіє не більше 5 гектарами. Самці свою територію ретельно оберігають від зазіхань чужинців. Якщо чужинець проявляє наполегливість, то може дійти справа до бійки.

У місця гніздування деркачі прилітають в кінці весни - початку літа, коли вже росте висока трава. Першими прилітають самці і займають територію, після вони починають шукати партнерок.

Будує гніздо самка. Гніздо облаштовується на землі серед які густий, але високої трави, в якій птах може легко переміщатися. Зсередини гніздо самка викладає мохом і травою. Діаметр гнізда може становити 15 сантиметрів, при глибині 3-4 сантиметри.

Гніздо деркачі.
Гніздо деркачі.

За один сезон самка встигає зробити 1-2 кладки, в кожній з яких налічується 8-12 яєць. Період насиджування триває 3 тижні. Пташенята починають самостійно харчуватися через 3 тижні. До 1-го місяця молодняк вже починає літати. Смертність серед пташенят висока. Віку 1 року досягає лише 30% особин.

Після сезону гніздування у птахів наступає линька. По закінченню линьки, деркачі позбавляються махових пір`їн, тому тимчасово не можуть літати. У цей час пташки ховаються в густих заростях і поводяться дуже тихо. Коли відростають нові пір`я, пернаті відправляються на південь. Переліт, як правило, починається в кінці літа - початку осені, аж до жовтня. Тривалість життя в дикій природі складає близько 5-7 років.

чисельність

Сьогодні в Європі проживає близько 2 мільйонів пар деркачів, причому 70% гніздиться в Європейській частині Росії, а близько 1,2 мільйона пар влаштовують гніздування в азіатській частині нашої країни.

Всього за середніми підрахунками в світі проживає 9 мільйонів особин цього виду. Чисельність популяції збільшилася на початку XXI століття, а ось в минулому столітті вона знижувалася.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Деркач: про що тріщить птах на лузі?