animalukr.ru

Скопа - білий птах в чорному «плащі»

Зміст статті

Скопа - хижий пернатий, що відноситься до сімейства Скопин, що мешкає і в Південному і Північному півкулі.

Сімейство складається з одного роду, одне виду і чотирьох підвидів. У Північній півкулі ці птахи зустрічаються в Ньюфаундленді, у Флориді, на Алясці, в США і на узбережжі Мексиканської затоки. У Південній Америці скопа живе в південних районах Бразилії, Аргентині та Уругвай.

Скопа (Pandion haliaetus).
Скопа (Pandion haliaetus).

Влітку ці хижі пернаті зустрічаються практично по всій Європі. Вони долітають до Ісландії і Скандинавії. Зиму вони проводять в Північній Африці. Крім того скопа зустрічається в Австралії, в Новій Каледонії і на Соломонових островах. Улюблені місця для зимівлі - Південний Китай, Східна Азія, Філіппіни, Малайзія та Індонезія.

Зовнішній вигляд скопи

Довжина тіла цього птаха становить 60 сантиметрів. Крила в розмаху складають 180 сантиметрів.

Самки більші за самців, вони важать близько 2-х кілограм, а самці при цьому важать близько 1,6 кілограм.




Оперення у самок темніше, ніж у самців. У цих птахів довгі крила. Верхня частина тіла коричнева, а живіт і груди світло-сірі. Навколо шиї виходить своєрідне крапчатості намисто. Дзьоб і лапи чорні. З боків голови є коричневі смуги.

Поведінка і харчування скопи

Це поодинокі пернаті, вони утворюють пари тільки на час шлюбного періоду, а весь інший час птахи живуть і полюють поодинці. Головним джерелом їжі скопа є риба. Хижак літає над поверхнею води, на висоті близько 30 метрів і вишукує здобич. Виявивши жертву у прозорій поверхні води, скопа знижується і вистачає її лапами. На лапах є гострі кігті і додаткові голки, які допомагають утримувати слизьку рибу. Для зльоту скопа сильно змахує крилами і піднімається в повітря.

Скопи - одинаки.
Скопи - одинаки.

Скопа в основному полює на риб, довжина тіла яких становить 25-35 сантиметрів, а вага 150-300 грам. Але ці хижаки можуть піднімати в повітря видобуток вагою до 2-х кілограм.

Послухати голос скопи

Ці птахи полюють не тільки на рибу, а й на гризунів, кроликів, зайців, інших пернатих і невеликих рептилій.

Розмноження і тривалість життя




Скопа утворює пари на все життя. Пернаті, що мешкають в Північній півкулі, на час гніздування мігрують на південь. Птахи, які живуть в південній півкулі, що не перелітають, а протягом усього часу проживають на одній території.

У північних скопа шлюбний період починається в квітні-травні, а у «південців» в лютому-березні. Першими до місць гніздування прилітають самці, а самки прибувають через кілька днів. Сформовані пари знаходять один одного, а вільні самці доглядають за молодими самками.

Скопи на гнізді.
Скопи на гнізді.

Будує гніздо самка, а самець відшукує для гнізда будівельний матеріал. Ці пернаті споруджують свої гнізда в розвилках дерев, на уступах скель і на штучних платформах, які люди роблять спеціально для цих птахів.

Перші штучні платформи для птахів з`явилися в штаті Нью-Джерсі, а потім жителі та інших регіонів перейняли цю традицію. Це звичайна традиція, наприклад, в Росії люди з давніх часів будували для птахів шпаківні. Скопа, так само як і шпак, теж має право на штучне місце для гнізда.

Гніздо будується з гілок, палиць і водоростей. Пари використовують свої гнізда на протязі багатьох років, з часом оновлюючи їх. Самки відкладають 2-4 яйця, які за своїми розмірами трохи перевершують тенісну кульку. Вага одного яйця становить 60 грам. Яйця білі в буру цяточку.

Скопи відкладають до 6 яєць.
Скопи відкладають до 6 яєць.

Самки висиджують яйця протягом 5 тижнів. Тіло новонароджених пташенят покрито білим пухом, через 10 днів він темніє і стає темно-сірим. При народженні вага пташенят складає 60 грам. Літати пташенята починають через 10 тижнів. У 3 роки у скопа настає статева зрілість.

Тривалість життя цих пернатих становить 8-10 років, але деякі представники виду здатні дожити до 20-25 років. Серед скопа зустрічаються довгожителі, які живуть близько 30 років. Щорічно гине приблизно 20 дорослих особин з 100.

чисельність

Птах скопа з видобутком.
Птах скопа з видобутком.

Популяція на сьогоднішній день складається приблизно з 460 тисяч особин. Цей вид не рахується зникаючим. Сумна ситуація спостерігалася в 60-і роки минулого століття, коли через вплив пестицидів кількість цих пернатих значно знизилося. На початку 70-х років було заборонено використовувати пестициди.

Крім того в багатьох державах заборонений вилов скопа. В результаті цих зусиль популяція зросла і сьогодні зберігається на стабільному рівні.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Скопа - білий птах в чорному «плащі»