animalukr.ru

Полярна крячок

Зміст статті

Полярна крячок - окремий вид сімейства крячкові, що мешкає в суворих арктичних землях.

Ці пернаті гніздяться на Алясці, на півночі Канади, в Скандинавії, Гренландії і тундрової смузі Росії від Чукотки до Кольського півострова. З настанням в Арктиці осені полярна крячок відправляється на південь.

Полярна крячок (Sterna paradisaea).
Полярна крячок (Sterna paradisaea).

Більшу частину життя представники виду проводять над морською гладдю. Ці пернаті переміщаються на південь і на південь від аж до вічних антарктичних льодів. У цей період в південній півкулі літо, тому полярна крячок є єдиним істотою на планеті, яка зустрічає літо 2 рази на рік.

Відстань в один кінець становить 19 000 кілометрів, а за рік цієї невеликої пташки припадати здійснити політ відстанню більше 80 000 кілометрів. В середньому полярні крячки живуть 20 років. За все життя деякі представники виду долають 2,4 мільйона кілометрів. Такими показниками не може похвалитися жодна інша птиця.

Вчені простежили за одним представником виду. Улітку 1982 року пташеня окольцевали на канадському острові Лабрадор. В цьому ж році восени пташеня виявили в Австралії, тобто молода особина полетіла близько 22 000 кілометрів.

Іншу полярна крячок, також окільцьовану на Лабрадорі, через 4 місяці виявили в Південній Африці. Ці дослідження показують, що представники виду подорожують по всьому світу, і величезні відстані для них - не перешкода. У весняні час полярні крячки завжди повертаються в північну тундру, де розмножуються.

Полярні крячки - птиці північних морів.
Полярні крячки - птиці північних морів.

Зовнішній вигляд крячки




За зовнішнім виглядом полярна крячок схожа з чайкою, але її тулуб коротший, а крила навпаки довше.

Довжина тіла варіюється в межах від 33 до 40 сантиметрів. Вага становить від 90 до 130 грам. Розмах крил коливається від 74 до 85 сантиметрів.

Але візуально пернаті здаються більше завдяки своїм великим крилам. Оперення тулуба біле, а верхня частина голови чорна. На крилах, на грудях і спині є світло-сірий відтінок. Хвіст знизу світло-сірий, нагорі повністю білий. Ноги короткі з перетинками між пальцями. Дзьоб темно-червоного кольору. До зими у полярній крячки лоб стає білим. Самки і самці по зовнішньому вигляду ідентичні.

Крячок - птах середніх розмірів.
Крячок - птах середніх розмірів.

У молодняку в перший рік життя на спині присутній бурий строкатий наліт. Хвіст у молодих птахів коротше, ніж у дорослих особин. До другого року життя вікові особливості пропадають.

Поведінка і харчування крячки




Під час перельотів ці пернаті харчуються рибою, молюсками, крілем, ракоподібними. Вони виглядають видобуток з висоти 10-12 метрів. Полярні крячки відмінно пірнають, але занурюються при цьому на незначну глибину.

Під час гніздування птахи поїдають водяних комах, личинок і невелику рибку, розміром не більше 5 сантиметрів. Також в цей час вони харчуються ягодами.

Полярні крячок видобуває прожиток в море.
Полярні крячок видобуває прожиток в море.

Розмноження і тривалість життя

Ці пернаті повертаються в самий розпал весни в рідні арктичні краю. Полярні крячки утворюють пари на все життя. У період залицяння вони танцюють в повітрі, а самець підносить самиці невелику рибку, якщо самка приймає подарунок, то утворюється пара, і птахи починають літати разом, видаючи тріскучі звуки.

Гнізда птахи будують, як правило, на березі водойм. У літню пору в тундрі дуже багато озер. Перевага віддається невеликим острівців, оточених водою з усіх боків. На таких острівцях влаштовується кілька пар, які формують невелику дружню групу. Конфлікти між представниками виду виникають вкрай рідко.

Гніздо являє собою примітивну конструкцію - самка просто розгрібає мох або траву і відкладає яйця в вийшло поглиблення. У кладці буває зазвичай 2-3 яйця. У насиживании бере участь і самка і самець. Процес висиджування потомства займає 22-27 днів.

Полярні крячки - відважні пернаті. Якщо загрожує небезпека, то вони безстрашно кидаються в бій і атакують хижого птаха, песця або навіть людини. Зброєю при цьому виступає їх міцний дзьоб. Ці невеликі птахи здатні наносити дзьобом досить відчутних ударів. Тому люди не повинні підходити близько до гнізд полярних крячків, оскільки вони можуть отримати серйозну травму. Такий відважний характер залучає інших пернатих, так качки і кулики гніздяться поруч з крячки, оскільки вони відлякують будь-яких хижаків.

Тіло новонароджених пташенят покрито пухом. Через кілька днів дитинчата активно досліджують територію, але від гнізда далеко не відходять. Під час небезпеки молодняк ховається в траві або між купинами.

Головне ласощі для полярної крячки - це риба.
Головне ласощі для полярної крячки - це риба.

Батьки годують своє потомство протягом 3-х місяців. На 2-му місяці життя молодь починає літати. Пташенята моментально пристосовуються до суворих арктичних умов, про що говорить показник виживання, він становить 82 відсотки. Це дуже висока цифра. Статеве дозрівання у полярних крячків настає в 3-4 роки. Тривалість життя перевищує 20 років, але довгожителі досягають віку 35 років.

чисельність

Популяція в цілому знаходиться на стабільному рівні. Фахівці стверджують, що чисельність полярних крячків становить приблизно мільйон особин. Популяція не скупчується в одному місці - пернаті заселяють величезну територію, практично по всьому світу. Навіть під час гніздування особини не збираються великими колоніями, представники виду формують невеликі групи і розташовуються один від одного на значній відстані.

Раніше пір`я полярних крячків використовувалися для прикраси дамських капелюшків, в зв`язку з цим птахів відловлювали. Але сьогодні ці пернаті не представляють ніякої комерційної цінності.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Полярна крячок