animalukr.ru

Лебідь-кликун - крикливий нирець

Зміст статті

Лебідь-кликун - птах загону гусеобразние, сімейства качині. Ці пернаті гніздяться в субарктичній зоні Євразії, в місцях, де закінчуються лісу, а на зміну їм приходить тундра.

Гніздяться лебеді-кликуни на територіях від Чукотки до Скандинавії. На зиму птахи відлітають на узбережжі Каспійського моря, в східну Європу, в східні райони Китаю, Кореї, Японії і на північ Середземномор`я. Ті види, які гніздяться в Скандинавії і на узбережжі Балтики не покидають своїх зон проживання.

Лебідь-кликун (Cygnus cygnus).
Лебідь-кликун (Cygnus cygnus).

Для життя лебідь-кликун необхідна вода. Ці пернаті досить важкі, тому більшу частину життя вони проводять у водній стихії.

Зовнішній вигляд кликуна

Лебідь-кликун - велика копія малих лебедів, але у них відрізняється забарвлення дзьоба. У кликунів в дзьобі переважають жовті кольори, а у малих лебедів - чорні. За всіма іншими параметрами пернаті схожі.

Довжина тіла лебедів цього виду становить 1,4-1,7 метрів, при цьому вони важать від 7,5 до 14 кілограм. Самки легше самців.

Кликуни схожі в зовнішності з малими лебедями.
Кликуни схожі в зовнішності з малими лебедями.



Самки важать, приблизно, 9 кілограм, а вага самців досягає 10-11 кілограм. Найбільший зареєстрований самець важив 15,5 кілограм. Крила в розмаху складають 2-2,75 метрів.

Розмір дзьоба складає 9-12 сантиметрів. Ноги у лебедів короткі, а шия при цьому довга. Оперення у кликунів-лебедів біле, в ньому міститься багато пуху. Молодняк має світло-сірий окрас. Голова у птахів темніше тулуба. Дорослий забарвлення молоді особини набувають до третього року життя.

Поведінка і харчування лебедів-кликунів

Назва лебеді-кликун отримали завдяки гучних звуків, які вони видають в польоті. Як зазначалося, лебеді мають важкі тіла, тому вони погано пристосовані до пересування по землі.




Більшу частину життя вони проводять на воді. Для зльоту кликуна доводиться розбігатися. Ці птахи в разі небезпеки можуть швидко плавати. Хижаки не так часто нападають на лебедів-кликунів, оскільки ці пернаті досить великі і мають велику фізичну силу.

Так лебеді дістають їжу.
Так лебеді дістають їжу.

Харчуються птахи, в основному, рослинною їжею, але також вони можуть харчуватися і тваринною їжею. Основу раціону складають різноманітні водні рослини. Для того, щоб дістати рослина з дна, лебідь пірнає, як качка.

Лебеді також харчуються безхребетними тваринами і рибою. Тваринної їжі віддають перевагу ті представники виду, які мають потребу у великій кількості білка.

розмноження кликунів

Лебеді утворюють моногамні пари на все життя. Самець з самкою залишаються разом навіть після закінчення періоду гніздування. Пара разом проводить зиму і разом летить на північ. При цьому першу зиму батьків не залишає молоде покоління.

Пари у кликунів створюються на все життя.
Пари у кликунів створюються на все життя.

Гніздяться лебеді поруч з водоймами, на берегах яких ростуть густа зелень. Самець і самка будують гніздо разом. Гніздо являє собою велику купу рослинності. Територію, прилеглу до оселі, пара вважає своєю і оберігає її від зазіхань інших представників виду.

Самка відкладає 4-7 яєць, період висиджування яєць триває 36 днів. Висиджує яйця, здебільшого, самка, а самець охороняє кладку і свою другу половину.

В період висиджування самець ретельно дбає про самку, як справжній батько сімейства.
В період висиджування самець ретельно дбає про самку, як справжній батько сімейства.

Новонароджені пташенята покриті пухом. Малюки швидко ростуть, вони самі добувають собі їжу і в 3 місяці стають на крило. Але потомство не поспішає вести самостійне життя, молодняк тримається з батьками до наступної весни. У місця гніздування пернаті відправляються в березні-травні. На зимівлю кликуни відправляються в жовтні, в цей час нове покоління освоює техніку польоту.

чисельність

Точна чисельність популяції лебедів-кликунів не відома, але вона досить значна. Цих пернатих регулярно виявляють в нових місцях Європи. Наприклад, у Великій Британії, яка рясніє тихими заплавами і озерами.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Лебідь-кликун - крикливий нирець