animalukr.ru

Білі і чорні лебеді

Зміст статті

Лебеді - вони просто божеством! Красі і їх грацією немає межі. Ці білі і чорні птиці лебеді! Вони стольже унікальні, як і красиві. Сьогодні ми розповімо вам про ці чудесні птахів.

Коскороба (Coscoroba coscoroba)
Коскороба (Coscoroba coscoroba)

Лебеді ... Коли ми говоримо про цих птахів відразу представляється щось прекрасне, витончене і витончене. Не можна не захоплюватися цими дивовижними створіннями. Будь то чорні, білі або сірі лебеді - кожні з них красиві і унікальні по-своєму. Лебеді відносяться до роду качиних, загону гусеобразних. Деякі вчені виділяють шість видів, але за іншими даними - їх сім. Вважається, що лебеді - це найбільші серед водних птиці.

Білі лебеді на ставку в одному з міських парків Сибіру
Білі лебеді на ставку в одному з міських парків Сибіру

лебідь-шипун

Чому так назвали цих птахів? Коли настає момент небезпеки, або птицю щось дратує, цей лебідь починає видавати цікаві звуки, дуже схожі на шипіння. Лебідь-шипун відрізняється наявністю дуже виділяється оранжево-червоного дзьоба. Розмір крил у розмаху становить приблизно два з половиною метра, довжина дорослої птиці близько двох метрів, вага - від 5 до 13 кілограмів.

Лебідь-шипун (Cygnus olor)
Лебідь-шипун (Cygnus olor)

Житла цього лебедя обмежені дрібними водоймами: птах живе близько лиманів, ставків, озер. Примітно, що лебідь шипун знаходиться під охороною в деяких країнах, наприклад: в Білорусії, Башкортостані і декількох регіонах Росії.

Оскільки лебідь шипун мешкає поблизу водойм, то і прожиток його становить, в основному, рослинність, що росте в межах цієї водойми. Основною їжею є водні рослини, разом з якими «обідом» лебедя шипуна стають і молюски, що знаходяться в поїдають рослину. Як же птах здобуває собі їжу під водою? Природа не дарма подарувала їй довгу шию. Вона не тільки надає птаху граціозність, а й допомагає діставати їжу. Так, птах може зануритися під воду до 90 см в глибину.

Малі, або тундрові лебеді (Cygnus bewickii) у весняній тундрі
Малі, або тундрові лебеді (Cygnus bewickii) у весняній тундрі

Треба сказати, що під час пересування по воді, лебідь шипун виглядає витонченіше, ніж на суші. Коли він пливе, то витончено згинає шию і виглядає дуже красиво, а коли вийде з води, стають видні його коротенькі лапки, які надають йому незграбний вигляд.

лебідь кликун

Під час шлюбного сезону ці птахи видають гучні клікати звуки, тому і покликали їх - лебеді кликуни.

Лебідь порахував, що гусеня вторгся на його територію і схопив пташеня. Батьківської парі сірих гусей вдалося відбити своє чадо
Лебідь порахував, що гусеня вторгся на його територію і схопив пташеня. Батьківської парі сірих гусей вдалося відбити своє чадо

Як і всі лебеді, ці птахи мають досить пристойні розміри і вага (до 10 кілограмів). Відрізняються яскравим дзьобом, який пофарбований в лимонно-жовтий колір.




Місцем проживання, в основному, є водойми. Ареал проживання - північні ліси материка Євразія.

Їжею лебедів кликунів стають водорості і безхребетні тварини, що живуть у водоймі.

Летючі лебеді
Летючі лебеді

лебідь трубач

Дуже рідкісний птах: сьогодні налічується всього 6000 пар. Мешкає, в основному, в смузі тундри Північної Америки біля великих і широких водойм. Зовні нагадує лебедя кликуна, але забарвлення дзьоба (а він у трубача повністю чорний) визначає птицю в окремий вид.

Харчується лебідь трубач, як і всі лебеді, рослинами в водоймі та дрібними молюсками.

Лебідь-трубач (Cygnus buccinator) проганяє суперника
Лебідь-трубач (Cygnus buccinator) проганяє суперника

Чорний лебідь




Серед всіх лебедів ці виділяються найдовшою шиєю. Через цю особливість чорні лебеді досягають майже півтора метра у висоту.

Неймовірно красиві птахи: вони мають чорне оперення, в яке вкраплені безліч білих цяток, а дзьоб має яскраво-червоний відтінок. Але саме унікальне - це те, що дзьоб у чорних лебедів світиться! Такий красою не всі наділені.

Пара лебедів-шипунів в демонстраційних позах
Пара лебедів-шипунів в демонстраційних позах

Живуть Чорні лебеді в Австралії і на острові Тасманія. Ці птахи - НЕ перелітні.

малий лебідь

Проживає в Росії, в смузі тундри (тому іноді птицю називають «тундровий лебідь»). На зимівлю відлітає в країни Західної Європи.

Малий лебідь названий так тому, що серед всіх видів лебедів має найменші розміри: в висоту ледь більше метра, а важить не більш 6 кілограмів.

Чорний лебідь (Cygnus atratus) на гнізді
Чорний лебідь (Cygnus atratus) на гнізді

Харчується малий лебідь не тільки водоростями, а й чимось зростаючим на суші, наприклад: ягодами, травою, картоплею.

Чорношиїй лебідь

Цей вид лебедів яскраво виражено відрізняється від своїх «побратимів». Він має струнку чорну шию, все інше тулуб вкритий білосніжними пір`ям, а дзьоб у нього - сірий і має червоний наріст. Досить висока птах, її зростання - до 140 см.

пташенята лебедя
пташенята лебедя

Пташенята добре розвинені і з перших днів життя супроводжують батьків і шукають корм нарівні з дорослими.

Час від часу пташенята обсихають, використовуючи для відпочинку ... спину матері
Час від часу пташенята обсихають, використовуючи для відпочинку ... спину матері

Після линьки пташенята покриваються пір`ям і починають літати (у самого скоростиглого малого лебедя через 40 днів).

Цей пташеня чорношиї лебедя (Cygnus melanocoryphus) вже великий, але за дитячою звичкою все ще катається на спині матері
Цей пташеня чорношиї лебедя (Cygnus melanocoryphus) вже великий, але за дитячою звичкою все ще катається на спині матері

Живе Чорношиїй лебідь в країнах континенту Південна Америка. На зимівлю відлітає до Бразилії.

Харчуванням служать водорості та інші водні рослини.

Що ще так захоплює нас в цих чудових птахів, крім їх чарівної краси, так це їх вірність. Вибравши собі пару, лебідь проживає в ній все життя ...

Чорний лебідь
Чорний лебідь


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Білі і чорні лебеді