animalukr.ru

Казкові птахи лебеді і особливості їх життя

Ці величні і горді птахи здавна є символом любові і вірності. Лебеді є персонажами багатьох казок, легенд, кінофільмів, мультфільмів і літературних творів. Непоказний на вигляд дитинча лебедя з часом виростає в царственого красеня. Зі статті ви дізнаєтеся, де живуть лебеді, які особливості їх зовнішності, познайомитеся з видами птахів і цікавими фактами їхнього життя.

де живе

На території Англії він давно вважається королівської птахом. Лебідь є найбільшим водоплавним. Його назва асоціюється з древніми значеннями слів «блискучий», «блискучий». Цих прекрасних пернатих часто можна зустріти в північній півкулі. Нерідко вони вважають за краще для проживання такі континенти, як Нова Зеландія, Південна Америка, Австралія.

Розселення їх по Росії охоплює тундрові лісові зони - від Кольського півострова до Криму, від території Камчатки до Середньої Азії. Тут мешкають лебідь-шипун, тундровий і кликун. У природних умовах такі пернаті селяться на водоймах, порослих очеретом і очеретом. З приходом холодів вони відправляються на зимівлю в теплі країни, а повертаються в рідні краї навесні. Самка будує гніздо в заростях. Пташенята з`являються в середині літа. Вони вже покриті пір`ям і можуть самі добувати їжу. Самка перебуває з ними 6 місяців.

Лебедята обсихають, використовуючи спину матері

Двома основними стихіями птиці є вода і повітря. Швидкість лебедя в польоті буває до 80 км на годину. Добре розвинена мускулатура дозволяє йому здійснювати перельоти в 1000 км і більше. Завдяки особливому оперення ці величні птахи піднімаються вгору до 8000 метрів. Летить в небі зграя білих лебедів завжди привертає увагу і радує око.

Є південні - осілі, і північні - перелітні види лебедів. Євразійські воліють зимувати в Середній і Південній Азії, Середземномор`ї. Американські відправляються на узбережжі Каліфорнії і до Флориди. Вони вибирають собі місце проживання біля води і подалі від людей. Але якщо їх підгодовувати і піклуватися, здатні жити неподалік від людини і підтримувати з ним нормальні стосунки.

Як виглядає

Фахівцями лебідь був віднесений до сімейства качиних і загону, іменованого гусеобразние. Самець і самка таких незвичайних птахів не особливо відрізняються в плані зовнішності.

Лебідь «приземляється» на воді

Білий лебідь має значні розміри тулуба, жива вага становить від 10 до 13 кг. У нього витягнутий корпус, який має довжину до 170 см, витончена довга шия, яка дозволяє добувати їжу з самого дна водойми. Розмах крил становить 2 метри. Залежно від того, до якого з 7 видів вони належать, параметри лебедів варіюються: довжина тіла в межах 1,2 - 1,8 м, розмах крил - від 2 до 2,4 м, а вага - від 5 - 6 до 8 - 12 кг.

Лапи птиці пофарбовані в темний, майже чорний, колір, відхилені назад. Вони досить короткі, мають плавальні перетинки, через які хода птиці виглядає незграбною.

Над коротким хвостом птиці розташована куприкова залоза. З неї виділяється жир для змащування пір`я, що дозволяє лебедю довго перебувати у воді, не намокая. За рахунок цього жиру збільшується і терморегуляція.




Дзьоб птаха забарвлений сірим або чорно-жовтим кольором. У пташенят дзьобик має рожевий відтінок, а кінчик чорний. У багатьох видів дзьоб в основі має шишкуватими ущільнення.

Лебідь-шипун, що летить в небі

Особливістю лебедів-шипунів є червоний дзьоб. Під час плавання шия у такого красеня витягнута вертикально, а голова і дзьоб спрямовані вперед. Він приймає в воді позу з вигнутою в S-образній формі шиєю. Дзьоб їх при цьому опущений вниз, а крила підняті.

Оперення лебедів буває трьох кольорів, залежно від виду - яскраво білим, сірим і синяво-чорнуватим. У чорного лебедя на загальному тлі оперення видно білі махові пера крил і темна шия. Пір`я густе і пишне завдяки відмінно розвиненому пуховому шару.

Цікаве про лебедів

Про відносини цих птахів і їх вірність партнеру до кінця життя складають легенди. Вчені стверджують, що ці птахи є моногамними і перебувають в парі до моменту смерті супутника. Але коли це відбувається, вони не залишаються на самоті, а створюють нову пару, в якій знову панують чудові стосунки.

Фото пташенят малого лебедя в гнізді




Оперення пташки дуже густе - на її тілі налічується близько 25 тисяч штук пір`я. Це своєрідний рекорд - лебідь, втрачаючи в період линьки велика кількість пір`яного покриву, навіть втрачає на час здатність літати.

Пташеня як білого, так і чорного лебедя з`являється на світ з тільцем, укритим сірим пухом, який дещо пізніше набуває певний колір. Білосніжні пір`я традиційно з`являються на третьому році життя.

Забарвлення лебедів багато в чому залежить від кліматичних умов. Якщо вони живуть в південних областях, то забарвлення буде більш темним, а якщо в північних - більш світлим.

У лебедів чорного кольору, як свідчать замітки орнітологів, відбуваються одностатеві шлюбні союзи, в яких самка необхідна лише для виношування яєць. Потім її виганяють, а висиджування потомства і його виховання беруть на себе самці.

Чорний лебідь демонструє свій незвичайне забарвлення

Лебеді є рекордсменами в плані висоти польоту. В кінці 60-х років льотчикам вдалося побачити в небі на висоті понад 8200 метрів кілька лебедів-шипунів. Зафіксувати цей вражаючий показник допоміг радар. Піднятися так високо птиці змогли завдяки відмінно зігріває їх тіло пір`яний покрив.

види

Відомі такі види лебедів:

  • чорний;
  • американський;
  • шипун;
  • кликун;
  • Чорношиїй;
  • малий;
  • трубач.
  • Чорний вид зустрічається на австралійському континенті, а саме в його південно-західній частині. В умови заповідників чорний лебідь проживає в Північній Америці і Новій Зеландії. Гнізда такий птах влаштовує в гирлах річок, на болотах. Є вона і в зоопарках багатьох країн. Такий лебідь, на жаль, була внесена до Червоної книги, хоча чисельність його не так вже й велика. І самки, і самці мають темне оперення і червоний дзьоб. Жива вага дорослих особин становить до 9 кг, а довжина тіла доходить до 142 см. Тривалість життя в природному середовищі - до 10 років.

    Пара чорношиїх лебедів на воді

    Чорношиїй вид має темну шию, на відміну від сніжно-білого забарвлення тіла. У нього є сірий дзьоб з наростом. Важить не більше 6,5 кг, довжина тіла - 140 см. Проживає в очеретах і на острівцях. У природних умовах живе до 10 років, в неволі - до 30 років. Дорослі особини часто перевозять потомство на спині.

    Лебідь-шипун має живу вагу до 15 кг в паркових умовах, а в природі важить не більше 13 кг. Розмах його крил досягає 2,5 метрів. Білосніжна тіло, охриста голова, червоного відтінку дзьоб, темні лапи - такого красеня важко не помітити. Малюки спочатку мають бурим забарвленням пір`їнок, який змінюється до 3 років. Для шипуна характерно згинання шиї у вигляді букви S.

    Лебідь-кликун має вагу близько 12 кг. Довжина тіла буває не менше 155 см. Розмах крил досягає показника 2,4 метрів. Особливістю пернатого є лимонного кольору дзьоб з темним закінченням. Молодняк має сіре оперення і голову темного кольору, у дорослих особин тіло білосніжне. У неволі тривалість життя становить 30 років. Самець залишається вірним самці навіть після її смерті. Шию при плаванні тримає прямо.

    Лебідь-трубач проганяє свого суперника

    Трубач багато в чому схожий на кликуна, якщо брати опис зовнішніх даних, але має повністю темне забарвлення дзьоба. Пір`я у нього білосніжні. Важить до 13 кг, довжина тіла - близько 180 см. Сезон розмноження сурмачів припадає на кінець весни. Самка відкладає до 9 яєць і насиджує їх 1 місяць. У природних умовах сурмачі живуть не більше 10 років, в неволі - до 30 років.

    Американський лебідь визнаний фахівцями найменшим представником даного виду. Важить до 10 кг, тіло не перевищує в довжину 146 см. Має більш коротку, ніж у кликуна, шию, голову округлої форми. Дзьоб забарвлений в жовтий колір з темними вкрапленнями. Для спорудження гнізда вибирає мохові ділянки тундри і околиці водойм. У неволі здатний доживати до 29 років.

    Малий лебідь по зовнішнім особливостям трохи схожий на кликуна. Має довжину тулуба до 140 см. Розмах крил зафіксований на позначці 200 - 210 см. Володіє невеликим дзьобом жовто-чорного кольору. Відрізняється характерним малюнком на дзьобі. Проживає на території Росії, зокрема на Кольському півострові і на Чукотці. У неволі може доживати до 20 років.

    Відео «Як злітають лебеді»

    Подивіться це неймовірне видовище, коли лебеді, які відпочивали на воді, один за іншим злітають в повітря.


    Поділитися в соц мережах:


    Увага, тільки СЬОГОДНІ!
    Схожі
    » » Казкові птахи лебеді і особливості їх життя