animalukr.ru

Лебідь-шипун

Зміст статті

Лебідь-шипун - пернатий сімейства качині, що мешкає в помірних зонах Азії та Європи.

Шипуни, що гніздяться на північ від, на зиму відправляються до Каспійського і Середземного моря, а представники виду, що проживають на південь від, чи не мігрують і ведуть осіле життя.

Лебідь-шипун (Cygnus olor).
Лебідь-шипун (Cygnus olor).

Лебеді-шипуни мешкають в 70 країнах, при цьому в 49 країнах вони гніздяться, а в 16 країнах бувають прольотом. Лебеді-шипуни навіть залітають на Бермудські острови. Раніше ці пернаті водилися в Японії, про що свідчать зображення на стародавніх сувоях. Сьогодні вони натуралізуються в Канаді, США та Нової Зеландії.

Лебеді-шипуни відмінно почувають себе в неволі, ці красиві птахи є родзинкою паркових ставків. У великій кількості країн цих пернатих від браконьєрства захищає закон.

Зовнішній вигляд лебеді-шипуни

Самка на гнізді.
Самка на гнізді.



Лебеді-шипуни доростають в довжину до 1,4-1,6 метра, але деякі особини можуть мати довжину тіла 1,7 метрів.

Розмах крил варіюється від 2 до 2,4 метрів. Лебеді-шипуни - одні з найбільших і важких літаючих пернатих. Найбільший самець був зафіксований в Польщі, він важив 23 кілограми. А середня вага становить, приблизно, 12 кілограм у самців і близько 9 кілограм у самок.

У лебедів-шипунів оперення білого кольору. Дзьоб має чорний наріст біля основи, а сам він червоного кольору. Лебеді мають довгу шию. В цілому, птиця граціозна і красива.

Пару шипуни утворюють один раз.
Пару шипуни утворюють один раз.

Поведінка і харчування лебеді-шипуни




Коли шипуни зляться, вони шиплять, завдяки цьому лебеді і придбали свою назву. Ці сильні птиці виявляють підвищений рівень агресії при захисті потомства і кладки. Своїм могутнім дзьобом шипун може сильно поранити ворога.

Харчуються ці пернаті, в основному, рослинною їжею - водоростями і іншими видами водоростей. У зимовий період лебеді їдять злакові культури.

Лебеді - граціозні птахи.
Лебеді - граціозні птахи.

Розмноження і тривалість життя

Лебеді-шипуни утворюють пари на все життя. У віці 3-4 років у цих птахів настає статева зрілість. Пари будують гнізда біля озер, якнайдалі від людського погляду. Гніздо збирається з великої кількості гілок, в центрі гнізда знаходиться кладка з 5-7 яйцями. Інкубаційний період триває 38 днів.

Пташенята важать всього 200 грам. Малюки невідступно слідують за своєю матір`ю, вони часто сидять на її спині. Таким чином, вони відпочивають і рятуються від великих хижих риб. В 4 місяці молодняк стає на крило. Нове покоління об`єднується в великі молодіжні зграї.

Дорослі особини територіальні, але якщо умови не дозволяють мати великий наділ, то вони можуть будувати гнізда на відстані двох метрів один від одного.

У дикій природі тривалість життя лебеді-шипуни становить 25-28 років.

Малюки з мамою.
Малюки з мамою.

чисельність

Загальна чисельність популяції по всьому світу складає близько 500 тисяч особин, при цьому 350 тисяч живуть в Росії. Дуже велика популяція сконцентрована в дельті Волги. Близько 30 тисяч особин живе у Великобританії. А в інших країнах лебедів-шипунів набагато менше.

У 80-х роках XX століття серйозної шкоди популяції завдавало отруєння свинцем. Свинець застосовувався в якості риболовецьких вантажив, але з часом з`явилися менш токсичні аналоги, в зв`язку з чим чисельність популяції стала швидко зростати. Але в деяких країнах, наприклад, в Білорусі лебеді-шипуни занесені в Червону книгу.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Лебідь-шипун