animalukr.ru

Стерх - білий журавель

Зміст статті

Стерх - окремий вид роду журавлів, що проживає в лише певних місцях світу, а саме - в північних районів Росії.

На сьогоднішній день чисельність цих унікальних пернатих вкрай низька. Є всього 2 популяції, що живуть один від одного на відстані кількох тисяч кілометрів. Західна популяція стерхов мешкає в районах Обської губи, а східна популяція гніздиться в північних районах Якутії поблизу с рікою Индигирка. Живуть ці птахи в холодних і важкодоступних місцях.

Стерх (Grus leucogeranus).
Стерх (Grus leucogeranus).

Західна популяція проводить зиму в районі Каспійського моря і в північній частині Індії. Східна популяція долітає до басейну річки Янцзи в Китаї.

Ситуація з чисельністю стерхов із Західного Сибіру вкрай трагічна - сьогодні налічується не більше 40 особин цих унікальних птахів. Журавлі, що живуть в Якутії, знаходяться в більш вигідній ситуації, їх чисельність становить приблизно 4000 особин. І така цифра є не великий, але в порівнянні із західною популяцією вона досить значна.

Зовнішній вигляд стерха

Стерх - великий журавель. Висота цих пернатих досягає 135-140 сантиметрів. Крила в розмаху складаю 2,1-2,3 метра.




Важать пернаті в межах 5-8,5 кілограм. Максимально зафіксована вага самця складав 15 кілограм.

Стерх - птах чималих розмірів.
Стерх - птах чималих розмірів.

Стерх має чисто біле оперення. Лише первинні махові крила чорного кольору. На передній частині голови оперення відсутній, там гола шкіра цегляно-червоного кольору. Стерхи мають найдовший дзьоб червоного кольору серед родичів. На кінці дзьоба є дрібні щербини. Кінцівки довгі, рожевого кольору.

Молодняк має темно-коричневе оперення. Безпері частина голови має блідо жовтий колір.




У шлюбний період самки і самці бруднять дзьоб в грязі і змащують ним пір`я. Відмінності в зовнішньому вигляді між статями у цих пернатих відсутні, але самці трохи більші за самок.

Поведінка і харчування стерха

У білого журавля червона морда і дзьоб.
У білого журавля червона морда і дзьоб.

Пари будують гнізда на значній відстані один від одного. При цьому пернаті захищають свою територію від інших представників виду. Взимку стерхи об`єднуються у великі зграї.

Харчуються птахи протягом усього дня. Якщо рослинність знаходиться під водою, то журавель повністю занурює в неї голову. Споживають стерхи рослинну і тваринну їжу. Перевага віддається підводним рослини, кореневищам, бульб і ягодам. З тваринної їжі вони поїдають гризунів, різних комах, пташині яйця і невеликих пернатих. Рибу їдять у вкрай рідкісних випадках.

Ці журавлі уникають контакту з людьми, тому вони не залітають на сільськогосподарські поля. Як і інші представники сімейства, стерхи видають протяжні високі звуки.

Grus_Leucogeranus_by_European_craСтерхі з потомством відпочивають на лужайке.ne_foundation_Harry_Geurts_C_2012
Стерхи з потомством відпочивають на галявині.

розмноження

У місця гніздування ці пернаті прилітають в кінці квітня - початку травня. Гнізда стерхи будують в болотистій місцевості, щоб з усіх боків перебувала вода. Самець разом з самкою накидають велику купу трави, добре її трамбують, а по середині роблять поглиблення під кладку. Найчастіше самка відкладає 2 яйця. Яйця відкладаються з інтервалом в 2-е суток, з цього часу і починається насиживание. Інкубаційний період складає місяць. Насиджування, як правило, займається самка, але самець знаходиться завжди поруч і охороняє самку і гніздо.

На 80-й день у молодняка з`являється оперення. В основному виживає тільки один з пташенят, оскільки брати виявляють по відношенню один до одного високу агресію. Чисельність птахів в рік приростає всього на 8%. Даний показник є найнижчим у порівнянні з іншими журавлями. Іноді гнізда руйнують північні олені, стадо яких проходить по території гніздування.

збереження виду

Пара стерхов.
Пара стерхов.

Орнітологи зайнялися розведенням цих унікальних птахів штучним шляхом. У вольєрах на території Росії і Китаю міститься кілька тисяч стерхов. Але ці пернаті погано адаптуються на волі, коли їх випускають, виживає лише 20%. Це пов`язано з тим, що виведені в штучних умовах стерхи не вміють мігрувати.

Американські орнітологи придумали вказувати дорогу птахам за допомогою мотодельтаплана, молоді особини сприймають його як лідера і летять за ним. Крім того стерхов об`єднують з сірими журавлями і вони разом відправляються в місця зимівлі, а в весняні час знову повертаються до місць гніздування. Але негативним моментом є той факт, що сірі журавлі не завжди приймають в свою зграю новачків.

У будь-якому випадку люди ведуть серйозну роботу по збереженню цього унікального виду пернатих. Залишається сподіватися, що вони все ж принесуть позитивні плоди, і стерхи не зникнуть з лиця нашої планети, а навпаки, чисельність популяції стабілізується.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Стерх - білий журавель