animalukr.ru

Чорний журавель: що говорить наука про рідкісну птаху?

Зміст статті

Серед представників журавлиного сімейства є рідкісні екземпляри, зникаючі з нашої планети. Йдеться про чорному журавля.

Ці прекрасні птахи досі не піддаються детальному вивченню наукою, але дещо орнітологам про них дізнатися все ж вдалося. Спробуємо і ми розгледіти цих витончених птахів уважніше.

Чорний журавель (Grus monacha).
Чорний журавель (Grus monacha).

Зовнішній вигляд птиці чорний журавель

Чорний журавель - найдрібніший представник сімейства. Пернаті ледь досягають у висоту 1 метра, при цьому їхня вага не перевищує 3,5 кілограм.

Велика частина тіла має світло-синє оперення. Махові пера і хвіст чорного кольору, а шия і голова білі. Верхня частина голови до око не покрита пір`ям, шкіра в цьому місці червоного кольору. Ноги темно-бурі, дзьоб блідо-жовтий, який відрізняє зеленуватим відтінком.




Зовнішні відмінності між статями відсутні, але самці трохи перевершують самок за розміром. У молодих птахів тіло покривають сині пір`я з рудуватим відтінком. А голова покрита пір`ям чорного і білого кольору.

Чорні журавлі - жителі Азії.
Чорні журавлі - жителі Азії.

Територія проживання чорних журавлів

Чорний журавель мешкає на величезній території від Західного Сибіру до Східного Китаю. Але це не говорить про те, що даний вид заполоняє цю величезну територію. Окремі популяції зустрічаються в різних місцях цієї великої пощади. Наприклад, в літній час чорні журавлі прилітають в Приморський, Хабаровський край, в Якутії, Забайкаллі. Є популяції в тайгових районах Західного Сибіру. Деякі представники виду зустрічаються в Північному Китаї.

Коли настають сибірські морози, птахи перелітають на південь, при цьому велика частина відправляється в південні райони Японії. На острові Кюсю в префектурі Кагосіма є розплідник Ізумі, який на зимовий час вибирають в якості місця проживання тисячі різноманітних птахів.

Чорний журавель в польоті.
Чорний журавель в польоті.



Невелика кількість чорних журавлів відправляється на Хонсю в префектуру Хего. Також на зиму ці пернаті прилітають в частину басейну річки Янцзи, що протікає в Китаї і в Південну Корею.

Спосіб життя і харчування чорного журавля

Чорні журавлі харчуються рослинною і тваринною їжею. Переважно всього для цих пернатих - водні рослини, але також вони харчуються ягодами, зернами і насінням. У раціон входять жаби, комахи, дрібні гризуни.

Чорні журавлі прекрасно почувають себе в розплідниках, де зимують з іншими птахами.
Чорні журавлі прекрасно почувають себе в розплідниках, де зимують з іншими птахами.

Птахи облюбували райони з рідкісною рослинністю, в лісових хащах і на критих просторах вони не зустрічаються. Під час зимової міграції чорні журавлі об`єднуються у великі зграї.

виведення потомства

Самка з самцем утворюють пару на все життя. Гнізда чорні журавлі будують в болотистій місцевості з рідкісною рослинністю. Журавлі споруджують свої гнізда з гілок, шматків торфу і моху.

Кладка відбувається в кінці квітня. Самка відкладає, зазвичай, 2 яйця. Насиджування яєць займається і самка, і самець. Інкубаційний період триває місяць. Молодняк стає на крило через 2,5 місяці після народження.

чисельність

Чорні журавлі - птахи, занесені до Червоної книги.
Чорні журавлі - птахи, занесені до Червоної книги.

У 2006 році популяція налічувала 6900 статевозрілих особин. Сьогодні чисельність чорних журавлів збільшилася до 11600 особин. Ці дані були зроблені в зимовий час, коли птахи збираються у великі колективи в Кореї, Японії та Китаї.

Варто відзначити, що ризик зникнення популяції невеликий, оскільки місця гніздування чорних лелек знаходять на віддалі від людської діяльності. У зимовий час ці пернаті також живуть в сприятливих умовах. Але в басейні річки Янцзи в Китаї існує загроза винищення цих птахів, так як там регулярно проводяться роботи з будівництва дамб, що робить негативний вплив на болотисту місцевість.

Оскільки чисельність популяції невелика, то чорний журавель занесений до Червоної книги і сьогодні розробляються заходи щодо захисту цих прекрасних крилатих створінь.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Чорний журавель: що говорить наука про рідкісну птаху?