animalukr.ru

Сніговий в`юрок - моторна птах родини горобиних

Зміст статті

Сніговий в`юрок, альпійський в`юрок або сніговий горобець належить сімейству ткачикових, загону Горобцеподібні.

Сніговий в`юрок відрізняється від перлового в`юрків білим пір`ям, від монгольського земляного горобця - бурою забарвленням пір`я спини. На відміну від пуночки має голову сірого кольору і досить довгий білий хвіст з чорної поздовжньою смугою.

Сніговий в`юрок (Montifringilla nivalis).
Сніговий в`юрок (Montifringilla nivalis).

Зовнішні ознаки снігового в`юрків

Сніговий в`юрок - невеликий птах розміром близько 18 - 20 см. Розмах крил досягає 36 см. Хвіст завдовжки 8 см. Вага составляет30-57 грам.

Тіло струнке з гострими довгими крилами і хвостом прямокутної форми. У польоті визначається по контрастному - чорному з білим - оперення. У дорослих птахів голова сіра, спина коричнево-бура. Виділяється на горлі пляма чорного кольору. Крила і хвіст також чорні. Груди, черево, широка смуга на крилах і окантовка з боків хвоста білого тону.

Самки і самки практично не відрізняються за кольором оперення. У молодих снігових в`юрків відсутня чорна пляма на горлі. Забарвлення пір`яного покриву буро-сірого кольору і тьмяна, в порівнянні з дорослими птахами. У снігових в`юрків на задньому пальці розвинений довгий у вигляді гачка, шпоровідний кіготь. Дзьоб з жовтим підставою чорного кольору. Взимку дзьоб жовтий з темним кінчиком на кінці.

Поширення і місця проживання снігової в`юрків




Сніговий в`юрок зустрічається в гірських районах Центральної Азії і Південної Європи і Центральної Азії. Піднімається на висоту від 300 до 2700 метрів. Гніздиться в Альпах і Південних і Центральних Апеннінах. У Росії населяє в степові кам`янисті осипи. Мешкає на півдні Оренбурзької області. Зустрічається в високогір`ях Тянь-Шаню в Казахстані. Вид поширюється від Іспанії до Монголії.

Альпійський в`юрок - високогірний вид.
Альпійський в`юрок - високогірний вид.

Сніговий в`юрок мешкає в альпійських і субальпійських луках високо в горах. Населяє морени, кам`янисті схили, щілини в скелях, скелясті бухти, укоси доріг. Нерідко з`являється на околицях поселень. Піднімається від верхньої межі чагарникових заростей до зони нетанучих снігів. У зимовий час спускається нижче в передгірні райони.

Харчування снігового в`юрків

Сніговий в`юрок харчується насінням. Ловить комах на гірських луках поблизу від снежников. Корм збирає на поверхні грунту.

Пташки взимку іноді спускаються в передгір`я.
Пташки взимку іноді спускаються в передгір`я.



Снігові в`юрків поїдають комах і їх личинок, павуків. Харчовий раціон урізноманітнюють плодами, ягодами, насінням, пагонами, харчовими відходами людини.

Особливості поведінки снігового в`юрків

Снігові горобці пізнім літом і восени збиваються в зграї з десятків і сотень птахів. Цей вид живе у вкрай суворих умовах. Політ у снігових виробів легкий і звивистий. По поверхні землі збирають їжу, переміщаючись стрибками або невеликими кроками.

Цей вид живе у вкрай суворих умовах. І тільки в разі рясного сніжного покриву, снігові в`юрків спускаються з гір. При неглибокому снігу птиці ще знаходять корм, а мороз не дуже небезпечний для птахів, пристосованим до низьких температур.

Снігові в`юрків предпочітаают триматися невеликими зграйками.
Снігові в`юрків предпочітаают триматися невеликими зграйками.

При наявності їжі вони не поспішають залишати обжиті місця, і вкрай рідко з`являються в поселеннях людини. У літній період снігові в`юрків мешкають на самому кордоні вічних снігів. Під час розмноження утворюють пари, а після виходу пташенят з гнізда, збираються в зграї, які годуються по краях кам`янистих осипів.

Стайки цих птахів можна стрет на висоті 2500 м над рівнем моря.
Стайки цих птахів можна стрет на висоті 2500 м над рівнем моря.

При необережному русі птиці піднімаються в повітря на значну висоту і пролітають невелику відстань. При відсутності небезпеки знову сідають на землю і продовжують годуватися.

Своїми рухами в польоті снігові в`юрків схожі на жайворонків подорожників.

Ці птахи досить довірливі і при наближенні людей не лякаються. А якщо і відлітають то, швидше за все від незнайомого виду людей. Разом з горихвістка чорна, альпійської завирушка, альпійської галкою снігові в`юрків відносяться до високогірних птахам.

Гніздування снігового в`юрків

Снігові в`юрків гніздяться в тріщинах скель, ущелинах, в покинутих в занедбаних нірках гризунів. Птахи селяться колоніями. У травні-липні самка відкладає 4-5 білих яєць в глибоке гніздо, схоже на чашу. Насиживают кладку самець і самка 13-14 днів. Пташенята з`являються вкриті густим білим пухом. Вони залишають гніздо через 20-21 день. У році звичайні 1-2 кладки. Голосові сигнали у снігового в`юрків - гучне цвірінькання. Пісня гугнявим з різкими звуками.

Снігові в`юрків ведуть, як правило, осілий спосіб життя.
Снігові в`юрків ведуть, як правило, осілий спосіб життя.

Сніговий в`юрок знаходиться під охороною Бернської конвенції (Додаток II), як вид пернатих, захист яких здійснюється на міжнародному рівні.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Сніговий в`юрок - моторна птах родини горобиних