animalukr.ru

Клушица - птах з марок

Зміст статті

Клушица належить сімейству Вранова, загону Горобцеподібні. Зображення клушица з червоним дзьобом було використано на поштових марках деяких держав, а також острова Мен і Гамбії, яка не є батьківщиною цього виду.

Зовнішні ознаки клушица

За зовнішніми ознаками клушица нагадує представників сімейства Вранова: ворону, Кукшу, ворона, гайвороння, галку. У той же час її можна легко відрізнити по вигнутому довгому дзьоба червоного кольору. Розміри тіла досягають 40 сантиметрів.

Клушица (Pyrrhocorax pyrrhocorax).
Клушица (Pyrrhocorax pyrrhocorax).

Розмах крил становить вісімдесят. Маса змінюється в межах 220 - 400 грам, і сильно залежить від великої кількості корму. Оперення красивого бархатисто - чорного кольору, і тільки коники крил з зеленуватим відтінком. Кінцівки чорного кольору з кігтями такий же забарвлення. Райдужна оболонка очей коричнева.

Самка і самець практично не відрізняються за розміром і забарвленням оперення. У польоті клушица розпізнається по стрункому, компактному силуету і широким крилам, не такому закругленого хвоста.

Іноді клушица плутають з альпійської галкою, але у неї забарвлення дзьоб коротше і блідо-жовтого відтінку.

У молодих клушица дзьоб також спочатку жовтий і стає коралово - червоним у міру дорослішання.
У молодих клушица дзьоб також спочатку жовтий і стає коралово - червоним у міру дорослішання.

поширення клушица

Клушица мешкає в Азії, Європі, на північно - заході Африки. У Європі поширюється по атлантичному узбережжю і південним гірським системам.

Територія проживання захоплює Англію і Ірландію і далі, до південної Європі.

Клушица зустрічається в Північній Африці. У Росії мешкає в горах, розташованих в південній Сибіру, а також в Середній Азії, Індії та Китаї. У Гімалаях піднімається в гори на висоту 3000 - 5000 метрів над рівнем моря.

Зустрічається в горах Кавказу. В Італії невеликі популяції клушица - 500-1 000 пар особин, піднімаються на висоту 1 - 2.6 кілометрів в гори. В кінці двадцятого століття клушица покинула Східні і Центральні Альпи. Вид утворює близько 8 підвидів.

Житла клушица

Клушица мешкає серед гірських ландшафтів. Вважає за краще триматися на схилах гір і кам`янистих узбереж. Зустрічається серед кам`янистих розсипів.

Клушица гніздиться в тріщинах скель або по околицях лугів.
Клушица гніздиться в тріщинах скель або по околицях лугів.



Іноді селиться в занедбаних каменоломнях, руїнах, старих фортах. Зазвичай вибирає важкодоступні місця в скелях. Взимку переміщається в низини, з`являється біля поселень людини.

розмноження клушица

У весняний період клушица поселяються колоніями або окремими парами. Птахи гніздяться постійно в важкодоступних місцях серед скельних тріщин і поглиблень.

Щороку клушица повертаються в місця свого гніздування.

Як правило, ця ділянка продувається сильним вітром. Таке розташування гнізда служить від вторгнення хижаків. Гніздо велике, схоже на вороняче і утворено купою тонких корінців рослин.

Вище до країв гнізда коріння стають тоншими. Вистилання утворена дуже товстим і міцним шаром повсті товщиною близько 6 см. Воно сплетене з вовни тварин, що мешкають в горах, в ньому присутні волоски кіз, сарн, овець, білі пучки заячих волосся і волосся корів.

Найбільша щільність поселень в високогір`ях - в Північній Африці.
Найбільша щільність поселень в високогір`ях - в Північній Африці.



В гнізді сухо і відносно тепліше. Самка відкладає 3 - 6 яєць розмірами 44 мм х 29 мм блідо - сірого або білуватого з плямами і крапками бурого кольору.

Інкубація триває 17-21 день. Самець яйця не насиджує, але знаходиться неподалік від гнізда, охороняючи кладку. Через 17 - 21 день з`являються пташенята. У цей період самка практично не залишає гніздо.

Молоді клушица залишають гніздо після 5 тижнів.

Самець приносить корм своєму потомству. Незабаром до нього приєднується самка, і птиці активно приносять корм ненажерливим пташенятам.

Малюки стають на крило і здатні добувати собі їжу самостійно. Довгий час сім`я тримається однією зграєю, але потім розпадається. У році у клушица тільки одна кладка.

харчування клушица

Клушица харчуються дрібними безхребетними. Вони збирають їжу на поверхні грунту або витягають з тріщин і ущелин комах, личинок і равликів, а також павуків, сарану і скорпіонів.

На схилах Евересту клушица спостерігали на висоті 7950 м над рівнем моря.
На схилах Евересту клушица спостерігали на висоті 7950 м над рівнем моря.

Іноді клушица поїдають мурах. Восени переходять на харчування плодами, насінням, пагонами рослин. У зимовий період обривають нирки чагарників, поїдають хвою. В період гніздування розоряють гнізда дрібних видів птахів. У рідкісних випадках поїдають падаль.

Особливості поведінки клушица

У шлюбний період самець клушица демонструє справжній акробатичний політ, він переслідує самку з гучним криком і вібрує крилами.

Щоранку птахи перелітають з місця ночівлі на ділянки, багаті їжею.

Дзвінко перегукуючись, клушица переміщаються з гір в низини на сільськогосподарські угіддя, утворюючи скупчення на полях. Після годування птиці ввечері повертаються в скелі в місця ночівель, попередньо відвідавши водойму. Іноді клушица вибирають місця для відпочинку в поселеннях людини, найчастіше дахи будинків.

У разі небезпеки клушица піднімають гучний крик, відлякуючи хижих птахів. Вони остерігаються яструба, і при його появі забиваються в глибокі ущелини в скелях. Птахи утворюють постійні пари, і навіть в зграї тримаються поруч. У разі загибелі одного птаха, партнер проявляє своє горе надривними призовними криками.

Клушица часто утворюють колонії, але і проживання парами і спорудження одиночних гнізд для них не рідкість.

Птахи сидять в тінистих місцях, оглядаючи околиці.
Птахи сидять в тінистих місцях, оглядаючи околиці.

Причини зменшення чисельності клушица

Чисельність клушица різко знизилася в сільськогосподарських районах Європи, де відбувається освоєння місць, в яких поширюються птиці. Модернізація традиційних систем скотарства в гірських районах, привела до збільшення чисельності худоби. Освоєння територій під посіви підсилює фактор занепокоєння з боку людини в місцях проживання клушица.

Територія проживання виду сильно роздроблена, тому популяції мешкають роз`єднана. Крім того, кількість особин знижується через хижацтва інших видів тварин. Однак, ці загрози не носять глобальний характер і стан виду не викликає побоювань біологів.

Природоохоронний статус клушица

Клушица знаходиться під захистом Бернської конвенції 2. До охорони виду також застосовні закони SPEC 3, CEE 1.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Клушица - птах з марок