animalukr.ru

Гавайська казарка

Зміст статті

Гавайська казарка (Branta sandvicensis) належить загону гусеобразние. Вона є державним символом штату Гаваї.

Зовнішні ознаки гавайської казарки

Гавайська казарка має розмір тіла 71 см. Вага: від 1525 до 3050 грам.

Гавайська казарка (Branta sandvicensis)
Гавайська казарка (Branta sandvicensis)

Зовнішні ознаки самця і самки практично аналогічні. Підборіддя, бічні сторони голови позаду очей, тім`я і задня частина шиї покриті пір`ям буро-чорного кольору. З боків голови, уздовж передньої і бічних частин шиї проходить лінія. Вузький комір темно-сірого кольору знаходиться на підставі шиї.

Все пір`я зверху, груди і боки коричневі, але на рівні scapulaires і боковини, вони мають більш темний колір зі світло-жовтим кантом у вигляді поперечної лінії на вершині. Крижі і хвіст чорні, черево і підхвістя білі. Покривні пера крила коричневого відтінку, кермові пір`я темніші. Підкрила також коричневого кольору.

Молоді казарки забарвленням пір`яного покриву майже не відрізняються від дорослих особин, але вони мають оперення більш тьмяне.

Голова і шия - чорні з коричневим відтінком. Оперення зі злегка лускатим мотивом. Після першої линьки молоді гавайські казарки набувають колір пір`я дорослих особин.

Зовнішні ознаки самця і самки практично аналогічні.
Зовнішні ознаки самця і самки практично аналогічні.

Дзьоб і ноги чорні, райдужка темно-коричнева. Їх пальці мають невелику перетинку. Гавайська казарка досить стримана птах, набагато менш галаслива, ніж більшість інших гусей. Його крик звучить серйозно і жалібно, під час сезону розмноження він більш потужний і хрипкий.

Житла гавайської казарки




Гавайська казарка мешкає на вулканічних схилах деяких гір Гавайських островів, між тисячу п`ятсот двадцять п`ять і 2440 метрами над рівнем моря. Вона особливо цінує схили, заповнені розрідженій рослинністю. Зустрічається також в заростях, луках і прибережних дюнах. Птицю дуже приваблюють місця існування, що знаходяться під впливом людини, такі як пасовища і поля для гольфу. Деякі популяції здійснюють кочівлі між місцями їх гніздування, розташованими в низинних районах і місцями їх годування, що знаходяться, як правило, в горах.

Гавайська казарка мешкає на вулканічних схилах деяких гір Гавайських островів
Гавайська казарка мешкає на вулканічних схилах деяких гір Гавайських островів

Поширення гавайської казарки

Гавайська казарка - ендемічний вид Гавайських островів. Поширюється на острові за основним схилу Мауна-Лоа, Гуалалаї і Мауна-Кеа, але також в невеликій кількості зустрічається на острові Мауї, цей вид введений також на острові Молок.

Особливості поведінки гавайської казарки

Гавайські казарки мешкають сім`ями більшу частину року. З червня по вересень, птахи збираються разом, щоб провести зиму. У вересні, коли пари готуються гніздитися, зграї розпадаються.

Гавайські казарки мешкають сім`ями більшу частину року.
Гавайські казарки мешкають сім`ями більшу частину року.

Цей вид птахів моногамний. Парування відбувається на землі. Самка вибирає місце для гнізда. Гавайські казарки в основному осілі птахи. Їх пальці забезпечені не дуже розвиненими перетинками, тому кінцівки пристосовані їх наземного способу життя і допомагають у пошуках рослинної їжі серед скельних порід і вулканічних утворень. Як і більшість видів загону гусеобразние під час линьки гавайські казарки не можуть піднятися на крило, так як оновлюється їх пір`яний покрив, тому ховаються в затишних місцях.

Розмноження гавайської казарки




У гавайських казарок утворюються постійні пари. Шлюбна поведінка досить складне. Самець привертає самку, повертаючись до неї дзьобом і демонструючи білі частини подхвостья. Коли самка була завойована, обидва партнерів показують тріумфальний хід, під час якого самець веде самку від своїх суперників. Після демонстраційного параду слід менш оригінальний ритуал, коли обидва партнери вітають один одного, схиливши голови до землі. Новоутворена пара птахів видає торжествуючі крики, при цьому самиця махає крилами, а самець красується, демонструючи шлюбне оперення.

У гавайських казарок утворюються постійні пари.
У гавайських казарок утворюються постійні пари.

Сезон розмноження триває з серпня по квітень, це найсприятливіший час розмноження гавайських казарок. Однак, деякі особини гніздуються з жовтня по лютий посеред виходів лави. Гніздо розташоване на землі в кущах. Самка викопує в землі невелику ямку, приховану серед рослинності. Кладка складається з 1 до 5 яєць:

  • на Гаваях - в середньому 3;
  • на Мауї - 4.
  • Самка насиджує одна протягом 29 до 32 днів. Самець присутній поруч з гніздом і забезпечує пильним наглядом місце гніздування. Самки може залишати гніздо, залишаючи яйця на 4 години на день, в цей час вона годується і відпочиває.

    Пташенята довго залишаються в гнізді, припадаючи ніжним легким пухом. Вони швидко стають самостійними і здатні добувати їжу. Проте, молоді гавайські казарки не вміють літати до віку 3 місяців, що робить їх уразливими для хижаків. Вони залишаються в сімейної групі до наступного сезону.

    Гавайські казарки справжні вегетаріанці і харчуються в основному рослинною їжею
    Гавайські казарки справжні вегетаріанці і харчуються в основному рослинною їжею

    Харчування гавайської казарки

    Гавайські казарки справжні вегетаріанці і харчуються в основному рослинною їжею, але разом з нею захоплюють личинок і комах. Які ховаються серед рослин. Птахи збирають їжу на землі і в поодинці. Вони пасуться, поїдають траву, листя, квіти, ягоди і насіння.

    Природоохоронний статус гавайської казарки

    Гавайські казарки колись були дуже численним видом. До прибуття експедиції Кука, в кінці вісімнадцятого століття їх чисельність становила понад 25 000 особин. Поселенці використовували птахів як джерело їжі і полювали на них, добившись майже повного винищення.

    У 1907 році полювання на гавайських казарок була заборонена. Але до 1940 року стан виду різко погіршився через хижацтва ссавців, погіршення середовища проживання і прямого винищення людиною. Цьому процесу також сприяли розорення гнізд для збору яєць, зіткнення з парканами і автомобілями, вразливість дорослих птахів в період линьки, коли вони піддаються нападу мангустов, свиней, щурів та інших інтродукованих тварин. Гавайські казарки наблизилися до майже повного зникнення до 1950 року.

    Птахи збирають їжу на землі і в поодинці.
    Птахи збирають їжу на землі і в поодинці.

    На щастя, фахівці під час звернули увагу стан рідкісного виду в природі і вжили заходів по розведенню гавайської казарки в неволі і охорони місць гніздування. Тому вже в 1949 році, першу партію птахів випустили в природне місце існування, але цей проект не був занадто успішним. Близько 1 000 особин були знову введені на Гаваї і Мауї.

    Проведені своєчасно заходи дозволили врятувати вид, який відчуває загрози.

    У той же час, гавайські казарки постійно гинуть від хижаків, найбільшої шкоди популяціям рідкісних птахів завдають мангусти, що знищують пташині яйця в гніздах. Тому ситуація залишається нестабільною, хоча цей вид охороняється законом. Гавайські казарки знаходяться в Червоному списку МСОП, відзначені в федеральному списку рідкісних видів в США. Рідкісний вид записаний в Додаток I CITES.


    Поділитися в соц мережах:


    Увага, тільки СЬОГОДНІ!
    Схожі
    » » Гавайська казарка