animalukr.ru

Пустельна ашбія - пернатий ендемік австралії

Зміст статті

Пустельна ашбія належить сімейству медолюбові, загону Горобцеподібні і утворює окремий монотипний рід - ашбіі. Свою назву птах отримала завдяки пустельній рівнинній області, де вона мешкає.

Зовнішні ознаки ашбіі

Пустельна ашбія - невеликий птах з довжиною тіла 11-13 см і вагою 14 - 18 грам. Оперення самця на голові, задній частині шиї, спини і крила піщаного кольору. Щоки, горло і черевце жовтого відтінку.

Пустельна ашбія (Ashbyia lovensis).
Пустельна ашбія (Ashbyia lovensis).

Самка забарвленням оперення схожа на самця, але з більш насиченим коричневим кольором навколо горла, обличчя та шиї і в цілому трохи блідіше. Райдужна оболонка ока яскраво-жовта. Дзьоб великий і чорний. Ноги чорні. Таке забарвлення пір`яного покриву має пристосувальне значення і відповідає відтінкам кам`янистій пустельній місцевості, то дозволяє пустельній ашбіі залишатися абсолютно непомітною, сидячи на землі.

Поширення пустельній ашбіі

Пустельна ашбія є ендемічним видом пернатих, що населяють тільки Австралію. Територія проживання виду розташована в штатах Квінсленд, Новий Південний Уельс, Південна Австралія і Північна територія в Центральній Австралії.

Пустельна ашбія виділена в монотипний рід.
Пустельна ашбія виділена в монотипний рід.

Житла пустельній ашбіі




Пустельна ашбія мешкає серед пустельних кам`янистих рівнин Південної Австралії з розрідженим трав`янистим покривом. Зазвичай птиці зустрічаються поблизу річкових заплав, боліт, по берегах водойм серед невисоких чагарників лободи та інших бур`янів.

Харчування пустельній ашбіі

Пустельна ашбія - наземний вид, який збирає беспозвононих з поверхні землі, іноді ловить в повітрі. Харчовий раціон поповнює насінням.

Період гніздування пустельні ашбіі проводять в парі.
Період гніздування пустельні ашбіі проводять в парі.

Поведінка пустельній ашбіі

Пустельні ашбіі поза сезоном розмноження утворюють невеликі вільні зграї. В період гніздування діляться на пари. Птахи дотримуються певної гніздовий території і охороняють її межі.




Можливо, самці відганяють інших конкурентів, захищаючи самку, що насиджує яйця. Пустельні ашбіі адаптувалися до посушливого клімату внутрішніх австралійських пустель і здійснюють кочівлі при відсутності корму під час сильної засухи.

Сезон рідкісних і рясних дощів птиці використовують для вирощування потомства.

Розмноження пустельній ашбіі

Пустельна ашбія гніздиться в основному навесні. Влаштовує гнізда прямо на ущільненому грунті. У кладці від двох до чотирьох яєць. Особливості розмноження вивчені погано.

Природоохоронний статус пустельній ашбіі

Пустельна ашбія занесена до Червоного списку МСОП. Стан виду оцінюється як з найменшими погрозами і не потрапляє в категорію ризику.

Самка пустельній ашбіі має схожість з самцем, але її загальний забарвлення тьмяніше-коричневий.
Самка пустельній ашбіі має схожість з самцем, але її загальний забарвлення тьмяніше-коричневий.

Птахи живуть в досить широкому діапазоні і не перевищують граничного значення, 30% зниження чисельності протягом десяти років або трьох поколінь.

Чисельність пустельній ашбіі не зазнала істотних змін і залишається досить стабільною протягом тривалого періоду часу можливо тому, що місця проживання птахів досить пустельні і не пристосовані для випасу худоби. Житла пустельній ашбіі уникли сильно антропогенного впливу і деградації.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Пустельна ашбія - пернатий ендемік австралії