animalukr.ru

Буквокрилий димчастий шуліка

Зміст статті

Буквокрилий димчастий шуліка (Elanus scriptus) належить загону Сокілоподібні.

Зовнішні ознаки буквокрилого димчастого шуліки

Буквокрилий димчастий шуліка має розмір 37 см. Розмах крил - 84 до 89 см.
Вага 291х 427 м

Буквокрилий димчастий шуліка (Elanus scriptus)
Буквокрилий димчастий шуліка (Elanus scriptus)

Цей невеликий пернатий хижак з великою округлою головою, довгими крилами, які не загостреним хвостом з зубчастим краєм. Він виглядає досить переконливо, особливо коли сидить, нагадуючи чайку.

У дорослих птахів верхні частини тіла в основному блідо-сірого кольору, що контрастують з чорними покривними пір`ям крила і з маленьким чорним плямою. Хвіст світло-сірий. Сірий колір іноді має коричневий відтінок. Спереду капюшон і лоб білі. Особа повністю біле, схоже на лицьовій диск сови, ймовірно, тому, що чорні плями навколо і під очима більш розвинені. Низ тіла білий. Верхні пір`я, що криють крила чорні. Махові пера темно-сірі. Подкрильевих пір`я білого до сірувато-білого кольору з зламаним чорною смугою, що утворює букву «М» або «W».

Дзьоб чорний. Райдужна оболонка ока рубиново - червона. Восковица, ноги рожево - кремові.

Буквокрилий димчастий шуліка, окрас: буква
Буквокрилий димчастий шуліка, окрас: буква «М» під крилами

Житла буквокрилого димчастого шуліки

Буквокрилий димчастий шуліка зустрічається серед дерев уздовж річок. Мешкає на сухих луках з дуплистими деревами, а також у багатьох напівзасушливих відкритих внутрішніх місцях. При зменшенні харчових ресурсів хижі птахи можуть переміщатися в інші регіони, досягаючи берегів малих островів, розташованих неподалік від узбережжя. Вони навіть можуть там розмножуватися, але вони не залишаються занадто довго, повертаючись завжди в рідні місця. Буквокрилие димчасті шуліки дотримуються середовища існування, розташованих між рівнем моря і до 1000 метрів.

Поширення буквокрилого димчастого шуліки




Буквокрилий димчастий шуліка є ендемічним видом Австралії.

Основні райони гніздування знаходиться всередині північній території в Квінсленді, Південній Австралії і новому південному Уельс-du-Sud, плато Барклі і вздовж річок Джорджина і Диамантина до озера Ейр і річки Дарлінг. Однак, при несприятливих умовах на рідних теренах, хижі птахи поширюються майже всюди на континенті, за винятком пустельних районів заходу і північного сходу півострова Кейп-Йорк і уздовж затоки Carpentaria.

Буквокрилий димчастий шуліка зустрічається серед дерев уздовж річок.
Буквокрилий димчастий шуліка зустрічається серед дерев уздовж річок.

Особливості поведінки буквокрилого димчастого шуліки

Поодинокі птахи дотримуються зовнішніх кордонів своїх зон. У період розмноження стають більш товариськими, поселяються скупченнями іноді навіть до 50 пар в одному місці. Поза періодом розмноження в загальних місцях збираються кілька десятків птахів. Недалеко від колонії буквокрилие димчасті шуліки літають, немов гігантські метелики. Вони іноді парять над місцевістю, але кругові польоти на висоті в шлюбний період не здійснюють.




У посушливий сезон, коли мало опадів і не вистачає їжі, хижі птахи ведуть кочовий спосіб життя.

У разі повної відсутності гризунів вони вторгаються в райони, які не є їх звичайною середовищем проживання.

Буквокрилие димчасті шуліки гніздяться колоніями, рідко окремими парами.
Буквокрилие димчасті шуліки гніздяться колоніями, рідко окремими парами.

Розмноження буквокрилого димчастого шуліки

Буквокрилие димчасті шуліки гніздяться колоніями, рідко окремими парами. Колонія налічує близько 20 пар, при цьому гнізда розташовуються на декількох деревах. Сезон гніздування триває з серпня по січень. Однак при великій кількості їжі у вологий період, ці птахи можуть гніздитися безперервно в усі місяці року. Гніздо дрібна платформа, побудована з тонких гілок. Воно має розміри від 28 до 38 сантиметрів завширшки і від 20 до 30 см в глибину. Якщо гніздо використовується багато років поспіль, то розміри набагато більші й досягають 74 см в ширину і 58 см в глибину. Птахи ремонтують старе гніздо щороку. Дно гнізда вистилається зеленим листям, шерстю тварин, а іноді послідом худоби. Найбільше гною і сміття накопичується в старих гніздах, що знаходяться між 2 і 11 метрами від поверхні землі.

Кладка складається з 4 або 5 яєць, середній розмір яких 44 мм х 32 мм. Яйця білого кольору з червоно-коричневими плямами, які, як правило, найбільш скупчуються на широкому кінці. Самка насиджує одна протягом приблизно 30 днів. Молоді шуліки залишають гніздо тільки через 32 дні.

Буквокрилие димчасті шуліки харчуються дрібними ссавцями
Буквокрилие димчасті шуліки харчуються дрібними ссавцями

Харчування буквокрилого димчастого шуліки

Буквокрилие димчасті шуліки харчуються виключно дрібними ссавцями, воліють гризунів. Вони також споживають дрібних рептилій і великих комах, якщо їх звичайної їжі мало. Пернаті хижаки полюють на:

  • щурів з довгим ворсом (Rattus villosissimus), які є найпоширенішою здобиччю;
  • рівнинних щурів;
  • будинкових мишей;
  • піщаних мишей (Pseudomys hermannsburgensis);
  • мишей Spinnifex (Notomys alexis).
  • Буквокрилие димчасті шуліки полюють в паренні над територією або із засідки. Їх способи полювання дуже схожі на полювання інших видів шулік. Хижі птахи патрулюють територію, пролітаючи дуже низько і виконуючи глибокі і повільні помахи крилами. Буквокрилие димчасті шуліки полюють іноді в сутінках і вночі. Вони починають шукати свою здобич в темряві, і це полювання триває до пізнього часу, особливо в місячні ночі, коли місцевість висвітлюється місяцем. У цей час хижі птахи вторгаються на чужі ділянки, на яких в денний час вони ніколи не полюють.

    Буквокрилие димчасті шуліки полюють в паренні над територією
    Буквокрилие димчасті шуліки полюють в паренні над територією

    Природоохоронний статус буквокрилого димчастого шуліки

    Територія проживання буквокрилого димчастого шуліки перевищує мільйон квадратних кілометрів.

    Цей вид знаходиться під загрозою, оскільки розмір популяції стає помірно невеликим в періоди між спалахом і зниженням чисельності популяції щурів. Чисельність буквокрилого димчастого шуліки залежить від наявності основного видобутку - чумний щури Раттус villossimus, яка посилено розмножується після сильних дощів. У ті роки, коли щури численний вид, хижі птахи також швидко розмножуються. Після початку посухи чисельність щурів різко знижується і шуліки залишають основні місця свого проживання і, в кінцевому рахунку, більшість птахів гине. При цьому чисельність буквокрилих димчастих шулік може впасти до 1000 особин. У сприятливі роки загальна кількість особин рідкісного виду становить близько 5000 - 10000. МСОП оцінює буквокрилого димчастого шуліки як вид «майже під загрозою зникнення».

    Заходи по збереженню буквокрилого димчастого шуліки

    Природоохоронні заходи включають моніторинг популяцій для вивчення коливань чисельності, проведення досліджень по вивченню впливу випасу великої рогатої худоби на кількість щурів, охорону місць проживання буквокрилого димчастого шуліки. Необхідно також контролювати чисельність кішок на основних місцях гніздування рідкісного шуліки.


    Поділитися в соц мережах:


    Увага, тільки СЬОГОДНІ!
    Схожі
    » » Буквокрилий димчастий шуліка