animalukr.ru

Скеляста ластівка - пернатий альпініст

Зміст статті

Скеляста ластівка належить сімейству ластівкові, загону Горобцеподібні.

Зовнішні ознаки скелястій ластівки

Скеляста ластівка має довжину тіла 140 - 150 мм. Розмах крил досягає 32.0 - 34.5 см. Вага становить 17 - 30 грам. Забарвлення оперення на спині сіро - сиза. Верхня частина голови бурого кольору. Надхвістя рудувата. Хвіст бурий, широкий, з невеликою виїмкою по краю.

Скеляста ластівка (Ptyonoprogne rupestris).
Скеляста ластівка (Ptyonoprogne rupestris).

На деяких рульових пір`ї розташоване біла пляма овальної форми. Низ тіла світлий з охристим відтінком. Горло біле з темними цяточками. Верх грудей буро-сірого тону з темними цяточками.

Скеляста ластівка схожа на берегову ластівку коричневим відтінком оперення.

У польоті скеляста ластівка визначається по темному низу з коричневим кольором під крилами. За забарвленням оперення самці і самки практично не відрізняються.

Поширення скелястій ластівки




Скеляста ластівка зустрічається в Євразії. Кордон поширення проходить по 48 ° північної широти. У Росії мешкає на Алтаї, Кавказі, Туве. до висоти 3500 м над у. м. Зиму проводить на півдні території, поширена від Середземномор`я та Північної Африки.

Житла скелястій ластівки

Скеляста ластівка мешкає в гірських районах на сонячних, позбавлених лісу схилах. Населяє морські узбережжя. Піднімається на висоту 1.8 - 2 тисячі метрів. Мешкає в ущелинах, підземних галереях, під мостами, віадуками, в селищах під дахами будинків.

Скеляста ластівка має непримітний забарвлення пір`я.
Скеляста ластівка має непримітний забарвлення пір`я.

Гніздування і розмноження скелястій ластівки

Період розмноження у скелястих ластівок припадає на травень - липень. У місця гніздування вони прилітають в кінці лютого. Скелясті ластівки влаштовують своє гніздо в сухих, сонячних, захищених від вітру місцях. У Північних і Східних Альпах гніздиться низько над широкою долиною.

У Південних і Західних Альпах вибирає місця вище, але завжди уникають північних схилів. Колонії скелястій ластівки невеликі, зазвичай 2-5 гніздових пар. Вкрай рідко можна виявити скупчення з 15 і більше пташиних родин.




Птахи споруджують гніздо під карнизами, мостами, під виступами скель, іноді під коником будівлі на жвавій вулиці в містечку. Будівельним матеріалом служать грудочки глини, щільно приліплені один до одного. Вхід розташовується зверху. Вистилки служать пір`я, шерсть тварин, кінські волосся, деревні волокна. Самка відкладає 3 - 4 яйця, кожне через один день.

Вони мають форму еліпса. Колір шкаралупи - білий з сірими і червоними плямами, негусто розкиданими по поверхні, що утворюють скупчення тільки на тупому кінці. Насиджування триває близько 2 тижнів. Кладку зігріває тільки самка- самець навіть не приносить їй їжу. Розвиток пташенят триває 24 - 28 днів.

Гірські ластівки не утворюють численні колонії.
Гірські ластівки не утворюють численні колонії.

Ще наступні два тижні батьки вигодовують потомство комахами. При сприятливих погодних умовах можлива друга кладка. Тоді слетков залишають гніздо на початку жовтня. Молоді ластівки здатні літати на 24-25 день після своєї появи.

Неохайні гнізда і постійно падаючий вниз послід, грудки бруду псують зовнішній вигляд будівель в містах і селищах, бруднять стіни, надаючи неохайний вигляд будинкам і будівлям. Крім того, послід, розчиняючись у воді під час дощу, утворює сполуки, що роз`їдають стіни старовинних споруд. Тому архітектурні пам`ятники, що мають історичне значення, захищають спеціальними сітками, при наявності яких скласти ластівки не зможуть побудувати гнізда.

Бажане місце для гнізда скелястій ластівки - обрешітина даху будинку.
Бажане місце для гнізда скелястій ластівки - обрешітина даху будинку.

Особливості поведінки скелястій ластівки

Скеляста ластівка не надто гучна птах, великих зграй не утворює. Комах ловить на льоту, здійснюючи безперервні переміщення в різних напрямках уздовж поверхні скель. Скельна ластівка рідко піднімається високо в повітря, а під час польоту чергує вертикальні підйоми вгору з різким пікіруванням вниз.

Цей вид птахів майже завжди тримається поблизу стрімких схилів гір. При появі людини не показує ознак переляку, можливо тому, то не стикалася з людьми, які рідко піднімаються на скельні поверхні. У зимовий час переносить несприятливі умови, впадаючи в заціпеніння. З настанням тепла стає активною і постійно годується в повітрі.

Кладка гірської ластівки складається з 3-5 світлих в цяточку яєць.
Кладка гірської ластівки складається з 3-5 світлих в цяточку яєць.

Слухати голосові скелястій ластівки

Харчування скелястій ластівки

Скельні ластівки ловлять комах: комарів, мух, метеликів. Видобуток наздоганяє на льоту. На землю не сідають.

Охоронний статус скелястій ластівки

Скеляста ластівка знаходиться під охороною Бернської конвенції (Додаток II).


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Скеляста ластівка - пернатий альпініст