animalukr.ru

Міська ластівка. Фото птиці

Зміст статті

Міська ластівка - що це за птах? Подивіться на фото і побачите, що це невелика птаха з сімейства ластівкові загону горобцеподібних. Інша назва цього птаха - воронок.

Зовнішній вигляд міської ластівки

Міська ластівка володіє вузькими крилами розмах яких до 33 см, довгим дзьобом і трохи плескатої головою. Її вага - 18 - 19 г, довжина тіла 12 - 17 см.

Міська ластівка (Delichon urbicum).
Міська ластівка (Delichon urbicum).

Надхвістя, черево і испод крила пофарбовані в білий колір. Верх тіла забарвлений в чорно-синій колір з деяким синюватим відливом. Ноги птиці повністю вкриті пухом і пір`ям. Статевий деморфизм у цього виду ластівок розвинений слабо, самці і самки практично нічим не відрізняються за зовнішнім виглядом. Молодняк відрізняється від дорослих особин буро-білим оперенням низу і більш тьмяним чорно-сірим оперенням верху тулуба.

Ареал проживання міської ластівки

Птах зустрічається на території Євразії практично повсюдно. На європейському континенті вона не живе лише на крайній півночі Скандинавії. Кордон природного ареалу на Уралі проходить через Ивдель. На Обі північну межу існування трохи не досягає рівня Полярного кола. У басейнах Олени, Єнісею і Колими птах зустрічається практично до самих гирл цих річок.

Міські ластівки тримаються зграями по берегах річок, на схилах гір, луках, містах з кам`яними будівлями.
Міські ластівки тримаються зграями по берегах річок, на схилах гір, луках, містах з кам`яними будівлями.

В районі річок Індігарка і Яна межа проходить на північ від полярного кола. Ареал проживання охоплює Анадир, південні Курильські острови і Сахалін. Мешкає ця ластівка також на Японських островах і на Тайвані. Південна межа ареалу проходить через підніжжя Гімалаїв, Пакистан, Іран, Ірак і Ізраїль.




Також міська ластівка мешкає практично на всіх середземноморських островах. Тут вона не зустрічається лише на Мальті і Криті.

На території Африки птах живе в Тунісі, Алжирі, Марокко і Кіренаїки. Ізольований гніздовий ділянку мається на Майсуре (Центральна Індія). Зимує птах на території Африки від Землі Наталь і Трансваалю до Абіссінії, Судану і Ріо-де-Оро. Також зимівлі знаходяться на території Азії в Бірмі, Північно-Західної Індії, Борнео і Південному Китаї.

Воронок вперше науково описаний шведським натуралістом Карлом Ліннеєм в 1758 році.
Воронок вперше науково описаний шведським натуралістом Карлом Ліннеєм в 1758 році.

Житла воронка

У природних умовах ластівка гніздиться в ущелинах осадових порід і в скелястих світлих печерах. Гніздування ці часто розташовані на берегах гірських річок. Не завжди міська ластівка робить гнізда сама. Іноді птах займає гнізда береговушек. У містах птахи в`ють гнізда під карнизами і дахами будинків. При виборі споруди перевага віддається кам`яної або цегляної кладки. З появою і розвитком міст цей вид ластівок поступово перетворився в сінатропний. В даний момент міські ластівки практично не зустрічаються за межами населених пунктів.

Харчування міської ластівки




Цей птах годується переважно на відкритих просторах, порослих трав`янистою рослинністю: сільськогосподарських угіддях, пасовищах, луках.

Родова назва Delichon в перекладі з давньогрецької означає «ластівка».
Родова назва Delichon в перекладі з давньогрецької означає «ластівка».

Основу раціону міської ластівки складають різні літаючі комахи, такі як двокрилі (ґедзі, комарі, мошки, мухи), жуки, хоботні (цикади та ін.). У їжу також йдуть коники і метелики.

Ядосодержащіх комах, таких як бджоли, міські ластівки уникають. Прожиток ластівка видобуває виключно в повітрі. У шлюбний період годування відбувається на висоті 10 - 20 метрів над поверхнею землі. У дощову погоду ластівки не виходять на полювання, а відпочивають в укриттях або гніздах. Територія, на якій годується ластівка, знаходиться в радіусі приблизно 450 м від гнізда.

Слухати голосові міської ластівки

Молоді ластівки схожі на дорослих, але більш тьмяні сірувато-чорні зверху і буро-білі знизу.
Молоді ластівки схожі на дорослих, але більш тьмяні сірувато-чорні зверху і буро-білі знизу.

Розмноження міських ластівок

Пари формуються в межах гніздування колонії або ще на прольоті. Міські ластівки, як правило, утворюють пару а все життя. Однак нерідко члени однієї пари сполучаються з членами іншої. Через це вид ластівок вважається полігамних генетично.

Гніздо являє собою півсферу, що складається з грудок землі. Ця сфера прикріплена до стелі і стіни за допомогою клейкої слини. Висота гнізда 70 - 120 мм, а його діаметр 110 - 130 мм. У верхній частині гнізда присутній щілину, що служить входом. Підстилка всередині гнізда складається з вовни, трави та інших матеріалів.

У будівництві гнізда беруть участь обидва члени пари. Ластівки стоять гніздо по черзі. Поки один член пари летить за будівельним матеріалом, інший чергує у гнізда.

У повітрі воронок робить в середньому 5,3 помаху крилами в секунду.
У повітрі воронок робить в середньому 5,3 помаху крилами в секунду.

В процесі будівництва птиці іноді роблять перерву, достатній для того, щоб стінки гнізда трохи підсохли і воно не розсипалося при подальших роботах.

За один сезон міські ластівки здійснюють, як правило, дві кладки. В одній такій кладці налічується 4 - 6 яєць білого кольору. Інкубаційний період триває 14 - 15 днів (в дощову погоду до 20 днів), протягом якого насиджує яйця переважно одна самка. Пташенята з`являються на світ настільки слабкими, що батьки змушені допомагати їм звільнитися від яєчної шкаралупи. Через 3 - 4 тижні після появи на світло молодняк вже вміє непогано літати.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Міська ластівка. Фото птиці