animalukr.ru

Сірий гусак. Опис, фото гусака

Зміст статті

Сірий гусак - птах сімейства качиних. Як виглядає сірий гусак? Погляньте на фото, почитайте опис сірого гусака і відразу стане ясно: хто перед вами. 

Сірий гусак є одним з найбільш широко відомих видів гусей. З назви видно, що птах має оперення переважно сірих відтінків.

На черевці і шиї гусака є малюнок у вигляді хвиль. Окантовка пір`я на спині - біла. Дзьоб помаранчевий, іноді з рожевим відтінком.

Розмах крил становить від 145 до 180 см. Вага дорослої особини сірого гусака коливається від 2,1 до 4,5 кг. Довжина тіла птаха 70 - 90 см. У цього виду гусей самка значно менше самця за розмірами.

Ареал проживання сірої гуски

Гніздовий ареал сірої гуски включає в себе Шотландію, Ісландію, західне узбережжя Скандинавії. У Росії гніздиться на Кольському півострові, Західному Сибіру. У басейні річки Єнісей цього гусака можна зустріти в степовій зоні Минусинска, в Даурии, в лісостепу на південь від озера Байкал. Також в невеликих кількостях гніздиться на озері Ханка.

Сірий гусак (Anser anser).
Сірий гусак (Anser anser).



Південну межу ареалу представлений Данією, Нижнім і Середнім Дунаєм, Іраком, Месопотамією, Іраном, Афганістаном і Середньою Азією, Маньчжурією. На території Росії південним кордоном ареалу є Приморський Край.

На зимівлі цей птах прилітає на узбережжя Середземного моря в Африці і Європі, Британські острови. Також зимує в Афганістані, Ірані, південній частині КНР, Індокитаї та Індії. В Україні гусак зимує на півострові Крим. У Росії на південно-східному і південно-західному узбережжі Каспію. На території колишнього СРСР зимівлі птахів зустрічаються в Узбекистані, Азербайджані, Таджикистані і Туркменії.

Спосіб життя сірої гуски

Селиться сірий гусак переважно на водоймах зі стоячою водою по берегах, порослих очеретом. Це ставки для розведення риби, озера, болота. Іноді живе на заливних луках в найзатишніших і непрохідних місцях.

Незважаючи на те, що сірий гусак чудово пірнає і плаває, годується він переважно на суші, де відчуває себе впевненіше, ніж у воді.




Цей птах дуже обачна і обережна. Разом з цим вона має сміливістю і великою силою. Навіть будучи пораненим, гусак продовжує відбивати атаки кривдника, завдаючи йому удари крилами, нерідко завдаючи серйозних ушкоджень навіть таким великим істотам, як собака.

Сірий гусак - водоплавна птиця сімейства качиних, один з найвідоміших видів диких гусей.
Сірий гусак - водоплавна птиця сімейства качиних, один з найвідоміших видів диких гусей.

Літає цей птах досить низько. Однак це не стосується періодів сезонних міграцій. При далеких перельотах гуси піднімаються на досить велику висоту. Перельоти здійснюють зграями, чисельністю від десятка до декількох сотень особин. Відпочиваючи в процесі перельоту, безліч зграй нерідко збираються в величезне скупчення, яке налічує кілька тисяч гусей. На південні гніздування прилітають на початку березня, а на північні в квітні.

Харчування і линька сірих гусей

В основний раціон сірих гусей входить переважно рослинний корм. Це всілякі злакові культури, трава і навіть ягоди. У весняний період добувають їжу на водоймах. Там вони харчуються різноманітною водною рослинністю. Також в цей період вживають в їжу озимі та молоді пагони трав.

Це сильна і обережна птиця.
Це сильна і обережна птиця.

У шлюбний період повністю переходять на навколоводні і водні рослини. Після закінчення періоду линьки їх раціон зміщується в бік рослин, що ростуть на землі.

Молодняк линяє 2 рази в рік - влітку і восени. При цьому влітку гуси линяють повністю, а восени лише частково. Дорослі особини линяють тільки один раз за рік. У гусей без пари линька починається раніше, ніж у тих, хто знайшов собі пару. Це пов`язано з більш раннім їх відльотом. У парах самець починає линяти раніше самки. У сімейних птахів, що гніздяться в південній частині ареалу, линька починається з початку червня. На півночі ареалу це відбувається з третьої декади липня.

Слухати голосові сірої гуски

Розмноження сірих гусей

Гніздування сірих гусей є величезні колонії. Приліт на місце гніздування здійснюється вже в сформованих парах. Однак іноді пари утворюються вже після прильоту. Прилітають гуси, як правило, дуже рано, коли на полях ще лежить сніг, а водойми вкриті льодом. Вити гнізда ці птахи починають тільки тоді, коли сніговий і крижаний покрив повністю зійде. Гнізда з листя і стебел очерету будується на буграх і купинах з хорошим оглядом, на деякій відстані від водойми.

З випаданням махового пір`я птахи втрачають здатність до польоту.
З випаданням махового пір`я птахи втрачають здатність до польоту.

У той час як самець охороняє територію, самка починає вити гніздо. Іноді самка робить гніздо в тріщинах і порожнинах дерев. Дно гнізда самка вистилає своїми ж пір`ям, які вона акуратно вискубує. Гніздо зазвичай має в середньому висоту 80 см і діаметр від 60 до 100 см.

Кладка яєць здійснюється з березня по травень. Це залежить від географічного місця гніздування. В одній кладці зазвичай присутній від 4 до 12 яєць. Шкаралупа яєць має білий, іноді з зеленуватим або палевим відтінком, колір. Кожне яйце в середньому важить близько 190 грам. Висиджує яйця тільки самка. Якщо їй, по якійсь причині, необхідно відлучиться від гнізда, вона накриває яйця своїм пухом. Самець, перебуваючи недалеко від гнізда, гучними криками попереджає самку про можливу небезпеку.

У разі небезпеки гуска захищає своє потомство, в той час, як самець, найчастіше, тікає в укриття.
У разі небезпеки гуска захищає своє потомство, в той час, як самець, найчастіше, тікає в укриття.

Інкубаційний період триває 4 тижні. Після того, як пташенята вилупилися, вони практично відразу виходять з гнізда. Через пару днів самець з самкою вже ведуть молодняк до найближчої водойми. Там пташенята починають вчитися здобувати собі прожиток. При виникненні небезпеки пташенят захищає самка, а гусак в цей час ховається в затишному місці. Статева зрілість приходить до цих птахів на 3 - 4 році життя.

Значення сірих гусей для людини

Сірі гуси є далекими предками багатьох порід сучасних домашніх гусей. Навіть дикі пташенята цього птаха добре піддаються приручення. Цікаво, що виховані домашньої самкою дикі гуси все ж не втрачають свої інстинкти, і з приходом осені здійснюють переліт на південь. Після зимівлі вони нерідко повертаються назад в будинок ту людину, яка їх приручив.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Сірий гусак. Опис, фото гусака