animalukr.ru

Семействоласточковие / hirundinidae

Береговаяласточка за формою тіла мало чим відрізняється від другіхласточек. Спинна сторона і у самця і у самки бура, черевна бруднувато-біла, з широкою сірувато-буройпоперечной смугою на зобі і грудях. За размерамона менше інших ластівок: її довжина звичайно не достігает140 мм, маса менше 14 м Гніздиться берегова ласточкав Північній Америці, Європі та Азії, уникаючи лішькрайнего півночі цих материків, а також Аравійскогополуострова, Індостану та Індокитаю. В Африці ^ еегнездовья є тільки в Марокко, північних районахАлжіра і в Тунісі, а також в долині Нілу. Зімуютбереговушкі в Екваторіальній і Південній Африці, натерритории Пакистану і Індії, а також в Південному Китаї Індокитаї, в тропіках Південної Америки на терріторііБразіліі, Перу, Болівії.

Ласточкабереговая

Тримається берегова ластівка по обривистих берегів разлічнихводоемов, переважно річок. Тут у вертикальних обривах, у місцях з досить м`яким грунтом, обидві птахи пари, поперемінно змінюючись, пазурами риють нору для майбутнього гнезда.Натикаясь на твердий грунт, пташки кидають почату нору приймаються за будівлю нової. Готова нора має входноеотверстіе діаметром 5-9 см, глибину частіше близько 50 см, але в окремих випадках і до 1,5 м. Нора розташована горізонтальноі закінчується невеликим розширенням - пещеркой, на днекоторой і поміщається власне гніздо, складене з сухіхтравінок, з лотком, вистелений м`якими, часто довольнокрупнимі пір`ям і пухом різних водоплавних птіц.Кладка, буває у цього виду ластівок раз на рік, состоітчаще з 4-білих яєць. Насиджування, здійснюване попеременноі самкою і самцем, триває в середньому 13 - 15 днів-близько 3 тижнів вилупилися пташенята знаходяться в гніздах, де їх годують батьки. Гніздяться береговушки колоніями-нерідко зустрічаються поселення в сотні і тисячі пар. Охотятсябереговушкі все разом, тримаючись розсіяною зграєю, котораяносітся взад і вперед над водоймами, болотами або лугамі.В іншому біологія берегової ластівки (як і составпотребляемих кормів) надзвичайно подібна до чином жізнікасаткі і воронка.

Ласточкагородская / Delichon urbica

Ласточкагородская добре відрізняється від косатки коротшим, слабовільчатим хвостом, білим надхвостьем і рівномірно-белойбрюшной стороною тіла. Крім того, лапки городскойласточкі покриті білими волосковидними перишкамі.По розмірами вона трохи менше касатки: длінаее близько 150 мм, маса 18 г. Гніздиться городскаяласточка в Європі і на прилеглих островах, в Азії (за винятком крайньої півночі, Камчатки, Аравійскогополуострова, Індостану та Індокитаю ), на Сахаліні, Японських і Курильських островах,

Ласточкагородская

а також в деяких помірних областях Північної Африки-зимує в Центральній і Південній Африці, в Індостані і Індокитаї, а також на островах Малайського архіпелагу.



У природних умовах міська ластівка селиться в долінахгорних річок, де гніздиться в кам`янистих печерах і расселінахскал, значно рідше в норах глинистих берегів. Але теперьбольшая частина воронків пристосувалася до життя в городахі великих селах, де селиться на стінах, карнизах, подбалконамі і дахами великих кам`яних будівель, лише ізредкаіспользуя дерев`яні споруди. Саме тому ці ласточкігораздо звичніше в містах, ніж в невеликих поселеннях.

Ласточкадеревенская / Hirundo rustica

Ласточкадеревенская - невелика пташка з подовженим тулубом, довгим роздвоєним хвостом, довгими гострими крилами, коротким і широким дзьобом і маленькими слабкими ногамі.Дліна її 175-230 мм, маса близько 20 г. Опереніелба і горла у цій ластівки червонувато-рудувата-спинна сторона синьо сталевий кольору з фіолетовимотлівом- такого ж кольору і широка смуга поперекгруді. Інша частина черевної сторони птаха белая.Деревенская ластівка, або косатка, як її називаютв народі, - перелітний птах.




Ласточкадеревенская

Гнездітсяв Європі, Північній Америці (крім її північних областей), Азії (за винятком крайньої півночі, Аравійського півострова, Індостану та Індокитаю), а також в північних і північно-восточнихобластях Африки-зимує в Південній Америці, Центральній іЮжной Африці, в Індостані, Індокитаї , на островах Малайскогоархіпелага і на Новій Гвінеї.

У природних умовах сільська ластівка пов`язана спещерамі (під їх склепіннями влаштовує свої гнізда) і поетомупрідержівается гір (проте високо в них не піднімається) і річкових долин, облямованих скелястими берегами. Але вОстаннім століття вона майже повсюдно перейшла на гніздування людських будівлях і особливо охоче заселяє небольшіесела і лісові села, ставши, таким чином, сінантропнимвідом. До місць гніздування косатки прилітають, коли станетдостаточно тепло і в повітрі буде багато комах, коториміоні харчуються. Тому-то і термін їхнього прильоту пізній: вМосковской області, наприклад, ці ластівки появляютсятолько на початку травня. З року в рік птиці возвращаютсяк одному і тому ж місцю. Але старе гніздо зазвичай не займається, навіть якщо воно і добре збереглося, а поруч з прошлогоднімгнездом сформувалася пара будує нове. Косатки чащевсего займають горища дерев`яних будинків, прикріплюючи своігнезда під самою стелею на стіні або балці. Саме гнездообично споруджується з мокрої землі, яку пташки собіраються калюж і інших тимчасових водойм і приносять в дзьобах, рясно змочуючи по дорозі слиною. Грудочки землі перекладиваютсясоломінкамі або волосом - виходить дуже міцна чашечковідним, відкрита зверху споруда, прикріплена боком до вертікальнойповерхності. Усередині гніздо вистилається м`якими травинками, пір`ям і волоссям. У північних частинах гніздового ареалав році 1 кладка, в інших зазвичай 2. Перша кладка состоітчаще з 4-6 яєць, друга з 3-5. Яйця білого кольору з сірим буро-червоними цятками і плямами. Самка одна насіжіваеткладку протягом 14- 15 днів, але при похолоданні насіжіваніезатягівается на 2-3 дня. Пташенят, що вилупилися родітелікормят від зорі до зорі, роблячи разом за день до 600 прілетовс кормом до гнізда. Пташенята залишають гніздо у віці 3недель- батьки догодовують їх ще кілька днів. Затемставшіе самостійними молоді птахи збираються в большіестаі і в пошуках їжі літають по прирічкових луках, берегамозер і боліт. У вересні чисельність ластівок в отдельнихстаях збільшується до тисячі, іноді і більше. Начінаетсяотлет до місць зимівлі. Їжа сільських ластівок состоітісключітельно з добре літаючих комах: мух і комарів, жуків, метеликів, бабок. Зрідка видобуток схоплюється прямос трави або зі стін будинків-в цьому випадку жертвами касаткістановятся також павуки і гусениці. Під час полювання еталасточка часто супроводжує йде людини, собаку, коня або стадо, ловлячи випугнуть з травостою і взлетевшіхнасекомих.

Ласточкаскалістая / Petrochrlion spilodera

Спінау неї сизо-сталевого кольору (ворона), верх головибурий, Надхвістя руде, а широкий майже прямо срезаннийхвост бурий. Низ тіла світліше: горло біле з темнимікрапінкамі, верхня частина грудей буро-сіра стемнимі цяточками, черево білувате з охристим налетом.Дліна тіла близько 150 мм. Скеляста ластівка - Одназ найбільш звичайних птахів, що гніздяться відкритих пространствЮжной Африки-на зиму відлітає на північ - в афріканскіетропікі. Гніздяться скласти ласточю великими колоніяміпод мостами, під карнизами кам`яних будівель і томуподобних місцях, споруджуючи одне біля іншого округлойформи гнізда, зроблені з грудочок бруду.

Ласточкаскалістая

Одним боком гніздо приліплені до стіни будівлі, з іншого (фасадної) розташовується вхід. Середина гнізда биваетвиложена деревними волокнами, пір`ям і т. П. В кладке3-4 яйця. Чисельність цього виду останнім часом возрастает.Самі гнізда і маса падаючих вниз бруду, гніздового матеріалу, посліду і т. П. Бруднять фасади будинків та інших будівель, псують зовнішній вигляд будівель. Тому найбільш цінні сооруженіязащіщают спеціальними сітками, що перешкоджають постройкегнезд цими ластівками.

Ласточкарижепояснічная / Hirundo daurica

Рижепояснічнаяласточка поширена від крайнього півдня Європи черезМалую Азію і Середній Схід до Індії, Китаю і Японіі.Кроме того, гніздиться в Центральній і Північно-ЗападнойАфріке. Гніздо зазвичай має під уступами абов ущелинах скель, а також під мостами, балконаміілі в нежитлових будівлях. Воно складається з глини і імеетявно виражений подовжений вхід-тунель.

Ласточкарижепояснічная


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Семействоласточковие / hirundinidae