animalukr.ru

Семействоіволговие / oriolidae

Іволгашіроко поширена в Європі, виключаючи самі северниерайони, в Малій, Середній і Південній Азії (крім Аравійскогополуострова), доходячи на сході до західних окраінМонголіі і Китаю, в лісовій зоні Сибіру до верховьевЕнісея- гніздиться також на півночі Африки. Зімуютіволгі в Центральній і Південній Африці, на Мадагаскарі, в Індії і на Цейлоні. Це дуже красива птіца.Преобладающая забарвлення дорослого самця золотисто-жовта, від підстави дзьоба до ока йде чорна смуга. Крилочерное з жовтою плямою. Кермові чорні з яскраво-желтимікаемкамі на кінцях.

Іволгаобикновенная

Самкіотлічаются жовтувато-зеленим забарвленням верхньої сторонитела, нижня сторона у них сірувато-біла, подхвостьеярко-жовте. Молодиептіци мають більш бляклий, бруднувату забарвлення. За велічінеіволга з дрозда: довжина крила її 150-160 мм, вага 70-90г. На батьківщину іволга повертається пізно: в південних частяхгнездового ареалу - в кінці квітня, а в північних - в концемая. Самці з`являються раніше самок. Після прильоту самокпроісходіт розбивка на пари. Пісня у іволги досить дліннаяі складається з набору тихих (чутних тільки з близької відстані) скрипучих і щебечучих звуків, а закінчується коротким, але мелодійним і гучним флейтові свистом. Стурбована, птах видає гучний, неприємний звук, що віддалено напомінающійкрік розлюченої кішки, за що іволгу і звуть «лісова кішка» .Особливо охоче іволга гніздиться в березових і дубовихлесах, де сухо, дерева стоять досить далеко один від одного і промені сонця добре прогрівають землю. Рідше онагнездітся в розрідженому сосновому або змішаному лісі, саду в заростях по берегах річок. Гніздо будується майже всегдана листяних деревах, дуже рідко на соснах. Воно прікрепляетсяверхнімі краями до горизонтальної розвилці гілки далекоот стовбура, в периферійній частині крони, на висоті 7-15, а іноді і більше метрів від землі. Будують гніздо обидві птіципари протягом приблизно тижня. Знайшовши подходящуюразвілку, птиці сплітають на ній майстерно зроблене гніздо-кошичок, яке зовні облицьовують мохом і берестом під цветдерева, на якому воно знаходиться. Лоток гнізда вистілаетсятонкімі стеблинками рослин, клаптиками вовни, перьямі.В наприкінці травня - початку червня відбувається кладка, состоящаяіз 4-5 білих з рідкісними невеликими чорнуватими або коричнево-буриміпятнишкамі неправильної форми яєць. Насиджує яйця ісключітельносамка, самець змінює її на нетривалий час лишьв особливо спекотні години дня. Через 13-15 днів після началанасіжіванія вилуплюються пташенята. Пташенят годують обоє батьків, прильоту з кормом до гнізда близько 200 разів на день. Через14-17 днів після вилуплення пташенята залишають гніздо. Вначалеоні ще погано літають, і протягом тижня батьки докармліваютіх. Відліт починається в серпні і триває до концасентября. У жовтні птиці вже знаходяться на місцях зімовок.Обратное ж просування на північ йде швидко: на перелетіз Центральної Африки в Європейську частину Росії птіцизатрачівают близько місяця, долаючи відстань у 5000-7000км. Іволги - корисні птахи: вони в великих колічествахпоедают шкідливих для лісу волохатих гусениць, яких большінстводругіх видів птахів не чіпає через отруйних волосків, якими покрито тіло цих гусениць. Крім того, іволгіедят павуків, а також комах, що мешкають в кронах ліственнихдеревьев (клопи, жуки, великі мухи і перетинчастокрилі) .В концелета з моменту дозрівання плодів і ягід охоче кормятсяімі.

Іволгаафріканская чорноголова / (Oriolus larvatus)

Афріканскаячерноголовая іволга за розмірами дещо мельчеобикновенной іволги: довжина крила 120-147 мм. Преобладающаяокраска спинний боку тіла оливково-золотисто-желтая.Голова і шия чорні. Крила чорні, краю первостепеннихмахових пір`я білуваті. Черевна сторона золотисто-желтая.Хвост жовто-зелений (середнє рульове) постепеннопереходящій в золотисто-жовтий до периферії (крайніерулевие). Африканська іволга живе в тропіческойАфріке від Судану, Ефіопії, Конго до Анголи, Трансвааляі Мозамбіку. Закінчена гніздо африканської іволгіімеет форму чаші або кошики, прикріпленою снізук кінцевий розвилці тонкої гілки, зазвичай високонад землею.

Іволгаафріканская чорноголова




В екваторіальній Африці кладка складається з 2 яєць, в севернойчасті ареалу - з 3-4. Яйця біло-рожевого кольору з червонувато-корічневиміпятнишкамі і блідо-ліловими розлученнями. У році буває, в залежності від кліматичних умов місцевості, від однойдо декількох кладок. Терміни розмноження визначаються географіческімположеніем місцевості. В Уганді, наприклад, сезон размноженіяафріканской іволги починається в січні, а заканчіваетсяв травні, в Кенії триває з березня по червень, а іногдабивает і в листопаді, в Танзанії - з вересня по декабрь.Пітается африканська іволга гусеницями, насінням, але вбольшей ступеня фруктами. Тому вона може шкодити там, де людина розводить плодові насадження.

Іволгакітайская чорноголова / Oriolus chinensis




Кітайскаячерноголовая іволга поширена від Індії, югаВосточной Сибіру і Далекого Сходу до Філіппін.Філіппінская популяція, ймовірно, утворена птахами, що відлетіли з неволі, і частково птахами, распространівшімісяс південного сходу Азії. Зимують вони на Зондських островахі в Малайзії. Це деревні птахи, які населяють шіроколіственниелеса, околиці мангрових лісів, відкриті ландшафтис деревами, а також старі парки і сади, якіможуть розташовуватися навіть в центрі міста. Пітаютсянасекомимі і різноманітними плодами.

Іволгакітайская чорноголова

Іволгаіндійская чорноголова / Oriolus xanthornus

Етомногочісленний мешканець листяних лісів на равнінахі біля підніжжя гір від Східного Пакистану і Індіідо Великих Зондських островів. Крім того, населяютразреженние лісу і сади, де їх присутність видаетвисокій свист, подібний звукам флейти. Гніздо располагаютна деревах в горизонтальних розвилках бічних ветвей.Пітаются плодами, проте комахи становлять значітельнуючасть їх раціону.

Іволгаіндійская чорноголова


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Семействоіволговие / oriolidae