animalukr.ru

Луговий чекан - співоча мухоловка

Зміст статті

Луговий чекан відноситься до сімейства дроздові, загону Горобцеподібні.

Розміри лугового карбування менше горобця - всього 13-14 см. Розмах крила становить близько 24 см, хвіст короткий. Вага досягає 15-20 м

Верхня сторона тіла покрита бурими пір`ям, на них видно світлі пестрини. Нижня частина тіла - світла. Горло і груди рудуватою забарвлення. Від дзьоба через око тягнеться темно-бура смуга, над оком помітна біла брова.

Самка забарвлена менш яскраво, ніж самець. На грудях розташоване злегка жовтувата пляма, голова з боків буро-сірого кольору. Дзьоб і ноги темно-сірого відтінку. Райдужна оболонка ока темна. Забарвлення молодих птахів така ж, як у самок, але більш строката.

Луговий чекан (Saxicola rubetra).
Луговий чекан (Saxicola rubetra).

поширення чеканов




Луговий чекан мешкає в Євразії. В Європі територія поширення виду не входить на південь далі 43 градусів північної широти. У Росії гніздиться від Архангельська до Північного Кавказу, межа поширення виду доходить до Західного Казахстану, в Західному Сибіру - до верхів`їв Єнісею.

Житла лугового карбування

Луговий чекан зустрічається в будь-яких місцях відкритих просторів, але вважає за краще селитися на заплавних різнотравних луках, де досягає найбільшої чисельності. Птах зустрічається на узліссях і галявинах, луках і пасовищах, вирубках і пустирях.

Чекан поселяється на лугах з рідкісними чагарниками або високими травами з жорсткими стеблами, які використовує як присади. На півдні Європи обирає вологі галявини, високогірні пасовища, узлісся хвойних лісів, розташовані на висоті від 700 до 2200 метрів над рівнем моря. На прольоті зазвичай зупиняється на годівлю на полях.

Співає луговий чекан на високих кущах і стеблах.
Співає луговий чекан на високих кущах і стеблах.

Слухати голосові лугового карбування




Свою назву птиці отримали за характерний тривожний крик «чек-чек». Характерні тріскучі позиви птах видає в момент занепокоєння. Вокальні дані карбування не дозволяють віднести його до пернатих співаків. Весняна пісня самця - неголосна коротка мелодійна трель, включає багато наслідувань.

Міграції лугових чеканов

Перелітний птах. На зимівлю відлітає в екваторіальні райони Африки. У місця гніздування прилітає пізньою весною, коли луки покриваються зеленою травою. Осінній відліт починається в серпні.

Тривалість життя лугового карбування 6-8 років.
Тривалість життя лугового карбування 6-8 років.

Гніздування лугових чеканов

Гніздо карбування розташовується на землі серед трави. Птах часто злітає на землю за здобиччю, проте відбитків лап практично не залишає.

Гніздо нехитре. Воно зазвичай є підгрунтям кущика кінського щавлю або іншого крупностебельних рослини. Являє собою неглибоку ямку діаметром всього близько 8,5 см, але може виявитися і майже в 2 рази більше. Лоток розміром 5-8 х 3,5-5 см вистелений сухою травою, зеленим мохом, зрідка вовною і волосом. Краї гнізда не підносяться над грунтом, будівельний матеріал житла зливається з навколишнім фоном, а нависають над гніздом травинки захищають його зверху. Тому гніздо карбування виявити в густій траві дуже важко.

Пташенята залишають гніздо через 2 тижні.
Пташенята залишають гніздо через 2 тижні.

.Розмір гнізда часто визначається розмірами обраної птахами ямки. У це добре замасковане житло самка відкладає 5 7 красивих яєць яскравою зеленувато-блакитного забарвлення, зазвичай зовсім без плям, але іноді зі слабко вираженими коричневими цятками. Їх розміри 19 14,9 мм. Насиджує кладку тільки самка протягом 12-13 днів, вона сидить так щільно, що злякати її з гнізда досить складно, якщо тільки пройти зовсім поруч, ледь не наступивши на нього. Самець в цей час знаходиться неподалік, своєчасно попереджає квочку про небезпеку.

Час від часу самка залишає гніздо, щоб погодувати. Пташенята з`являються на тринадцятий день з початку насиджування. В гнізді вони залишаються недовго, вже в кінці другого тижня залишають рідну оселю, хоча і не вміють літати. Дорослі птахи годують своє потомство ще 3-4 дні, але потім виводок розпадається. Молоді птахи на початку червня, липні стають самостійними. Спорожніле гніздо незабаром заростає травою, і зовсім втрачається. За літо у чеканов виводиться тільки одне покоління. У серпні - початку вересня починається осінній відліт чекання.

Зимівля лугових чеканов проходить в Африці.
Зимівля лугових чеканов проходить в Африці.

харчування чеканов

Луговий чекан харчується комахами, їх личинками, равликами, хробаками, павуками. У харчовому раціоні присутні також ягоди. Птах зазвичай сидить на верхівці кінського щавлю і виглядає здобич, потім злітає на землю, виявивши відповідних комах, або просто зриває їх зі стебел або листя. Іноді сідає і вистачає з трави. Дрібних метеликів і мух чекан ловить в повітрі. Піймавши здобич, птах знову повертається на колишнє місце або займає верхівку нового рослини, завмираючи в очікуванні. Луговий чекан приносить користь, знищуючи шкідливих комах.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Луговий чекан - співоча мухоловка