animalukr.ru

Птах зяблик

Зміст статті

Зяблик - співочий птах загону горобцеподібних, сімейства в`юркових. Розмір птиці схожий з розміром горобця.

Ареал поширення виду - Європа, Західна Азія і Північна Африка. Зяблики - одні з найчисельніших птахів, що мешкають в нашій стані. Селяться вони в лісах, але зустрічаються також в міських парках, в садах в безпосередній близькості від житла людини.

Зяблик (Fring lla co lebs).
Зяблик (Fring lla co lebs).

Для того, щоб пережити холодну зиму, птиці мігрують в ліси передгір`я Кавказу і Середземномор`я.

Зовнішній вигляд зяблика

Птахи даного виду маленькі, в довжину не перевищують 15 см. Вага може бути від 20 до 40 грам. Розмах крил у межах від 24 до 28 см.




У дорослих особин чоловічої статі пір`я на голові і шиї мають сіро-блакитне забарвлення, в лобової частини чорна мітка. Верхня частина тіла світло-бурого кольору з зеленуватим відливом. Грудка червоно-коричнева, крила темного кольору з білими цятками. Надхвістя має сірий відтінок. Нижня частина тіла птиці світло-цегляного кольору. У звичайний час - сірий дзьоб, в шлюбний період стає блакитним.

Самці забарвлені яскравіше, ніж самки, в чому проявляється статевий диморфізм. У самок блідо-коричневе забарвлення спинки, нижня частина тіла і грудка - сірувато-бурі. У міру того дзьоб має сірий колір. Пташенята заблукав пофарбовані також, як самки, але більш тьмяно. Всі пташенята мають на потилиці світле плямочка.

Зяблики мають примітний забарвлення пір`я.
Зяблики мають примітний забарвлення пір`я.

Поведінка і харчування зяблика




Харчується зяблик як рослинної, так і тваринною їжею. Поїдає насіння бур`янів і шкідливих комах, захищаючи від шкідників городи і сади, ніж приносить користь людям. Здебільшого птах годується на землі. Зяблик підбирає насіння, щипає паростки, поїдає жуків і гусениць.

Послухати голос зяблика

За прекрасні вокальні дані зяблика люди тримають в неволі, саджаючи в клітини. Однак, повністю ручної цей птах не стає і співати починає не відразу, а після досить тривалого часу звикання. Зате тривалість життя птиці в домашніх умовах збільшується в багато разів.

Популяцію в Європі становлять 100 млн. Пар птахів. Зябликів багато і в Азії, хоча точна чисельність їх не відома.

Зяблики харчуються і комахами, і рослинами.
Зяблики харчуються і комахами, і рослинами.

Розмноження і тривалість життя

Зяблики прилітають до місць гніздування на самому початку квітня. Самці намагаються привернути увагу самок. Коли створюється пара, самка починає шукати місце для гнізда. У більшості випадків, гніздо розташовується в гілках дерева на висоті від 2 до 5 метрів над землею. Самець приносить матеріал для гнізда, а самка займається будівництвом. Місце для кладки являє собою чашу, сплетену з тонких гілочок, прутиків і утеплену травою, мохом, волосками і павутиною. Зовні самка покриває гніздо пухом рослин, шматочками кори, берестом і лишайником, що робить його зовсім непомітним з боку.

Зяблики живуть в природі близько 12 років.
Зяблики живуть в природі близько 12 років.

В гнізді зяблика зазвичай буває 4-6 яєць блакитно-зеленого або червонувато-зеленого кольору. Зародки розвиваються протягом 12-14 днів. З`явилися на світ пташенята вбрані в сірий пух, годують їх обоє батьків. На початку, пташенята харчуються комахами, а потім переходять на насіння. На 3 тижні життя вони стають на крило. Після цього самка може вдруге відкласти яйця. Останній виводок починає літати в серпні.

Зяблики - перелітні птахи.
Зяблики - перелітні птахи.

Птахи відлітають на південь починаючи з середини вересня і закінчуючи серединою жовтня. Ті птахи, які населяють південні райони, ведуть осілий спосіб життя.

В диких природних умовах зяблики живуть в середньому 2 роки. Вміщені в неволі птахи можуть прожити до 12 років.


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Птах зяблик