animalukr.ru

Зяблик / fringilla coelebs




Відео: ЗЯБЛИК у всій красі (FRINGILLA COELEBS - closeup video)

Зяблік- птах величиною трохи менше горобця, весіт20-25 р Самця легко впізнати по характерному красівомуоперенію: коричневим грудей і щоках, сіро-буройспінке, попелясто-сірою з блакитним відливом голів надхвостью, по білій поперечної смужці на криле.Самка пофарбована скромніше - в зеленувато-сірі тона.Зябліка неважко виявити по сміливій, дзвінкій пісні, щодо різкого, схожим на крик великий синиці піньканью ( «пинь-пінь-шшь»), по так званому «рюму» - рітмічноповторяющімся звуків на кшталт «рю ... рю. .. рю ... ». Найчастіше рюміт зяблик вечорами при заході солнцаілі в похмуру погоду.Поширений зяблик в Європі, звідки вузьким кліномрасселяется в сторону Байкалу,



зяблик

Відео: Зяблик (Fringilla coelebs)

в Північно-Західній Африці і західних частинах Азії, до востокудо Ірану і басейну Єнісею. Зяблікедва ледве не найчисленніша птах наших лісів. Встречаясьво всіх типах лісу, в садах і парках, він предпочітаетучасткі змішаного лісу і негусті ялинники, любить сухі, світлі соснові бори, особливо якщо поблизу імеютсягруппи листяних дерев і чагарники. Глухих, заросшіхмест уникає, так як часто опускається за кормом на землю.Весной зяблики прилітають рано, причому самці прібиваютраньше самок. У північних частинах ареалу вони появляютсяво другій половині квітня, в південних - починаючи з кінця февраляі перших чисел березня. Потім птиці розбиваються на пари займають обрані ними гніздові ділянки. Самці в етовремя азартно співають і їх гучні пісні приємно ожівляютнаші лісу. До будівництва гнізда зяблики приступають прімерночерез місяць після прильоту. Будує його одна самка в теченіе6-7 днів, самець допомагає їй, приносячи будівельний матеріал.Гнездо зяблика - майстерне спорудження. Воно має вигляд глубокойчаші з щільними стінками, зробленими з сухих травинок, прутиків і стеблинок моху. Зовні гніздо обліцовиваетсялішайнікамі, тонкими плівками берести або шматочками корита дерева, на якому воно міститься. Для прочностістенкі обплутуються павутиною. Лоток зсередини вистілаетсятонкімі корінцями, кінським волосом, шерстю, пір`ям ірастітельним пухом. Поміщається гніздо в розвилці у стволаілі на горизонтальному суку в деякому віддаленні від ствола.У заблукав буває дві кладки в літо. Перша кладка наюге ареалу буває приблизно в середині квітня, на півночі-в травні. Друга кладка - не раніше першої половини іюня.Первая кладка містить 4-7 блакитних яєць з темними цяточками, у другій кладці яєць менше. Насиджує одна самка 12-13дней, самець зрідка змінює її. Майже стільки ж часу (13-14 днів) триває вигодовування пташенят, в якому прінімаютучастіе обидва члени пари. В середині червня в середній полосенаблюдается виліт перших молодих. Перші дні взрослиепродолжают підгодовувати льотних молодих, але потім їх оставляють приступають до другої кладки. Виводки деякий времядержатся відокремлено, але пізніше, в липні, об`едіняютсяв зграйки і починають кочувати по узліссях лісів і полям.К вересня закінчується линька і починається осінній відліт, який триває в жовтні і листопаді. Зяблики - преімущественнозерноядние птахи, що харчуються насінням різних древеснихі чагарникових порід, бур`янів та інших рослин. Викармліваютсвоіх пташенят вони майже виключно комахами. Істребленіемвредних комахі насіння бур`янів дуже корисні в лісовому та сільському хозяйстве.Зяблік відноситься до популярних клітинним співочих птахів.

Відео: Зяблик | Fringilla coelebs | Chaffinch


Поділитися в соц мережах:


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Схожі
» » Зяблик / fringilla coelebs